2014-04-13 03:51:07
Φωτογραφία για Η Μέρκελ έφαγε κατσικάκι στη λαδόκολλα και έφυγε...
Επίσκεψη - αστραπή πραγματοποίησε στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Μετά τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, τις θερμές χειραψίες, τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες και το πλουσιοπάροχο γεύμα στην Πλάκα, αναχώρησε για το Βερολίνο, με την κυβέρνηση να κάνει τον απολογισμό της.

Στον απόηχο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και εν μέσω του καλού κλίματος που από νωρίς είχαν φροντίσει να διαμορφώσουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η καγκελάριος συνάντησε νέους επιχειρηματίες και… παλιές καραβάνες του επιχειρείν, συνομίλησε κεκλεισμένων των θυρών με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίοι της έθεσαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά επί της ουσίας… κουβέντα για την ταμπακιέρα (σ.σ.: το χρέος).

Η κυρία Μέρκελ, εμφανώς ικανοποιημένη, απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συνταγής λιτότητας και επιστρέφει στη Γερμανία και στους ψηφοφόρους της κομίζοντας το μήνυμα ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν μεν σκληρό (με θυσίες και ανεργία) αλλά έφερε αποτέλεσμα, διότι «είχε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Έδωσε, δε, την υπόσχεση ότι η κυβέρνησή της θα συνδράμει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο τη λύση για το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας την παρέπεμψε στις… καλένδες.


Η πρωτεύουσα επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής, με τους αστυνομοκρατούμενους δρόμους να δίνονται στην κυκλοφορία και τα συνδικάτα-κόμματα να κάνουν τη δική τους αποτίμηση για τη συμμετοχή στις έκτακτες κινητοποιήσεις.

Το επιχειρείν στην ατζέντα της Μέρκελ

Οι πρώτες συναντήσεις που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν με επιχειρηματίες σε ειδικό φόρουμ στο ξενοδοχείο Hilton. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες συνομίλησαν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα οι Cocomat, Pharmathen, Helia, Gaia, Αταλάντη SA, M Culturing Co, Robert Bosch SA, Jungheinrich Hellas Ltd, Upstream, Papadopoulou SA, S&M, αλλά και με τους Γ. Ρέτσο (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Α. Σαββάκη (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας), Β. Κορκίδη (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου).

Παρόντες ήταν και οι επιχειρηματίες από τον χώρο της τεχνολογίας, κυρίως start ups, όπως οι Θωμάς Δούζης (Ergon Products), Κωνσταντίνος Καζάνης (Intale i-Kiosk), Νίκος Μωραϊτάκης (Workable), Βασίλειος Στοΐδης (Seven Lawyers), Κώστας Μαυροσκότης (Food Wealth), Μυρτώ Προβίδα (DAAD), Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Offerial), Γιώργος Μονογιούδης (DAAD), Δημήτρης Μέμος (Marine Traffic), Νικόλαος Νανάς (Noowit), Ανθία Βλασοπούλου (Athens Insiders), Βασίλης Νικολόπουλος (Intelen), Γιάννης Δοξαράς (Warply), Αντρέας Φατούρος (Clio Muse),

Γιάννης Παπαγεωργίου (Τruckbird), Στέλλιος Μπολάνος (Lanetek Hellas), Χρίστος Χατζηαποστολάκης (Captainwise), Αλέξανδρος Μελής (Sponsor Boat), Γιώργος Γιαννούλης (DAAD), Γιώργος Μπαλλάς (Arura Foods P.C.), Γιώργος Γάτος (Incrediblue), Ελένη Σταγκουράκη (DAAD), Θάνος Κοσμίδης (Care Across). Ωστόσο, σχολιάστηκαν δυσμενώς οι ηχηρές απουσίες εταιρειών, ενώ υπήρξε ένα μεγάλο ερώτημα για το ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής των εκπροσώπων του επιχειρείν.

«Αυτή η Ελλάδα χρειάζεται ανθρώπους με φρέσκες ιδέες»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως η υπέρβαση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

«Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που στα επόμενά της βήματα, της ανάπτυξης, θα δείξει, αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο: η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευτικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών της» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «αυτή η Ελλάδα χρειάζεται και άτομα με νέες ιδέες».

Η Άνγκελα Μέρκελ εστίασε την προσοχή της στη σημασία ένταξης των νέων τεχνολογιών στον παραγωγικό ιστό, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται στο μέγιστο η αξιοποίηση των πρώτων υλών. Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν νέοι με καινοτόμες ιδέες.

«Είμαι πεπεισμένη ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Ήρθα για να ρίξω μια ματιά στο μέλλον και να συζητήσω με νέους ανθρώπους φρέσκιες ιδέες» υπογράμμισε η καγκελάριος και πρόσθεσε πως γνωρίζει «ποια είναι η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνετε, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες ευκαιρίες και δυνατότητες».

Η αυτοκινητοπομπή για το Μαξίμου

Πληθώρα αυτοκινήτων συνόδευε το γερμανικό όχημα που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ από το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία έλαβε μέρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τέθηκε και το θέμα του γερμανικού κατοχικού δανείου.

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο, τον Αύγουστο του 2012, αλλά και την επίσκεψη της κας Μέρκελ το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μία καινούργια μέρα σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο την πρόοδο στην ελληνική οικονομία και την εξέλιξη της ελληνικής προεδρίας. Επίσης, ενημέρωσε και επίσημα τη Μέρκελ για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε όσο και με το επιτόκιο και με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, «δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας».

Μετά την τήρηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει η «καυτή πατάτα» στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με το συγκεκριμένο θέμα να μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές και σίγουρα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την ελληνική οικονομία από την Eurostat και την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Στο «μικροσκόπιο» η κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Σαμαρά

Χειραψίες και χαμόγελα

Προσήλωση και σοβαρότητα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ακούει με προσοχή τις κοινές δηλώσεις Σαμαρά-Μέρκελ

Έπειτα από τις επαφές της σε Χίλτον και Μαξίμου, η κα Μέρκελ κατέφθασε στις 20.00 το βράδυ της Παρασκευής στη γραφική περιοχή της Πλάκας, όπου γευμάτισε στην ταβέρνα «Στροφή», απολαμβάνοντας ελληνικά εδέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι συνδαιτυμόνες της καγκελαρίου ήταν οι κ.κ. Σαμαράς, Μεϊμαράκης, Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Παπασταύρου, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.

Ζεστά και κρύα πιάτα, μοσχαράκι, κατσικάκι, γλυκά και πολλά άλλα γευστικά εδέσματα περιελάμβανε το πλούσιο μενού του εστιατορίου.

Η κα Μέρκελ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, όπως η περίφημη… greek salad, κατσικάκι στη λαδόκολλα με γραβιέρα και ντομάτα και για το τέλος, είχε να επιλέξει ανάμεσα σε καρυδόπιτα με παγωτό και γλυκά του κουταλιού.

Λίγο μετά τις 22.00 η Άνγκελα Μέρκελ αναχώρησε για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ασφάλεια -άλλωστε, επί ποδός βρέθηκαν 6.000 αστυνομικοί- και πέταξε για το Βερολίνο.

Πηγή: Zougla
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H Dropbox φέρνει το Mailbox στο Mac
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H Dropbox φέρνει το Mailbox στο Mac
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ