2014-03-06 10:35:42
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΕΙΣ: Πόσο κοντά στην παραίτηση Α/ΓΕΑ φθάσαμε και πως αποφεύχθηκε η σύγκρουση
Τι οδήγησε στον “ελιγμό” του Α/ΓΕΑ Ευάγγελου Τουρνά, ο οποίος χθες το πρωί εισηγούνταν την αποστρατεία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Χρήστου Βαϊτση και το μεσημέρι συμφωνούσε στην παραμονή του; 

Όπως γράφει το onalert.gr παρά την αναμενόμενη προσπάθεια να “κλείσει χωρίς σχόλια” το θέμα οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΑ “φτιάχνουν” συναρπαστικό σενάριο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, ο Α/ΓΕΑ είχε στην “φαρέτρα” του ακόμη και το ακραίο σενάριο της παραίτησης.

Ενδεχόμενο καθόλου ευχάριστο ούτε για τον ίδιο ,ούτε βέβαια για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Ο ίδιος έδειξε ότι ήθελε να παραμείνει Αρχηγός. Και η πολιτική ηγεσία δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να “χαλάσει” η προσπάθεια για εντελώς “γαλήνιες” κρίσεις.

Σ΄ αυτές τι περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει όμως κάτι για να “δοθεί” ως αντάλλαγμα. Κι αυτό ήταν σύμφωνα με όσα διαρρέουν από τους διαδρόμους του ΓΕΑ η διαβεβαίωση ότι στην διετή -τουλάχιστον- θητεία Αρχηγών που ο Αβραμόπουλος έχει δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει ο νυν Α/ΓΕΑ θα συμπεριληφθεί.


Σενάριο κατά την γνώμη μας ακραίο. Όχι μόνο επειδή φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να έχει μπει σε τέτοιου είδους “διαπραγμάτευση” ο Αβραμόπουλος, αλλά γιατί θεωρούμε ότι και ο πτέραρχος Τουρνάς δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο.

Η τελευταία φορά που η θητεία Αρχηγών -και μάλιστα τιρετής- είχε μπει σε ατζέντα του ΣΑΓΕ ήταν την εποχή που Α/ΓΕΝ ήταν ακόμη ο Κοσμάς Χρηστίδης. Και προς τιμήν του όταν το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση είχε πει απευθυνόμενος προς τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο ότι θέσπιση θητείας οποιασδήποτε διάρκειας θα έπρεπε να αφορά τους επόμενους Αρχηγούς. Διαφορετικά το προσωπικό θα παρεξηγούσε την προωτοβουλία και θα την ερμήνευε ως δικό τους “βόλεμα”. Έτσι η πρόταση παρέμεινε “στο ψυγείο”.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η θέση Χρηστίδη αποτελεί και θέση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ , η οποία χθες κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πραγματικά σοβαρή κρίση, πληρώνοντας βέβαια και δικές της αποφάσεις. Την διαχειρίστηκε χωρίς “να τρέξει αίμα” κι αυτό είναι θετικό.

Το ερώτημα είναι ότι αν τα “απόνερά” της θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.

Και η πιο ...σύνθετη εκδοχή

Μια άλλη , πιο σύνθετη, εκδοχή για το παρασκήνιο γύρω από τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών στην Πολεμική Αεροπορία κυκλοφορεί από καλά ενημερωμένη πηγή και σας την παραθέτουμε: 

Σύμφωνα με αυτή το σημείο τριβής δεν ήταν μόνο αν μένει ή φεύγει ο αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης αλλά ουσιαστικά αν μένουν ή φεύγουν μαζί οι δυο αντιπτέραρχοι, ο

Αρχηγός ΑΤΑ  Χρήστος Βαΐτσης και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ  (ο Νο 2 του ΓΕΕΘΑ), Γιώργος Πέτκος. 

Ο ένας ''πόλος εξουσίας'' - που απ ότι φαίνεται εξέφραζε και την πολιτική επιθυμία του Υπουργού κ Δημ. Αβραμόπουλου- ήθελε να μείνει ο  Χρήστος Βαΐτσης και να φύγει ο Γιώργος Πέτκος.Ο άλλος ''πόλος'' - που απ' ότι φαίνεται εξέφραζε στις συζητήσεις  ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ε. Τουρνάς -   χωρίς να θέτει θέμα αποχώρησης του κ. Βαΐτση, υποστήριζε ότι επειδή και οι δυο έχουν τα ίδια προσόντα και ικανότητες, αν είναι να μείνει ο  Χρήστος Βαΐτσης -  τον οποίο ήθελε ο ''ισχυρότερος'' πόλος εξουσίας όπως είπαμε-  πρέπει να μείνει και ο Γιώργος Πέτκος! Ή διαφορετικά, το αντέστρεφε, αν είναι ''σώνει και καλά'' να φύγει ο Πέτκος, όπως ετέθη αρχικά, τότε πρέπει να φύγει και ο  Βαΐτσης.

Τελικά το θέμα ξεπεράστηκε με >, να μείνουν δηλαδή  και οι δύο αντιπτέραρχοι.

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/stories/poso-konta-stin-paraitisi-agea-fthasame-kai-pos-apofeyxthike-i-sygrousi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ