2014-02-25 19:59:06
Φωτογραφία για Πορίσματα φωτιά για τις ΜΚΟ
Αγαπητοί κύριοι, κυρίες,

Σε απάντηση άρθρου του κυριακάτικου φύλου της εφημερίδας Πρώτο Θέμα (23 Φεβρουαρίου 2014) που αναπαράγεται σε ελληνικά μπλογκς στο Διαδίκτυο, με θέμα τα πορίσματα από τον οικονομικό έλεγχο των ΜΚΟ, θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε ότι στα πλαίσια της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διατηρεί ειδικό αριθμό μητρώου, υλοποιηθήκαν από τον Οργανισμό μας μια σειρά από προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά από έγκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε προγράμματα που αφορούσαν στην:

Α. Ανέγερση-ανακατασκευή εκπαιδευτικού Κέντρου στα Σκόπια (2003), με αριθμό συμβολαίου ΑΝΑΠ-90-2003.

Β. Παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις κοιλάδες Swat και Kohistan του Πακιστάν, με αριθμ συμβολαίου ΑΝΘ132-2005.

Γ. Καταπολέμηση του ιού του AIDS (Καμερούν 2006), με αριθμ. Συμβολαίου ΑΝΑΠ-131-2005.


Για την υλοποίηση αυτών ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προέβλεπε η Σύμβαση συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε.Σ. και Υ.Δ.Α.Σ. Συγκεκριμένα, τα παραστατικά των ποσών που δαπανήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών κάθε προγράμματος χωριστά, ελέχθησαν πλήρως και απεστάλησαν από τον Ε.Ε.Σ. στις αρμόδιες υπηρεσίες της Υ.Δ.Α.Σ. ενώ υπογραμμίζεται ότι επί του παρόντος η Υ.Δ.Α.Σ. οφείλει στον Ε.Ε.Σ., μετά από σχετικό συμψηφισμό, ποσό ύψους 165.000 ευρώ, για τα έτη 2003-7.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Ε.Ε.Σ. (έτος ίδρυσης: 1877), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ΜΚΟ, αποτελεί αυτοδιοικούμενο και αυτόνομο μη κερδοσκοπικό σωματείο ιδιωτικού δικαίου, η λειτουργία του οποίου διέπεται από το Καταστατικό του, τον Νόμο 3711/1928, τον α.ν. 552/1945 και τον Αστικό Κώδικα. Ο Ε.Ε.Σ. καθοδηγείται στο έργο του από τις Αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και τις Θεμελιώδεις Αρχές του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς αποτελεί από το 1919 μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Με εκτίμηση,

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Ε.Ε.Σ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ