2014-03-04 11:01:48
Φωτογραφία για Λαβρόφ: Υπάρχει συμφωνία με την Ουτκρανία και πρέπει να τηρηθεί
Η Μόσχα αμφισβητεί τη νομιμότητα των αποφάσεων της ουκρανικής Βουλής και ελπίζει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που περιέχονται στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.Μεταξύ αυτών και της διαδικασίας συνταγματικής μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή και τον πλήρη συνυπολογισμό της γνώμης όλων των περιφερειών της Ουκρανίας για ένα επακόλουθο εθνικό δημοψήφισμα.

Η συμφωνία

Ουκρανία: Θα αποσχισθούν οι «ρωσικές» περιοχές;

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 3 Μαρτίου στη Γενεύη, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «Η αντιπολίτευση δεν εκπλήρωσε τίποτα. Ο παράνομος οπλισμός δεν παραδόθηκε, τα δημόσια κτίρια και οι δρόμοι του Κιέβου δεν έχουν απελευθερωθεί πλήρως, ακραία στοιχεία εξακολουθούν να ελέγχουν διάφορες πόλεις. Αντί της συμφωνηθείσαςδημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ανακοινώθηκε η δημιουργία κυβέρνησης των νικητών».

Η συμφωνία για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία υπεγράφη στις 21 Φεβρουαρίου από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ τις υπογραφές τους έθεσαν στο κείμενο και οι εκπρόσωποι της ΕΕ (οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας)
. Ωστόσο, στις 22 Φεβρουαρίου συντελέσθηκε αλλαγή της ηγεσίας. Η Βουλή απέπεμψε τον πρόεδρο ΒίκτορΓιανουκόβιτς από την εξουσία, άλλαξε το Σύνταγμα, ανέθεσε την άσκηση προεδρικών καθηκόντων στον πρόεδρο της Βουλής ΑλεξάντρΤουρτσίνοφ και όρισε προεδρικές εκλογές για τις 25 Μαΐου.

Προστασία των ρώσων πολιτών

Ο ρώσος υπουργός σχολίασε επίσης τις φήμες για είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία σε σύντομο χρόνο. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα υπολογίζει ότι η συγκατάθεση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλής) για χρήση των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης, θα σωφρονίσει τους ουκρανούς ακραίους εθνικιστές. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι το θέμα αφορά την προστασία των ρώσων πολιτών και συμπατριωτών, την προστασία του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, που είναι το δικαίωμα της ζωής.

Οι ευθύνες της δύσης

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κάλεσε τους δυτικούς εταίρους να αφήσουν κατά μέρος τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς και να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού. «Εκείνοι που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση σαν επιθετικότητα, που απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις και μποϊκοτάζ -δήλωσε ο Λαβρόφ- είναι οι ίδιοι εκείνοι εταίροι μας, οι οποίοι με συνέπεια και επιμονή ενθάρρυναν τις εγγύτερες στους ίδιους δυνάμεις, να επιδίδουν τελεσίγραφα και να αρνούνται το διάλογο, να αγνοούν τις ανησυχίες της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας και τελικά να οδηγήσουν σε πόλωση την ουκρανική κοινωνία». «Τους καλούμε -πρόσθεσε- να επιδείξουν υπεύθυνη στάση, να παραιτηθούν από γεωπολιτικούς υπολογισμούς και να θέσουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού». 

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ