2014-04-22 21:52:04
Φωτογραφία για Διαψεύδουν τις κατηγορίες ΟΗΕ για εθνοτική σφαγή οι αντάρτες στο Νότιο Σουδάν
Σε διάψευση των καταγγελιών των Ηνωμένων Εθνών πως έχουν σφάξει εκατοντάδες αμάχους στην πόλη Μπεντιού του Νότιου Σουδάν προέβησαν την Τρίτη αντάρτες που πρόσκεινται στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, επιρρίπτοντας μάλιστα την ευθύνη για την αιματοχυσία στον κυβερνητικό στρατό.

Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ κατηγόρησε στρατεύματα πιστά στον Μάκαρ ότι σφαγίασαν με εθνοτικά κριτήρια εκατοντάδες άμαχους όταν ανακατέλαβαν την Μπέντιου από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss), οι σφαγές άρχισαν την 15η Απριλίου, την ημερομηνία που οι αντάρτες ανέφεραν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.

Οι Νοτιοσουδανοί αντάρτες κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους «τις αβάσιμες κατηγορίες» και τις «γελοίες καταγγελίες που έχουν κατασκευαστεί από τους εχθρούς [τους ...] με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα [τους], το όνομά [τους] και η φήμη (τους)».

«Ο κυβερνητικός στρατός και οι σύμμαχοί του είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για τις συστηματικές δολοφονίες πολιτών του Νότιου Σουδάν και ξένων στη Μπεντιού», ανέφερε ο Λουλ Κοάνγκ, εκπρόσωπος των ανταρτών, στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση «διέπραξαν όταν αναδιπλώθηκαν εγκλήματα μίσους» και αντεκδίκησης σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.


Την 15η Απριλίου ο ίδιος εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ανταρτών «ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και ελέγχου της Μπέντιου στο σύνολό της», αναφερόμενος στην πρωτεύουσα της πολιτείας Γιούνιτι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, την ίδια εκείνη ημέρα τουλάχιστον 200 πολίτες είχαν σφαγιαστεί από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μάκαρ, αφού διαχωρίστηκαν με εθνοτικά κριτήρια, όπως και άλλοι άμαχοι στην καθολική εκκλησία και στο νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, όσοι δεν ανήκαν στη φυλή Νουέρ —αυτή στην οποία ανήκει ο Μάκαρ και η πλειονότητα των μαχητών του— «στοχοθετήθηκαν και φονεύθηκαν» εκ προμελέτης.

«Οι ερευνητές [...] της Minuss επιβεβαίωσαν ότι όταν οι δυνάμεις [των ανταρτών] κατέλαβαν την Μπεντιού την 15η και την 16η Απριλίου, έκαναν έρευνες σε ορισμένες τοποθεσίες όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι Νοτιοσουδανοί και ξένοι και σκότωσαν εκατοντάδες άμαχους αφού εξακρίβωσαν την εθνοτική τους ταυτότητα ή την εθνικότητά τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η αποστολή του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα ήταν και γυναικόπαιδα.

Ο οργανισμός ανέφερε ακόμη ότι η αποστολή του διέσωσε πάνω από 500 άμαχους από το νοσοκομείο της Μπεντιού και άλλες τοποθεσίες, και συνόδευσε για να προστατεύσει χιλιάδες ακόμη που πήγαν περπατώντας σε μια βάση της Minuss. Η διεθνής ειρηνευτική αποστολή έχει ανακοινώσει ότι προστατεύει τουλάχιστον 12.000 πολίτες στη βάση της στη Μπεντιού.

Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι στο Νότιο Σουδάν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τον Δεκέμβριο, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο νεώτερο κράτος του κόσμου.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ