2014-05-12 15:14:04
Φωτογραφία για Δήλωση Κώστα Γ. Γιοβανόπουλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Περισσότερες από 350.000 ψυχές του Ποντιακού ελληνισμού πυρπολήθηκαν, γδαρμένοι θάφτηκαν ζωντανοί, υπέφεραν το μαχαίρι του Μουσταφά Κεμάλ. Την περίοδο 1914-23 ο διωγμός, η αγχόνη, η βαρβαρότητα σερνόταν ως φρικαλέος χαμός από το δαχτυλίδι του Εύξεινου ίσαμε τις ματωμένες δαντέλες της Μικρασιατικής ακτής.

Τους θυμόμαστε και προσκυνάμε τη 19η Μαΐου, ως ημέρα αφιερωμένη στο ξεκλήρισμα. Με πρόταση της κ. Γιαταγάνα που συνυπογράφω, οφείλει η πατρίδα να περιλάβει στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ρητή άρνηση των γενοκτονιών Ποντίων, Αρμενίων, Μικρασιατών.

Για να ποτίζουμε το δέντρο της φιλίας με την αληθινή μνήμη. Για να ψελλιστεί μια τόση δα "συγγνώμη" όχι προς ταπείνωση, αλλά προς την κοινή πορεία Μη Επανάληψης, από κανέναν, σε κανέναν, τέτοιας απανθρωπιάς. Όταν βάδιζαν μαστιγωμένοι στις ερημιές οι ξεριζωμένοι Πόντιοι, αγκαλιά με τα θηλαστάρια στο ένα χέρι και την Παναγιά στο άλλο, δεν πήγαιναν καν σε ένα Άουσβιτς. Πήγαιναν ίσια στο θάνατο από δίψα, από φάγωμα απ´ τ´ αγρίμια, απ´ το συνωστισμό μπρος στον πνιγμό.

Βουβός κλίνω το γόνυ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ