2014-02-21 17:16:46
Φωτογραφία για ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ; -  Γιανουκόβιτς: Πρόωρες προεδρικές εκλογές και κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Πρόωρες προεδρικές εκλογές, την έναρξη διαδικασίας για τον σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 που προβλέπει περιορισμένες προεδρικές εξουσίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η ανακοίνωση της συμβιβαστικής συμφωνίας, έγινε μετά από ολονύχτιες συνομιλίες με την αντιπολίτευση και τρεις υπουργούς της ΕΕ με στόχο την επίλυση της κρίσης αλλά και την ώρα που νέους συγκρούσεις ξεσπούσαν στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Μόνο τις τελευταίες ημέρες στοίχισε την ζωή σε 77 ανθρώπους (ή πάνω από 100 σύμφωνα με την αντιπολίτευση), μετά από ημέρες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Κίεβο.

Τα κύρια σημεία της ανακοινωθείσας συμφωνίας σύμφωνα με αντίγραφο που έχει υπογραφεί από όλα τα μέρη και περιήλθε στην κατοχή του ουκρανικού σταθμού ICTV, είναι τα ακόλουθα:

Το Σύνταγμα του 2004 θα επανέλθει σε ισχύ εντός 48 ωρών και εντός 10μέρου θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας Η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και της βουλής θα ξεκινήσει άμεσα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αφότου υιοθετηθεί το νέο σύνταγμα και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014Η αντιπολίτευση δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί της ανακοίνωσης και δεν είναι σαφές ποια θα είναι η αντίδραση των διαδηλωτών μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι με μήνυμά του στο twitter δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μία εύθραυστη στιγμή, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία
. Ολες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους», έγραψε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Ημερησία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ