2012-04-19 09:27:25
Φωτογραφία για Η κλιματική αλλαγή και ο άγνωστος πόλεμος Η διαρροή εγγράφων του Heartland Institute έφερε στο φως χρηματοδότες
Tης ΘΑΛΕΙΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η επιστημονική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Ενα από τα πιο επιφανή μέλη της, ο Πίτερ Γκλέικ, περιβαλλοντολόγος με εξειδίκευση στα υδάτινα αποθέματα του πλανήτη, και ιδρυτής του Pacific Institute, αποκάλυπτε πως ήταν ο άνθρωπος πίσω από τη διαρροή εγγράφων του υπερσυντηρητικού αμερικανικού think tank, Heartland Institute, τα οποία αποκάλυπταν, μεταξύ άλλων, σχέδιά του για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αμφισβήτησης των τεκμηριωμένων επιστημονικών θεωριών περί της κλιματικής αλλαγής, τα οποία μάλιστα είχαν ως αποδέκτη τα αμερικανικά δημόσια σχολεία.

Τα περιβαλλοντικά blogs και όχι μόνον πήραν φωτιά, οπαδοί και επικριτές του Γκλέικ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, ανταλλάσσοντας θυελλώδεις αναλύσεις για την ενέργεια του Αμερικανού επιστήμονα, η οποία, ωστόσο, ξεσκέπασε τη δράση του αμφιλεγόμενου Heartland Institute και μαζί με αυτήν τον επίσης αμφιλεγόμενο ρόλο των χρηματοδοτών του, στους οποίους περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, και όχι μόνον πετρελαϊκές. Ο ίδιος μάλιστα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Pacific Institute, υπό την πίεση των έντονων επικρίσεων για ανάρμοστη συμπεριφορά.


Η ανακοίνωση της GM

Ενδεικτικό του πολέμου που μαίνεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ όσων αμφισβητούν τη θεωρία των κλιματικών αλλαγών και της επιστημονικής κοινότητας που κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο σάλος του σκανδάλου συνεχίζεται, με τελευταία εξέλιξη την ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση του εν λόγω think tank. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία επισημαίνεται ότι «η κλιματική αλλαγή θεωρείται μη αμφισβητούμενο γεγονός και πιστεύουμε ότι εμείς μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».

Οι εταιρείες

Η εξέλιξη των γεγονότων από τον περασμένο Φεβρουάριο θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει σενάριο ταινίας. Είναι όμως και αποκαλυπτική για τον ρόλο των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την αμφισβήτηση των κλιματικών αλλαγών, και του πολέμου που μοιάζει να κορυφώνεται μαζί με

την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο από τον Γκλέικ, ο οποίος τα εξασφάλισε υποδυόμενος τηλεφωνικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Heartland Institute, αποδείκνυαν σχέδιο του εν λόγω ινστιτούτου να εκπονήσει πρόγραμμα, το οποίο θα διοχέτευε προκειμένου να συμπεριληφθεί στη διδακτική ύλη των αμερικανικών δημόσιων σχολείων και στο οποίο αμφισβητούνται ευθέως οι επιστημονικές μελέτες για την κλιματική αλλαγή. Στις 100 σελίδες των εγγράφων που διέρρευσαν, περιλαμβάνονταν πληροφορίες για τους χρηματοδότες του Heartland Institute, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρκετές εταιρείες, οι οποίες εδώ και καιρό τάσσονται δημοσίως υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, όπως η φαρμακοβιομηχανία Glaxosmith Kline και η Microsoft, η οποία είχε συνεισφέρει το ποσό των 60.000 δολαρίων για τη σύνταξη ενός newsletter, τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι στα έγγραφα δεν αποδεικνύεται ευθέως η παρουσία πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες του περιβαλλοντικού κινήματος βρίσκονται πίσω από τις προσπάθειες υπονόμευσης των επιστημονικών μελετών για τις κλιματικές αλλαγές. Οπως όμως αποκαλύπτουν οι New York Times, στα έγγραφα εμφανίζονταν χρηματικές εισφορές ύψους 25.000 δολαρίων από το κοινωφελές ιδρυμα Charles G. Koch, ενός εκ των δύο ιδιοκτητών της Koch Industries, η οποία ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα μάλιστα, το εν λόγω ίδρυμα επρόκειτο να συνεισφέρει άλλα 200.000 δολάρια το 2012 προς το Heartland Institute.

Αγνωστος χρηματοδότης

«Τα έγγραφα», επισημαίνουν οι New York Times, αφήνουν να εννοηθεί ότι το Heartland Ιnstitute έχει τα τελευταία χρόνια δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε συγκεκριμένο σχέδιο υπονόμευσης των επιστημονικών μελετών για τις κλιματικές αλλαγές, ένα μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται από άγνωστο πρόσωπο, το οποίο στα έγγραφα αναφέρεται ως «Αγνωστος χρηματοδότης», γεγονός το οποίο έχει πυροδοτήσει έντονη φημολογία ως προς το ποιος κρύβεται πίσω από όλη την ιστορία.

Σύμφωνα πάντως με όσα στοιχεία έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως της δημοσιότητας, πρόκειται για μυστηριώδη εκατομμυριούχο, ο οποίος στο διάστημα μεταξύ 2007 και 2011 έχει προσφέρει στο Heartland Institute πάνω από 8,5 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση διαφόρων πρότζεκτ που θέτουν υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς των επιστημόνων για τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι επί πληρωμή επιστήμονες του Ινστιτούτου

The Guardian

Τα έγγραφα που διέρρευσαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι το υπερσυντηρητικό αμερικανικό think tank, Heartland Institute, πλήρωνε ειδικούς και επιστήμονες προκειμένου να συντάσσουν εκθέσεις και να παραθέτουν στοιχεία τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση τις μελέτες για τις κλιματικές αλλαγές.

ΑΝΤΟΝΙ ΟΥΑΤΣ:

Πρώην παρουσιαστής μετεωρολογικού δελτίου από την Καλιφόρνια, ιδρυτής δημοφιλούς site για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις κλιματικές αλλαγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα έγγραφα, ο Ουάτς έλαβε 44.000 δολάρια από το Heartland Institute τον περασμένο χρόνο προκειμένου να προωθεί μέσω του site του διάφορες μελέτες που αμφισβητούν τα στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΦΡΕΝΤ ΣΙΝΓΚΕΡ:

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ένας από τους πιο γνωστούς αμφισβητίες των μελετών για τις κλιματικές αλλαγές, ο οποίος είχε κάποτε υποστηρίξει δημοσίως ότι το «διοξείδιο του άνθρακα δεν μολύνει το περιβάλλον».

Πριν από ένα χρόνο είχε παραδεχθεί ότι είχε λάβει χρηματική αμοιβή ύψους 10.000 δολαρίων από την Exxon Mobil, ενώ στα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι λαμβάνει μηνιαίως 5.000 δολάρια από το Heartland Institute.

ΚΡΕΓΚ ΙΝΤΣΟ:

Ιδρυτής του Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change (Κέντρο για τη Μελέτη του Διοξειδίου του Ανθρακα και της Κλιματικής Αλλαγής), με έδρα την Αριζόνα, έχει συνεργαστεί με την πλειοψηφία των επιστημόνων στις ΗΠΑ που αμφισβητούν τις κλιματικές αλλαγές. Το Κέντρο του λαμβάνει 11.600 δολάρια τον μήνα από το Heartland Institute, το οποίο χρηματοδοτείται και από την Exxon Mobil.

ΤΖΟΖΕΦ ΜΠΛΑΣΤ:

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Heartland Institute, συγγραφέας ορισμένων εκ των εγγράφων που διέρρευσαν. Tο ινστιτούτο, το οποίο εκφράζει ακραίες συντηρητικές θέσεις και ασκεί μεγάλη επιρροή, έχει συνεργασθεί με μεγάλες καπνοβιομηχανίες οι οποίες στη διάρκεια της δεκαετίας του '90 προωθούσαν εκθέσεις που αμφισβητούσαν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, ενώ πιο πρόσφατα ηγείτο του λόμπι κατά των μεταρρυθμίσεων του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον τομέα της Υγείας.

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ