2014-04-08 13:45:07
Φωτογραφία για Κίνδυνος να πνιγεί στα σκουπίδια η Αττική
Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να πνιγεί η Αττική από τα σκουπίδια καθώς... δεν θα υπάρχουν χώροι προκειμένου να αποθηκευτούν και να διαχειριστούν.

Ο βασικός αποδέκτης των αστικών απορριμμάτων της Αττικής είναι ο ΧΥΤΑ της Φυλής ο οποίος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, θα έχει ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα υπερκορεσμού την άνοιξη του 2015 και θα πρέπει να σταματήσει να δέχεται σκουπίδια. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στον ΧΥΤΑ καταλήγει κι ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων απο την Πελοπόννησο.

Η λύση θα δινόταν εάν ήταν έτοιμα έως τότε τα νέα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς οι οποίοι «πάγωσαν» κι ενόψει δημοτικών εκλογών άλλα και η αβεβαιότητα σχετικά με την χρηματοδότηση τους, αφού πλέον μεταφέρονται στο νέο ΕΣΠΑ, δημιουργεί μείζον πρόβλημα για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική το οποίο κανείς δεν είναι σε θέση να πει πως θα αντιμετωπιστεί.


Επιπλέον, οι τέσσερις διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη αντιμετωπίζουν και την απειλή να τιναχτούν ολοκληρωτικά στον αέρα εάν η Ευρωπαική Επιτροπή κάνει δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που επιθεώρησαν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, διαπιστώνοντας σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας.

Τα νέα έργα, εάν δεν προκληθούν νέα προβλήματα θα είναι έτοιμα το 2017. Πράγμα που σημαίνει ότι για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο θα πρέπει να βρεθεί χώρος και τρόπος για να διαχειριστούν πάνω από 1,3 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών το χρόνο που απειλούν να πνίξουν την Αθήνα.

rizopoulospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ