2014-05-12 19:20:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Έναρξη με τριήμερο τζαζ για το Διεθνές Φεστιβάλ - Τιμές εισιτηρίων
Με το καταξιωμένο τριήμερο της τζαζ «Jazz+Πράξεις 2014», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29, την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαϊου στον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ανοίγει τις πύλες του το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2014, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2014.

Η μεγάλη γιορτή της τζαζ θα είναι και φέτος παρούσα μεταμορφώνοντας την Πάτρα σε σταυροδρόμι και τόπο συνάντησης και δημιουργικού γόνιμου διαλόγου και κλείνοντας ραντεβού με τους πολυπληθείς φίλους της στο τέλος του Μαϊου.

'Εχοντας διαγράψει μια συναρπαστική πορεία υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου και μεγάλης ανταπόκρισης από το μουσικόφιλο κοινό, το "Jazz+Πράξεις" έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο ζωντανές και απαιτητικές δράσεις σε πανελλήνια κλίμακα στο χάρτη του είδους.


Συνεχίζει και φέτος τη λαμπρή του πορεία επιφυλάσσοντας σπάνιες εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις στο κοινό.

Για τρεις μοναδικές βραδιές το φιλόδοξο πρόγραμμα του τριημέρου φέρνει στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου κορυφαία ονόματα τεράστιου καλλιτεχνικού διαμετρήματος που μεσουρανούν στην παγκόσμια και στην ελληνική μουσική σκηνή. Πέντε κορυφαία σχήματα με 12 δεξιοτέχνες μουσικούς θα παρελάσουν από τη σκηνή προσφέροντας μια ολοκληρωμένη άποψη από διαφορετική κάθε φορά εκκίνηση και οπτική και καταθέτοντας τις αναμφισβήτητες ικανότητές τους, τις ιδέες τους, τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο τους, την φαντασία και τις μελωδικές και ρυθμικές προτάσεις τους.

Η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η συνομιλία της τζαζ με συγγενικούς μουσικούς χώρους, η μαγεία της ζωντανής εμφάνισης και βέβαια το υψηλό δεξιοτεχνικό επίπεδο όλων των μουσικών που συγκεντρώνονται εδώ, αποτελούν αρετές που θα αποζημιώσουν με το παραπάνω και τον πιο απαιτητικό ακροατή της τζαζ και όχι μόνο, αφού η μουσική γεμάτη χρώματα, αισθήσεις, ρυθμούς και μελωδίες δίνει τα διαπιστευτήρια της σε ανεπανάληπτα ραντεβού με το κοινό.

Μάλιστα η ξένη συμμετοχή που θα κλείσει το τριήμερο και αφορά στο εξαιρετικό και διάσημο ντουέτο του Σενεγαλέζου δεξιοτέχνη της κόρα και τραγουδιστή Albaye Cissoko και του Γερμανού τρομπετίστα Volker Goetze αποτελεί αποκλειστική εμφάνιση για το «Jazz+Πράξεις 2014», ενώ το σχήμα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο ντουέτο υπηρετεί ιδανικά και τον όρο της σύμπραξης αφού η μουσική του είναι μια αρμονική γέφυρα μεταξύ παράδοσης και τζαζ στοιχείων παντρεύοντας τον ήχο της Αφρικής και της Δύσης μέσα από μια ολόφρεσκια έθνικ συνομιλία.

Όμως το φετινό πρόγραμμα υπηρετεί την φιλοσοφία της σύμπραξης και με την οπτική και την προσέγγιση που διατυπώνουν τζαζ μουσικοί στο έργο δυο τζαζ θρύλων. Η μουσική και τα τραγούδια του ιδιοφυούς Frank Zappa γίνονται ο καμβάς για το μουσικό πρόγραμμα της τραγουδίστριας Αγγελικής Τουμπανάκη και του πιανίστα Αλέκου Ορφανού και η μουσική των Pink Floyd εμπνέει το κουαρτέτο του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, που με το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει μια πολύ σημαντική συναυλιακή πορεία στο εξωτερικό αλλά κι ένα θαυμάσιο δίσκο στο ενεργητικό του. Ηχηρές παρουσίες στο τριήμερο επίσης η συνάντηση του διάσημου και εγνωσμένης αξίας και στο εξωτερικό σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη με το τρίο του και της σπουδαίας τραγουδίστριας και πιανίστας Σάσας Παπαλάμπρου, καθώς και το εκπληκτικό κουαρτέτο του δεινού δεξιοτέχνη στο νέι Χάρη Λαμπράκη, που σμίγει με υπέροχο τρόπο την τροπική (modal) τζαζ, την ελληνική παραδοσιακή αλλά και τις τροπικές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, τις τζαζ αρμονίες της δεκαετίας του 1960 και την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Ανάμεσα στο πληθωρικό έμψυχο μουσικό υλικό του τριημέρου οι ρίζες με την πόλη μας καλά κρατούν αφού θα συμμετάσχουν και δυο Πατρινοί μουσικοί που εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες εκτός τοπικών συνόρων: η εκφραστική ερμηνεύτρια Αγγελική Τουμπανάκη που δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά με εξαιρετική επιτυχία στην Αθήνα και θα εμφανιστεί στο αφιέρωμα στον Frank Zappa και ο εκλεκτός κοντραμπασίστας Βασίλης Στεφανόπουλος που διαπρέπει στην Ολλανδία και θα εμφανιστεί με το κουαρτέτο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου.

Η πρώτη βραδιά

-Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 29 Μαϊου με την Αγγελική Τουμπανάκη στην φωνή και τον Αλέκο Ορφανό στο πιάνο(σπουδές και ειδικός έπαινος στο Berklee College of Music της Βοστώνης), που θα μας παρουσιάσουν το πρόγραμμα « “Oh No…” Frank Zappa». Οι δυο μουσικοί πρωτοσυναντήθηκαν με αφορμή το πρώτο αφιέρωμα στο φαινόμενο Frank Zappa που πραγματοποιήθηκε στην Αθηνα στο Half Note (οργάνωση- παραγωγή: Κορνήλιος Διαμαντόπουλος), αποτυπώνοντας με φωνή και πιάνο τις ζαπικές τραγουδιστικές φόρμες... “Oh No…”. Προσεγγίζουν τη πολυμορφική, πολυδιάστατη, πολυσχιδή μουσική του Frank Zappa, ακολουθώντας αυτοσχεδιαστικά μονοπάτια, αρμονίες modal, bebop, πολυρυθμικές προεκτάσεις και βοκαλισμούς avant garde.

Θα ακουστούν θρυλικά τραγούδια του Frank Zappa όπως «Τhe duke of prunes», «mom &dad», «ΟhNo», «Uncle Remus», «The torture never stops», «Υο cats», «Lucille has messed my mind up».

Χωρίς μίμηση, χωρίς περιορισμούς, απενοχοποιημένα και με βάση την ελευθερία έκφρασης…μουσικές του Frank Zappa με πιάνο και φωνή.

-Την ίδια βραδιά το τρίο του διεθνώς καταξιωμένου σαξοφωνίστα και συνθέτη Δημήτρη Βασιλάκη (σαξόφωνα-φωνή), αποτελούμενο από τον ίδιο και τους Μάνο Σαριδάκη (keyboards) και Πάνο Τζινιόλη (ντραμς), θα συμπράξει σε μια γοητευτική συνύπαρξη με την σπουδαία τραγουδίστρια, πιανίστα και συνθέτρια Σάσα Παπαλάμπρου παρουσιάζοντάς μας ένα απαιτητικό πρόγραμμα με συνθέσεις και των δύο αλλά και απρόοπτες εκπλήξεις. Θα παρουσιάσει κομμάτια από τη βραβευμένη του δισκογραφία στην Candid Records, νέο ακυκλοφόρητο υλικό καθώς και κομμάτια που ερμηνεύει η Σάσα Παπαλάμπρου και που σύντομα θα κυκλοφορήσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά.

Πάθος, ενέργεια, υψηλή δεξιοτεχνία από μουσικούς με σπάνια παιδεία που μεταμορφώνουν τις νότες σε ατόφια συγκίνηση και μια συναρπαστική τζαζ εμπειρία.

Ο Δημήτρης Βασιλάκης (το BBC τον βάφτισε "Έλληνα Θεό της Jazz", θρύλοι της τζαζ όπως Abdullah Ibrahim, οι Ralph Peterson, Andy Sheppard, Marc Johnson, Alfredo Rodriguez, Ed Schuller, David Liebman, Bobby Watson, Jeff Tain Watts, Adam Nussbaum, Ron McClure και άλλοι. παίζουν και έπαιξαν μαζί του κι εκείνος πλάι τους, ενώ τα διεθνή βραβεία και οι διακρίσεις έρχονται το ένα μετά το άλλο, με διεθνή καριέρα και. ηχογραφήσεις σε μία από τις ιστορικότερες εταιρείες, την Candid Records που εδρεύει στο Λονδίνο) με τους εξαιρετικούς μουσικούς του σε μια εκρηκτική χημεία με την Σάσα Παπαλάμπρου (με πολύ δυναμική πορεία στο χώρο της τζαζ αλλά και του ελληνικού τραγουδιού και πλήθος εμφανίσεων με ευρύτατου φάσματος πρότζεκτ και συνεργασίες).

Η δεύτερη βραδιά

-Την Παρασκευή 30 Μαϊου θα εμφανιστεί το κουαρτέτο του συνθέτη Χάρη Λαμπράκη (νέυ), αποτελούμενο από τον ίδιο και τους Νίκο Σιδηροκαστρίτη (τύμπανα), Δημήτρη Θεοχάρη (πιάνο) και Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο), με θραύσματα επιρροών από μια πλατιά γκάμα αισθητικών και υφολογικών κατευθύνσεων. Με δυο cd στο ενεργητικό του, τα «Θέα» (2010) και «Μετέωρα» (2012) που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, το κουαρτέτο θα μας χαρίσει μια απολαυστική μουσική συχνά εξωστρεφή που μας παραπέμπει στις modal αναζητήσεις της δεκαετίας του ’60 και άλλες στιγμές αφαιρετική, σχεδόν ενδοσκοπική, τρυφερή. Το κουαρτέτο παίζει ελεύθερα, «ανοιχτά», έχει σαν όχημα τον αυτοσχεδιασμό, τα κομμάτια είναι αφορμές για να αναπτυχθεί ο διάλογος. Η αναζήτηση δεν είναι προς την πλευρά του πειραματισμού αλλά προς την καλλιέργεια όλο και μεγαλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των μουσικών κατά την διάρκεια του παιξίματος. Η αφοπλιστική ομορφιά της μουσικής πέρα από τους στιλιστικούς περιορισμούς της τζαζ και της παράδοσης, ιδωμένη μέσα από το ιδιοσυγκρασιακό φίλτρο ενός σπουδαίου μουσικού και ενός εξαιρετικού σχήματος.

-Θα τους διαδεχτεί στη σκηνή το κουαρτέτο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου στην τρομπέτα, στο φλούγκελχορν και στα ηλεκτρονικά (γνωστού από τις εμφανίσεις του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και από το εκλεκτό τζαζ σχήμα του, το Poly Quartet). Μαζί του τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, ο Βασίλης Στεφανόπουλος (κοντραμπάσο), ο Κωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα) και ο Srdjan Ivanovic (τύμπανα).

Μια προσέγγιση στο μελωδικό και ψυχεδελικό κόσμο των Pink Floyd από ένα κουαρτέτο που αιωρείται ανάμεσα στην jazz και την ηλεκτρονική μουσική. Το κουαρτέτο έχει δώσει συναυλίες και στο εξωτερικό σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βερολίνο, Δρέσδη, Μόναχο και Άμστερνταμ.

Το άλμπουμ τους με τίτλο «Heart of the Sun-Τhe music of Pink Floyd» αποθεώθηκε από τον ελληνικό και διεθνή τύπο και αποτελεί μια ασυνήθιστη και συναρπαστική ματιά στον κόσμο των μυθικών Pink Floyd, που χαρακτηρίζεται από βαθιά αγάπη, αστείρευτη έμπνευση. Απρόβλεπτο και πρωτοποριακό σε διεθνή κλίμακα.

Η τρίτη βραδιά

Η αυλαία του «Jazz+Πράξεις 2014» θα πέσει με τον πιο μαγευτικό τρόπο αφού στη σκηνή θα εμφανιστεί ένα από τα σημαντικότερα αυτή τη στιγμή διεθνή σχήματα, που συνδυάζουν γοητευτικά την παράδοση της Αφρικής με την τζαζ. Ο λόγος για το ντουέτο του διάσημου Σενεγαλέζου δεξιοτέχνη της κόρα (αφρικανική άρπα με 21 χορδές) Albaye Cissoko και του διεθνώς αναγνωρισμένου Γερμανού τρομπετίστα, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, σκηνοθέτη και multimedia καλλιτέχνη Volker Goetze (μόνιμου κατοίκου Νέας Υόρκης, και συνεργασίες με Nana Vasconcelos, Lenny Pickett, Steve Lacy, Brian Lynch, Peter Kowald, Graig Handy κ.α.).

Ένα μουσικό ντουέτο που υπερβαίνει γεωγραφικά και μουσικά σύνορα. Η συνεργασία τους δίνει μια νέα, σύγχρονη διάσταση στον ρόλο του «παραμυθά», όπως αυτός σώζεται μέσα από μια παράδοση αιώνων, και προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι από την έρημο και τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, μέχρι τα αστικά τοπία που συναντά κανείς στο Παρίσι και την Νέα Υόρκη. Σκοπός τους, με τη μουσική να θεραπεύσουν τις ψυχές μας, και πράγματι οι συναυλίες τους, με σήμα κατατεθέν τα εξαίσια φωνητικά του Cissoko, και τη γαλήνια συνοδεία κόρας και τρομπέτας, λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε δύναμη, η συνεργασία των δύο μουσικών, που είναι στην ουσία συνεργασία μεταξύ διαφορετικών γλωσσών και διαφορετικών πολιτισμών, αποτελεί έναν ύμνο στην απλότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής, επιτελώντας παράλληλα κοινωνικό έργο, αφού έχουν προσφέρει το 10% των συνολικών εσόδων από τις δύο δισκογραφικές τους δουλειές, για την ενδυνάμωση των αφρικανικών κοινοτήτων.

Οι κριτικές από το διεθνή τύπο γι’ αυτή τη σύμπραξη διθυραμβικές. Η Boston Globe το χαρακτήρισε σαν "ένα πολύτιμο κόσμημα", ενώ το All About Jazz κάνει λόγο για, "μια ανάσα φρέσκου αέρα .... μια όαση ηρεμίας που προσφέρεται για ανάπαυση, ξεκούραση, αλλά και έντονες συγκινήσεις...". Το BBC World μιλάει για "μια θαυμάσια συνεργασία του πολιτισμού και των γλωσσών», ενώ το γαλλικό Jazzman επισημαίνει πως, "...σηματοδοτεί... έναν ύμνο στην απλότητα και την οικουμενικότητα της μουσικής. Υπέροχο."

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ

Ώρα: 21.00

-ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ-ΑΛΕΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ « “OH NO…” FRANK ZAPPA»

Αγγελική Τουμπανάκη (φωνή)

Αλέκος Ορφανός (πιάνο)

-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΤΡΙΟ & ΣΑΣΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ

Δημήτρης Βασιλάκης (σαξόφωνο-φωνή)

Σάσα Παπαλάμπρου (φωνή-πιάνο)

Μάνος Σαριδάκης (keyboards)

Πάνος Τζινιόλης (ντραμς)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ

Ώρα: 21.00

-ΧΑΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ QUARTET

Xάρης Λαμπράκης (νέι)

Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς)

Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο)

Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο)

-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ QUARTET THE MUSIC OF PINK FLOYD

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα-φλούγκελχορν-ηλεκτρονικά)

Κωστής Χριστοδούλου (fender Rhodes)

Βασίλης Στεφανόπουλος (κοντραμπάσο)

Srdjan Ivanovic (τύμπανα)

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ

Ώρα: 21.30

ALBAYE CISSOKO-VOLKER GOETZE

Αποκλειστική εμφάνιση στο «Jazz+Πράξεις 2014» και για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Albaye Cissoko (κόρα, φωνή)

Volker Goetze (τρομπέτα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10 Ευρώ ανά βραδιά

22 Ευρώ ενιαίο για το τριήμερο

Το πλήρες πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Splashtop Touchpad: AppStore free tools
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Splashtop Touchpad: AppStore free tools
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ