2014-04-24 15:58:10
Φωτογραφία για Προειδοποιήσεις Πούτιν στο Κίεβο
REUTERS/RIA Novosti

Νέες προειδοποιήσεις προς το Κιέβο απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέροντας πως αν οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιήσουν το στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της Ουκρανίας την επιλογή του Κιέβου να καταφύγει στα όπλα.

«Πρόκειται για μία επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για εκείνους που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επεσήμανε ο Πούτιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά.

«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», πρόσθεσε.

Ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.


Την ίδια ώρα, τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από ένα σημείο που είχαν καταλάβει νωρίτερα σήμερα βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, και οι φιλορώσοι αποσχιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και άρχισαν να το ενισχύουν τοποθετώντας αμμόσακους.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, που υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, αποσύρθηκαν από το φυλάκιο, σε έναν δρόμο κοντά στο χωριό Χρέστιστσε, δύο ώρες αφότου το κατέλαβαν με μια αιματηρή επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, είχε αποτέλεσμα «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αποσχιστών να βρουν το θάνατο και να τραυματιστεί ένα στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων.

EURONEWS

Ουκρανία: Αυξάνουν την πίεση Ρωσία και ΗΠΑ

Και ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την Ουκρανία πιόνι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας «να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία», ζητώντας πάντως εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει» τη συμφωνία της Γενεύης «θα πρέπει να κάνουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για αποκλιμάκωση» πρόσθεσε. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση» αυτής της συμφωνίας, σημείωσε.

Η συμφωνία της Γενεύης, η οποία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΕΕ και την Ουκρανία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο ξανάρχισε η βία στη χώρα και η ένταση δεν παύει να κλιμακώνεται.

Το Κίεβο αποφάσισε σήμερα να περάσει στην επίθεση και συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών στην Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στην βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους» τονίζει παράλληλα η ίδια η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Ζητώ να τερματιστεί η βία, οι εκφοβισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες» προσθέτει.

Σε ερώτηση που του υπεβλήθη σχετικά με την προετοιμασία ενδεχόμενων νέων οικονομικών κυρώσεων, ο Μαν απάντησε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «βρίσκεται σε εξέλιξη». «Η δράση μας εξαρτάται από την κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει μια καθορισμένη και γρήγορη καταληκτική ημερομηνία» κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ