2014-05-05 21:18:04
Φωτογραφία για Επιτυχημένη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω κβαντικού κλειδιού
Απέδωσε καρπούς η συνεργασία του βρετανικού κέντρου ερευνών NPL με τις εταιρίες Toshiba, BT και ADVA στον τομέα των κβαντικών τηλεπικοινωνιών καθώς ανακοινώθηκε η πρώτη επιτυχής δοκιμή μεταφοράς δεδομένων με κβαντικό κλειδί (Quantum Key Distribution) μέσω μίας οπτικής ίνας, μία τεχνολογία που αναμένεται να βελτιώσει θεαματικά την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.

Η μέθοδος QKD χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής φυσικής υποσχόμενη πως οποιαδήποτε προσπάθεια υποκλοπής του μεταδιδόμενου μηνύματος θα προκαλέσει μία παραμόρφωση που θα ανιχνεύεται από τους χρήστες, η οποία με τη σειρά της θα ακυρώνει τη συνέχιση της ανταλλαγής της πληροφορίας.

Η κρυπτογραφημένη επικοινωνία στηρίζεται στην ιδέα πως το μήνυμα κωδικοποιείται βάσει ενός κλειδιού που είναι γνωστό μόνο στους χρήστες του συγκεκριμένου διαύλου. Το κβαντικό κλειδί έχει το πλεονέκτημα πως βρίσκεται σε μία ενδιάμεση κατάσταση που ονομάζεται κατάσταση υπέρθεσης. Οποιαδήποτε αλληλεπίδραση του κλειδιού με τον έξω κόσμο θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κβαντικής κατάστασης και την άμεση αποστολή νέου κλειδιού μέσω του ίδιου διαύλου. Η συχνή εναλλαγή κλειδιών μάλιστα μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα ασφαλείς τηλεπικοινωνίες, κάτι που είναι προαπαιτούμενο στις περισσότερες από τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου.


«Το σύστημα QKD λειτουργεί με την αποστολή μεμονωμένων φωτονίων

σε παλμούς κατά μήκος της οπτικής ίνας. Έχουμε αναπτύξει τρόπους να ανιχνεύουμε τα μεμονωμένα σωματίδια και συνεπώς να πιστοποιούμε συνεχώς την ασφάλεια του συστήματος, υπερκεράζοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά που είναι η έλλειψη αξιοπιστίας», εξηγεί ο Αλάστερ Σινκλέρ εκ μέρους του NPL.

Στο συγκεκριμένο δοκιμαστικό η πρωτοτυπία έγκειται στην αποστολή της πληροφορίας και του κλειδιού μέσω της ίδιας ίνας σε αντίθεση με παλαιότερα επιτεύγματα στα οποία χρειάζονταν δύο ή και τρεις διαφορετικοί δίαυλοι για τον ίδιο σκοπό.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε πρακτικές εφαρμογές όπως τις τραπεζικές συναλλαγές ή τις προσωπικές επικοινωνίες.
naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ