2014-05-12 11:04:13
Φωτογραφία για Γιατί η Γαλλία Α.Ε. πηγαίνει στο συνέδριο του Putin;
Ο Proglio της Électricité de France στο περυσινό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης- Φώτο από Andrey Rudakov/BloombergΤης Carol Matlack

Ενδίδοντας στις πιέσεις του Λευκού Οίκου, οι επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων σπεύδουν να αποφύγουν το οικονομικό συνέδριο που διοργανώνει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στην Αγία Πετρούπολη αυτό το μήνα. Οι Γάλλοι ομόλογοί τους αντίθετα δεν εγκαταλείπουν.

Η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει περισσότερα διευθυντικά στελέχη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο συνέδριο που θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της λίστας των συμμετεχόντων στις 6 Μαΐου. Το ρόστερ περιλαμβάνει τους επικεφαλής επτά μεγάλων γαλλικών εταιρειών, από τον πετρελαϊκό κολοσσό Total (TOT) έως την παραγωγό γιαουρτιού Danone (BN:FP). «Τα σχέδια μας δεν έχουν αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας ηλεκτρονικού εξοπλισμού Schneider (SU:FP), ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Jean-Pascal Tricoire, αναμένεται να παραστεί στο συνέδριο. «Η Ρωσία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά μας».


Ενώ οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί της Γερμανίας με τη Ρωσία είναι γνωστοί, η Γαλλία εξελίχθηκε αθόρυβα στο δεύτερο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της Ρωσίας (από τη θέση 9 το 2008), σύμφωνα με τον Emmanuel Quidet, πρόεδρος του γαλλο-ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μόσχα. Ο Quidet λέει ότι οι γαλλικές επενδύσεις ανέρχονται περίπου στα 12 δισ. ευρώ.

Μόνο τρεις επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων εμφανίζονται στη λίστα των συμμετεχόντων: της εταιρείας κοινής ωφέλειας E.ON (EOAN:GR), του λιανοπωλητή Metro (MEO:GR) και του τουριστικού ομίλου TUI (TUI1:GR). Οι τρέχουσες γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται περίπου στα 20 δισ. ευρώ,, σύμφωνα με την Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων Ανατολικής Ευρώπης, μια ομάδα που εκπροσωπεί τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η Γαλλία Α.Ε. έχει ήδη πληγεί από τη διολίσθηση της Ρωσίας σε ύφεση. Η εδρεύουσα στο Παρίσι Société Générale (GLE:FP), μία από τις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ανακοίνωσε απρόσμενη πτώση των κερδών της σε ποσοστό 13% την Τετάρτη μετά από απομειώσεις 545 εκατ. ευρώ στη ρωσική μονάδα. Η πτωτική πορεία του ρουβλίου έχει πλήξει την Danone, τη μεγαλύτερη σήμερα εταιρεία γαλακτοκομικών της Ρωσίας, μέσω της ώθησης των τιμών του γάλακτος.

Αυτό που πραγματικά τρομάζει τους Γάλλους όμως, είναι η προοπτική ότι η Δύση θα εκτοξεύσει νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, προκαλώντας αντίποινα κατά των ξένων συμφερόντων στη Ρωσία. Τα αντίποινα θα μπορούσαν να έχουν «τρομερές συνέπειες», είπε ο Quidet σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Challenges. Ο ίδιος υπολογίζει ότι 1.200 γαλλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Η Γαλλία είναι, από πολλές απόψεις, ο πιο ευάλωτος από τους κορυφαίους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ρωσίας, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης η Σουηδία και η Ολλανδία. Η γαλλική οικονομία είναι στάσιμη και η ανεργία έχει αναρριχηθεί στο 10,4%, επίπεδο διπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία.

Εταιρείες που διαθέτουν μεγάλες ρωσικές συμμετοχές εκπροσωπούν σημαντικούς κλάδους της γαλλικής οικονομίας. Μερικά παραδείγματα:

• Η Renault (RNO:FP), στην οποία ανήκει η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας.

• Η Auchan, η μεγαλύτερη ξένη διαχειρίστρια σούπερ μάρκετ της Ρωσίας, με περισσότερα από 200 καταστήματα.

•Η Alstom (ALO:FP) που κατέχει το 25% της Transmashholding, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής σιδηροδρομικού εξοπλισμού στη Ρωσία (παρά το γεγονός ότι η Alstom έχει εμπλακεί σε μια μάχη εξαγοράς στην έδρα της, η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της, Patrick Kron, θα παραστεί στο συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης)

Η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί και άμεσο χτύπημα από τις κυρώσεις. Το κρατικά ελεγχόμενο ναυπηγείο, DCNS, έχει συνάψει σύμβαση 1,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral για το ρωσικό ναυτικό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius έχει πει ότι η Γαλλία «μπορεί να φανταστεί» μια πιθανή διακοπή της συμφωνίας, αλλά δεν θα λάβει τέτοια απόφαση έως το επόμενο φθινόπωρο. Η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Electricité de France συμμετέχει σε κοινοπραξία που έχει συσταθεί για την κατασκευή του αγωγού South Stream μαζί με τη ρωσική Gazprom (OGZPY), που έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η EDF επιβεβαιώνει ότι το αφεντικό της, ο Henri Proglio, θα συμμετέχει στο συνέδριο της Αγίας Πετρούπολης.
capital
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ