2014-02-28 14:55:39
Φωτογραφία για INTERFAX:  ΡΩΣΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ (VIDEO)
Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι στρατιωτικά ρωσικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την Κριμαία της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ωστόσο μια εικόνα κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, από αδιευκρίνιστη πηγή, η οποία δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.

Νωρίτερα, η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα από το Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία. "Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να ζητήσει την έκδοση του πολίτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς που καταζητείται διεθνώς, εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του στη Ρωσία", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, η οποία έχει αρχίσει έρευνα εναντίον του για μαζικές δολοφονίες.

Επαφές με ΔΝΤ και G8 για την οικονομική κρίση στην Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν


Την πρόθεση της Ρωσίας να παρακολουθήσει στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποτυπώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο και η οποία αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κίεβο αναφορικά με τις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της G8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Κριμαίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, η Ουκρανία καλείται να βρει λύση και στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της Ουκρανίας, ενώ λίγη ώρα αργότερα η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έθεσε ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης από τις ουκρανικές τράπεζες τα 15.000 γρίβνα. 

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ επανέλαβε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, που έχει προειδοποιήσει πως θα χρειαστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει στο προσεχές μέλλον και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δανεισμού μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει προσδιορίσει ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα ζητηθεί από το ΔΝΤ στα 15 δισ. δολάρια. Κλιμάκιο του Ταμείου αναμένεται να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Η Κριμαία εξασφαλίζει τη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο

Εδώ και πολλές δεκαετίες ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιεί ως βάση του την Κριμαία. Η μεγάλης στρατηγικής σημασίας χερσόνησος περιήλθε υπό ρωσικό έλεγχο μετά την ήττα της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης. Μόλις όμως το 1954 ο τότε σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουτσόφ αποφάσισε την «ένταξη» της μέχρι τότε αυτόνομης Κριμαίας στην τότε σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.

Κατά την άποψη του Γερμανού Κλάους Μόμζεν πρώην αξιωματικού του γερμανικού ναυτικού και ειδικού σε ζητήματα ξένων στόλων η Ρωσία δεν έχει εναλλακτική λύση στην ναυτική βάση της, παρά τις όποιες προσπάθειες να αξιοποιηθεί ως ναυτική βάση το Νοβοροσίσκ βόρεια του Σότσι: «Η χερσόνησος της Κριμαίας παίζει κυρίαρχο στρατηγικό ρόλο για τη Ρωσία μιας και εκτείνεται σε βάθος στον Εύξεινο Πόντο. Αποτελεί συνεπώς ρωσικό εφαλτήριο στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή. Ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης υπήρχαν στη χερσόνησο της Κριμαίας σημαντικά ναυπηγία για αεροπλανοφόρα και καταδρομικά, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση».

Δεν θα υπάρξει εμπλοκή του στόλου στις εξελίξεις

Ο Κλάους Μόμζεν τονίζει ότι η ναυτική βάση στην Κριμαία διασφαλίζει την παρουσία της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου: «Όταν η Μόσχα θέλει να επέμβει στην λεκάνη της Μεσογείου μπορεί να το πράξει μόνο από την χερσόνησο της Κριμαίας. Και η Μεσόγειος αποτελεί προτεραιότητα στη ρωσική εξωτερική πολιτική. Το καλοκαίρι του 2013 η Μόσχα δημιούργησε ένα νέο, μόνιμο στόλο στην Μαύρη Θάλασσα, επειδή πολύ απλά δεν θέλει να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στον αμερικανικό ναυτικό».

Ο Κλάους Μόμζεν θεωρεί, ωστόσο, ότι στη σημερινή κρίση σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ο στόλος του Ευξείνου Πόντου δεν θα παίξει ρόλο: «Η Ρωσία έχει θέσει τη ναυτική βάση σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ με την παρουσία τεθωρακισμένων θέλει να εξασφαλίσει ότι η όποια αναταραχή στην Κριμαία δεν θα περάσει μέσα στη ναυτική βάση. Όλα αυτά όμως γίνονται για την ασφάλεια της ίδιας της βάσης. Δεν υπάρχει πρόθεση παρέμβασης του ρωσικού ναυτικού στόλου στις εξελίξεις».

ΑΜΠΕ/D.Welle

''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ