2014-02-21 23:06:03
Φωτογραφία για Γεωργιαδης: Όποιος σκέφτηκε την απεργία του ΕΟΠΥΥ θα του στείλω λουλούδια!
Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - ygeia360.gr

Διευκόλυνε τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη η απεργία των γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνει γρηγορότερα η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.

«Αν δεν είχαν δείξει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αυτόν τον αφόρητο συνδικαλιστικό μαξιμαλισμό και δεν είχαν κλείσει με την απεργία τα πολυιατρεία, σίγουρα δεν θα προχωρούσαμε με αυτήν την ταχύτητα τη μεταρρύθμιση. Θέλαμε να πάμε τη διαθεσιμότητα κομμάτι-κομμάτι, για να μην κλείσουν ούτε ένα 24ωρο τα πολυιατρεία, γιατί είχα πει ότι πώς θα αναλάβω την πολιτική ευθύνη; 100% με διευκόλυναν με την απεργία. Ήταν τρομερό. Όποιος το σκέφτηκε, θα του στείλω λουλούδια!» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μια αργή μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ώστε να μη διακόψουν τη λειτουργία τους τα πολυιατρεία, αλλά κατέστη άνευ ουσίας. Διότι και έτσι να το κάναμε, αφού αυτοί απεργούσαν, πάλι δεν θα λειτουργούσαν τα πολυιατρεία. Και είπαμε ότι αφού είναι έτσι, δεν πάμε να το κάνουμε μονοκοπανιά; Και να ταλαιπωρηθεί έτσι λιγότερο ο κόσμος... Υπενθυμίζω ότι η διαθεσιμότητα κανονικά είναι οκτώ μήνες και καταφέραμε να την κάνουμε έναν.»


Μάλιστα για τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ επισήμανε πως « Η επανάσταση έληξε. Από τα 122 πολυιατρεία έχουν παραδοθεί τα 118. Τρία έχουν καταλάβει δήμαρχοι, αλλά στην πραγματικότητα έχουν παραδοθεί και δεν μας απασχολεί τόσο αυτό, γιατί έχουν την ευθύνη οι δήμαρχοι, και σε δύο είναι κόσμος απ' έξω από το ΠΑΜΕ, που δεν μας αφήνει να πάμε, αλλά κι αυτό δεν μας πειράζει, γιατί τα φυλάνε κιόλας».

Οικογενειακός γιατρός

Σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «όλοι οι Έλληνες θα δηλώνουν μία φορά το χρόνο ποιον οικογενειακό γιατρό από αυτούς που διαθέτει η περιοχή θέλουνε και αυτός θα έχει την ευθύνη να καταγράψει εντός δύο ετών όλο το ιατρικό ιστορικό όλων των προσώπων που έχει χρεωθεί, ώστε να έχουμε σε δύο χρόνια τον πλήρη ιατρικό φάκελο όλου του ελληνικού πληθυσμού. Για να πας τώρα σε ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να περάσεις πρώτα μέσα από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα. Δεν θα μπορείς να σταματάς το αυτοκίνητό σου και να μπαίνεις μέσα στο νοσοκομείο, όπως γίνεται τώρα. Θα παίρνεις τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό – το επείγον αφορά το ΕΚΑΒ – και αυτός θα σε εξετάζει, θα μπορεί να σε παραπέμπει σε έναν ειδικευμένο ιατρό, π.χ. ρευματολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο και θα παίρνεις ένα χαρτί από αυτόν ή τον οικογενειακό ιατρό για να πας στο νοσοκομείο ή στο κέντρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.»

Το σύστημα διαρθρώνεται και ο τελικός στόχος σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη είναι να μην πηγαίνει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία επιβαρύνοντας τα από μεγάλο φόρτο εργασίας ,αυξάνοντας παράλληλα κατά πολύ και το κόστος λειτουργίας τους.

«Ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει τίποτα και θα το πληρώνει το ασφαλιστικό του ταμείο. Θα έχει ο ιατρός αυτός ένα μικρό βασικό μισθό και θα συμπληρώνεται το ποσό κάθε μήνα από τις επισκέψεις.» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Η διαδικασία, συμπλήρωσε ο υπουργός θα ξεκινήσει σε 30 μέρες καθώς θα ανοίξουν τα πολυιατρεία και αμέσως θα ανοίξουν οι αιτήσεις για να προσληφθούν οι οικογενειακοί γιατροί. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα μπορεί να έχει από 1.800 έως 2.200 ασθενείς εγγεγραμμένους στον κατάλογό του, για κάποιους από αυτούς, που θα είναι μέσα στα πολυιατρεία όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης «θα είναι σαν δεύτερη δουλειά και κάποιοι θα είναι συμβεβλημένοι εξωτερικοί. Άρα, θα μοιραστεί ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα με τον ανάλογο αριθμό – περίπου 2.000 με 2.500. Και αυτοί που θα πάρουν τον κατάλογο, θα έχουν αυτά τα ονόματα και θα πρέπει να επισκεφθεί μέσα σε δύο χρόνια έστω και μία φορά όλους αυτούς και να έχει καταγράψει ηλεκτρονικά το φάκελο υγείας τους. Θα ξεκινήσει σε ένα με ενάμιση μήνα. Ο ΕΟΠΥΥ θα σε γράψει στον οικογενειακό γιατρό, αλλά αν από τον κατάλογο που βλέπεις δεν θέλεις τον ένα γιατρό και θέλεις τον άλλο, θα πας στον άλλο.»
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ