2012-04-19 23:23:18
Φωτογραφία για Ανοίγει σε λίγα 24ωρα το στρατόπεδο συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα
Το πρώτο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας μεταναστών θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στην Αμυγδαλέζα Αττικής, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι που θα είναι στα κέντρα αυτά, θα παραμένουν μέσα χωρίς δυνατότητα εξόδου, μέχρι και την αναχώρησή τους, μέσα σε λίγες εβδομάδες για την πατρίδα τους, με πληρωμένο το εισιτήριο όπως επίσης και με ένα μικρό χρηματικό ποσό για την πρώτη τους αποκατάσταση στην πατρίδα τους. Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειάς τους, της υγείας τους. Παράλληλα, προσπάθησε να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία, όπου έχουν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις, επισήμανοντας πως «δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για καμία τοπική κοινωνία».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως το πρώτο Κέντρο θα φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα, που σε πρώτη φάση θα αρχίσουν, από την επόμενη εβδομάδα, σιγά-σιγά να εγκαθίστανται στην Αμυγδαλέζα.


Παράλληλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Frontex με στόχο την καλύτερη καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων που ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά και πρόσθεσε: «Στόχος του υπουργείου είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο EUROSUR. Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με την εγκατάσταση αυτού του κόμβου στο Συντονιστικό Κέντρο της χώρα μας, θα ανταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες μαζί με την Frontex και τα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και Κύπρος. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή, περίπου το 2013 να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών του για το μεταναστευτικό, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Αντ. Σαμαράς: Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας

Η λαθρομετανάστευση ήταν το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μέσω της προσωπικής τους σελίδας στο Facebook. Απαντώντας με ένα πεντάλεπτο βίντεο σε ερωτήσεις των χρηστών για το ζήτημα, επανέλαβε πως «πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας» και πρόσθεσε: «Οι χώροι όπου συγκεντρώνονται είναι κέντρα παράνομων δραστηριοτήτων, παραεμπορίου, διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι παράνομοι δεν συλλαμβάνονται όταν αυτό γίνεται αφήνονται ελεύθεροι γιατί οι φυλακές έχουν γεμίσει ενώ εκείνες που είναι έτοιμες δεν λειτουργούν».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ακόμη πως είναι υπέρ της δημιουργίας κέντρων κράτησης, όμως μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Γενικότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να συμβάλει με οικονομικούς πόρους γιατί «λεφτά δεν υπάρχουν, αντίθετα με ό,τι έλεγε ο κ. Παπανδρέου». Είπε ακόμη ότι πρέπει οι νόμοι να εφαρμοστούν με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στα όργανα της τάξης και στους ιδιώτες που νοικιάζουν σπίτια και κάνουν διευκολύνσεις σε άτομα που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Τέλος ανέφερε ότι η λαθρομετανάστευση είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα που επείγει η αντιμετώπισή του.

πηγή: Ναυτεμπορική
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ