2014-04-22 19:21:05
Φωτογραφία για Με την ουκρανική ηγεσία συναντάται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
Στο Κίεβο βρίσκεται από χτες για διήμερη επίσκεψη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο της φονικής επίθεσης στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα καταπολεμηθεί ο «καρκίνος» της ενδημικής διαφθοράς, εξέφρασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους.

Πρόσθεσε πως οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες εκλογές στην ιστορία της χώρας και πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ δύσκολα προβλήματα, θα μπορούσε να πει κανείς και με «απειλές ατιμωτικές» είπε ο Μπάιντεν.

Σημείωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της για τη επίτευξη εθνικής ενότητας στη χώρα λέγοντας πως «η ευκαιρία να συγκροτήσετε μία ενωμένη Ουκρανία, που θα την κάνετε να σταθεί σωστά στα πόδια της, είναι εντός των δυνατοτήτων σας. Και θέλουμε να είμαστε ο εταίρος και ο φίλος σας».


Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία σε μία συμβολική επίσκεψη εκδήλωσης της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς τη χώρα, θα συναντηθεί με τον μεταβατικό Ουκρανό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Χθες, Ουάσινγκτον και Μόσχα ζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει λάβει την μορφή αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κέρι ζήτησε από τη Μόσχα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας και να καλέσει δημόσια τους αυτονομιστές να αποχωρήσουν από τα δημόσια κτήρια που έχουν καταλάβ
left.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ