2014-03-25 18:14:04
Φωτογραφία για Η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται από το στρες
Οι αγχωμένες γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες σε σχέση με όσες κρατούν το στρες σε χαμηλά επίπεδα μέσα στο 24ωρο. Αμερικάνοι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες γυναίκες αγχώνονται, ακόμα και για το πότε θα μείνουν έγκυες οδηγούνται σε διπλάσιο κίνδυνο υπογονιμότητας! Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Human Reproduction”, εξηγεί γιατί ένα στα τέσσερα ζευγάρια δυσκολεύονται να πιάσουν παιδί, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κάποιο ιατρικό ή βιολογικό πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα της α-αμυλάσης, ενζύμου - δείκτη του άγχους, στο σάλιο 373 γυναικών, ηλικίας 18 έως 40 ετών, που δεν είχαν διαγνωστεί ως υπογόνιμες. Μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες διέθεταν υψηλά επίπεδα βιοδεικτών, είχαν  κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι ερευνητές συστήνουν τη γιόγκα και το διαλογισμό για 20 - 30 λεπτά την ημέρα στις γυναίκες που παλεύουν να συλλάβουν ένα μωρό! Έτσι, θα αποφευχθεί και η πιθανότητα η γυναίκα να μπει στο φαύλο κύκλο του: «Εγώ πότε θα καταφέρω να μείνω έγκυος;».


«Για πρώτη φορά φέραμε στο φως ότι η επίδραση του στρες δημιουργεί κλινικά προβλήματα, καθώς συνδέεται με τον διπλάσιο κίνδυνο στειρότητας. Μπορεί να μην αποτελεί το μοναδικό παράγοντα που εμπλέκεται σε προβλήματα γονιμότητας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο», ισχυρίζεται ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Courtney Denning - Johnson Lynch, από το το Ιατρικό Κέντρο του Οχάιο.

Σύμφωνα με τον δρ Germaine Buck Louis του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού στο Rockville των ΗΠΑ, εάν μια γυναίκα «απογυμνωθεί» από το στρες θα μπορούσε να συντομεύσει το χρόνο που θα κρατήσει το μωρό της στην αγκαλιά. «Καλό είναι να οδηγούνται προς τις απλές μεθόδους χαλάρωσης, όπως είναι μια καθημερινή βόλτα με τα πόδια. Το θέμα δεν είναι να κατηγορεί μια γυναίκα τον εαυτό της, επειδή δεν μένει έγκυος, αλλά να αλλάξει συνήθειες για να μειωθεί το άγχος της», συνεχίζει ο ίδιος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υπογονιμότητα έρχεται σε πρώτο πλάνο, όταν μια γυναίκα δεν έχει συλλάβει μετά από ένα χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες, όπως είναι η Jackie Brown από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης μπορούν να αγχώσουν περισσότερο ένα ζευγάρι. Γι’ αυτό, συστήνουν να κατευθυνθούν κυρίως προς το συχνότερο σeξ και το «κόψιμο» του καπνίσματος…
flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ