2014-04-10 11:24:43
Φωτογραφία για Περιζήτητο το ελληνικό ομόλογο. 450 εντολές με 17, 8 δισ. προσφορές.
Σήμερα ξεκινά επισήμως το book building για το ελληνικό ομόλογο που έγινε «πρώτο θέμα» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και συγκέντρωσε προσφορές που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνουν πλέον τα 17,8 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν πάνω από 450 εντολές. Η επίσημη καθοδήγηση που έθεσε η ελληνική πλευρά είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters στην περιοχή του 5%.

"Σήμερα βγήκαμε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές δανεισμού. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος" είπε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στο Ζάππειο.

«Η Ελλάδα κατάφερε να είναι κοντά στην έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε ο κ.Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας παρουσία του Επιτρόπου Χοακιν Αλμούνια, ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Σύμφωνα με την "Καθημερινή", από το ΥΠΟΙΚ σημείωναν χθες πως οποιαδήποτε μικρότερη του 5,3% απόδοση θα είναι επιτυχία, κρατώντας τους τόνους χαμηλούς. Γι’ αυτό και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ήταν λιτή και ανέφερε μόνο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει «άμεσα» σε έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου.

Πάντως, στην «γκρίζα αγορά» –στην αγορά που υπάρχει μεταξύ επενδυτών για να γίνονται αγοραπωλησίες των ομολόγων μία ημέρα πριν εκδοθούν– η απόδοση των 5ετών τίτλων κυμαίνονταν μεταξύ 4,90-5,01%. Όμως, η «γκρίζα αγορά» είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί ασφαλές προηγούμενο για το τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας. Οι προεγγραφές στο βιβλίο προσφορών είχαν ξεκινήσει από χθες και η απόδοση που ζητούσαν οι επενδυτές κυμαινόταν από 4,70% έως 5,50%.

Παράλληλα, η αγορά ανταποκρίθηκε θετικά στην έστω λιτή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ περί επικείμενης έκδοσης νέων ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά έπεσε στο 5,77% από 6,06% που ήταν το πρωί, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε στις 419 μονάδες.
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ