2014-03-24 09:44:40
Φωτογραφία για «Καλού κακού» ετοιμάζουν Σχέδιο Ταϊβάν για τα Κατεχόμενα
Η τουρκική πλευρά ασχολείται περισσότερο με σενάριο ναυαγίου

Λευκωσία: Το βασικό μήνυμα που έδωσε η τουρκική πλευρά σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη, διά των απεσταλμένων της Οζντίλ Ναμί και Κουντρέτ Οζερσάι ήταν πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στους Ελληνοκύπριους για να προχωρήσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί σύντομα. Πίσω, όμως, από τα όσα αναφέρουν βρίσκεται η προώθηση του βασικού σεναρίου, που είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας ενός ναυαγίου. Και το σενάριο αυτό αφορά τη λειτουργία ενός μοντέλου τύπου Ταϊβάν. Ενισχύεται δε η εφαρμογή αυτού του σεναρίου, με την έναρξη ουσιαστικά, των επισκέψεων αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος σε διεθνείς οργανισμούς και σε ξένες χώρες.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι Ναμί και Οζερσάι, κατά τις επαφές τους στις ΗΠΑ επιχείρησαν να περάσουν το μήνυμα πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για συνολική συμφωνία «το ταχύτερο δυνατό», ζητώντας την παρέμβασή τους προς τους Ελληνοκύπριους
. Έσπευσαν δε να υποστηρίξουν πως οι Ε/κ «εξόδευσαν πέντε μήνες συζητήσεων για το ανακοινωθέν». Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος ανέφεραν πως η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρεις μέχρι πέντε μήνες. Είναι σαφές πως κινήθηκαν περισσότερο στη σφαίρα των εντυπώσεων, απέφυγαν να συζητήσουν επί της ουσίας και προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τεχνική βοήθεια για την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας. Κοντολογίς, να μπορεί να λειτουργήσει  τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Εκείνο που προκύπτει από τις κινήσεις τους, ήταν πως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα, όχι όμως κατ' ανάγκη στη λύση του Κυπριακού. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα εκτιμά ότι συμφωνία δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί και ως εκ τούτου εκτιμούν πως πρέπει να ετοιμάζονται για το σχέδιο Β, που αφορά την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και πρωτίστως της λειτουργίας τ/κ συνιστώντος κρατιδίου, με μοντέλο Ταϊβάν. Ήδη έχει αρχίσει μεθοδευμένα μια προσπάθεια «να ακουστεί η φωνή της τουρκοκυπριακής πλευράς» σε διεθνή φόρα. Παράλληλα, αξιοποιείται πλήρως η λεγόμενη χιαστή διαδικασία. Είναι γεγονός ότι μετά την επίσκεψη του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα, άνοιξαν οι «μεγάλες πόρτες». Ναμί και Οζερσάι πήγαν στις ΗΠΑ, ο πρώτος δε έγινε δεκτός και στον Λευκό Οίκο. Έγινε δε γνωστό ότι ο Ναμί θα μεταβεί σήμερα στο Βερολίνο για να έχει αύριο επαφές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δυο απεσταλμένοι της τουρκικής πλευράς δεν ήταν πολύ ξεκάθαροι αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Τα Ηνωμένα Έθνη προσπάθησαν να καταγράψουν την τουρκοκυπριακή αντίδραση στο ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τόσο ο Οζντίλ Ναμί όσο και ο Κουντρέτ Οζερσάι, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσουν ΜΟΕ «εάν προχωρήσουν οι συνομιλίες». Το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης έθεσαν και οι Αμερικανοί, εγείροντας και το θέμα της Αμμοχώστου. Δεν αποκλείστηκε το θέμα τούτο από τους Τ/κ, το συνέδεσαν και με το απευθείας εμπόριο, τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, απέφυγαν ωστόσο να αναφέρουν πότε θα συζητηθεί το ζήτημα τούτο.

Οι παρασκηνιακές κι άλλες κινήσεις γίνονται ενώ η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Αύριο Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα προγραμματισμένη συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, μαζί με τις ομάδες τους, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις επί των βασικών αρχών. Κυρίως, όμως, οι δυο διαπραγματευτές θα αναλωθούν στην προετοιμασία της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που χρονικά τοποθετείται στις 31 Μαρτίου.

Δεν είναι αισιόδοξος ο Ντάουνερ

Ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, παρουσίασε μια απαισιόδοξη εικόνα για την πορεία της νέας διαδικασίας. Κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες ήταν αποχαιρετιστήριες, ο κ. Ντάουνερ φέρεται να έχει εκφράσει στους συνομιλητές του την άποψη ότι δεδομένων των εκατέρωθεν θέσεων, δεν προβλέπει επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο τέως αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, εκτιμά πως αυτό που θα μείνει από αυτή τη νέα προσπάθεια, είναι το κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Ντάουνερ, που ανέλαβε να υποβάλει «έκθεση πεπραγμένων» τον Απρίλιο, αναμένεται να καταθέσει και κάποιες εισηγήσεις προς τον Γενικό Γραμματέα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Ο τέως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. αναμένεται στην Κύπρο για αποχαιρετιστήριες επαφές στις 26 και 27 Μαρτίου. Θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Αναμένεται ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Φιελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ