2014-03-06 15:22:22
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Μεγάλος ο κίνδυνος για το περιβάλλον από τα χημικά όπλα της Συρίας
Παραμένει ο κίνδυνος η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει σε κοντινή απόσταση από την Δυτική Ελλάδα, με απρόβλεπτες περιβαλλοντικές συνέπειες!

Να σημειωθεί πως το σημείο που έχει επιλεγεί για να γίνει η εξουδετέρωση (υδρόλυση) των συριακών χημικών, απέχει: 228 μίλια από τις ακτές της Ηλείας, 260 μίλια από τις ακτές της Αχαΐας, 250 μίλια από το Δυτικό άκρο της Κρήτης και 200 μίλια από τις Στροφάδες των Ιονίων Νήσων.

Αντίθετη σ' αυτήν την προοπτική είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έστειλε προ λίγων ημερών επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή Περιφερειών και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, σχετικά με αυτό το θέμα και ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση να ενημερώσει τεκμηριωμένα και με απόλυτη διαφάνεια τις τοπικές κοινωνίες για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει την ορθότητα των επιλογών και τις ακολουθούμενες διαδικασίες.


Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Κατσιφάρας καλεί την κυβέρνηση να αρνηθεί με συντεταγμένο και προσήκοντα τρόπο και να καταβάλει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή, για την εξουδετέρωση και διάθεση με ασφάλεια των συριακών χημικών όπλων, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με όσα υπαγορεύονται από τις Διεθνείς συμφωνίες για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ΑΔΕΔΥ

Μετά τη μη αποδοχή από άλλες χώρες, να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας σε έδαφός τους, αποφασίστηκε να γίνει καταστροφή μεγάλου όγκου αυτών των χημικών στα ανοιχτά της Μεσογείου, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση της και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ.

Και προσθέτει: Επιλέχθηκε δηλ. η μέθοδος της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης, επιχείρηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία. Τα συγκεκριμένα χημικά όπλα αποτελούν μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, που απειλούν με πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με καταστροφή του οικοσυστήματος και των ζωντανών οργανισμών.

Οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης κάνουν λόγο για μία εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες συνέπειες πράξη που απειλεί τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία της χώρας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ένα από τα πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την εγκληματική αυτή ενέργεια που πάει να συντελεστεί στον ελλαδικό χώρο με συνέπειες καταστροφικές για το περιβάλλον, τους κατοίκους της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης και ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση να μπλοκάρει την όλη διαδικασία.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ