2014-04-20 23:50:40
Φωτογραφία για Σκωτία: Στην κόψη το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία
Υποχώρηση του "Όχι" και άνοδος του "Ναι" ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε άρθρο της η Σκωτσέζικη εφημερίδα The Scotsman κάνει λόγο για «δημοψήφισμα στην κόψη του μαχαιριού», καθώς αρχίζει να μειώνεται η απόσταση μεταξύ των υποστηρικτών του "Όχι" και του "Ναι".

Το "Ναι" είναι η επιλογή των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και το "Όχι" αυτών που θέλουν την χώρα να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπέρμαχος του "Ναι" είναι ο Πρώτος υπουργός της Σκωτίας, ο Alex Salmond, ο οποίος ηγείται της σχετικής καμπάνιας και μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για την έκβαση του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτές σε περίοδο μόλις ενός μηνός, το "Όχι" έχασε 4% από την υποστήριξη του κόσμου και από το 46% που βρισκόταν στα τέλη Μάρτιου, πλέον βρίσκεται στο 42%. Βέβαια όλο αυτό το διάστημα το "Ναι" βρίσκεται σταθερά στο 39% της προτίμησης των Σκωτσέζων. Όμως το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας κάνει τον Salmond και το επιτελείο του να ελπίζουν σε ολική ανατροπή στις κάλπες.


Ένας άλλος λόγος που κάνει τους υπέρ της ανεξαρτησίας να αισιοδοξούν είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο στην τελευταία δημοσκόπηση έφτασε το 19%. Σύμφωνα με τις αναγωγές που έγιναν με βάση αυτό, το ποσοστό υπέρ του "Όχι" φτάνει στο 50% έναντι 48% υπέρ του Ναι. Οπότε η εκτίμηση του Salmond είναι ότι έχουν να καλύψουν μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες για να κερδίσουν το δημοψήφισμα.

Όμως όλα αυτά είναι εκτιμήσεις. Η κυρίαρχη πρόβλεψη είναι ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας εκλογικής «κούρσας εκ του σύνεγγυς» και το βράδυ στις 18 του ερχόμενου Σεπτέμβρη αναμένεται να είναι μακρύ και για τα δύο στρατόπεδα.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ