2014-03-04 16:00:06
Φωτογραφία για Stratfor : Διαλέγουν στρατόπεδο οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ
Η κρίση στην Ουκρανία εντείνει την πόλωση στις χώρες της περιφέρειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που αναζητούν στενότερες σχέσεις ή με τις ΗΠΑ και την ΕΕ ή με τη Ρωσία. Οι κινήσεις Αρμενίας, Γεωργίας και Μολδαβίας. Τα όρια αντίδρασης της Δύσης απέναντι στη Μόσχα.

Την ώρα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις περικύκλωναν στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία την 1η Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωνε πως η χώρα του θα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για ένταξη στην Τελωνειακή Ένωση της Ρωσίας μέχρι τα μέσα Απριλίου. Η Αρμενία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Φεβρουάριο η Γιερεβάν είχε ολοκληρώσει περίπου το ήμισυ των προαπαιτούμενων γι' αυτό.

Η απόφαση της χώρας να επισπεύσει μια διαδικασία που τυπικά χρειάζεται πολύ χρόνο δείχνει την επιθυμία της αρμενικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη ενοποίηση με τη Ρωσία. Όμως, ενώ χώρες όπως η Αρμενία κινούνται πιο κοντά στη Μόσχα, άλλες χώρες της πρώην σοβιετικής περιφέρειας επιχειρούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δύση.


Η ανακοίνωση της 1ης Μαρτίου ήρθε τη στιγμή που έληγε η επίσκεψη του Γεωργιανού πρωθυπουργού Ηρακλή Γκαριμπασβίλι στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Γκαριμπασβίλι συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες ένταξης της Γεωργίας στην Ε.Ε.

Περισσότερα Euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ