2014-05-12 21:18:05
Φωτογραφία για Ενεργό ηφαίστειο ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική
Ένα ενεργό ηφαίστειο κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, το οποίο θα μπορούσε να εκραγεί λιώνοντας τα στρώματα πάγου… από μέσα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη του ηφαιστείου κάτω από τα παχιά στρώματα πάγου, όταν εγκατέστησαν συσκευές για τη μέτρηση της τεκτονικής δραστηριότητας στην περιοχή Marie Byrd Land, στη δυτική πλευρά της ηπείρου.

Οι επιστήμονες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους σεισμογράφους, για να τους βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να υπολογίσουν το βάρος του στρώματος πάγου στην περιοχή.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν… ένα ηφαίστειο κάτω από αυτό!

Παρότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια έκρηξη θεωρείται αδύνατο να μπορούσε να σπάσει τον πάγο, ωστόσο από τη θερμότητα θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά το τοπίο της περιοχής.

Μια έκρηξη κάτω από τους παγετώνες θα μπορούσε να προκαλέσει λιώσιμο των πάγων, αυξάνοντας την ποσότητα του νερού που καταλήγει στη θάλασσα.


«Υπάρχουν αρκετά ηφαίστεια σε αυτήν την περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής και η υψηλή ροή θερμότητας μέσω του φλοιού στην περιοχή θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα του στρώματος πάγου. Οι εκρήξεις σε αυτήν την περιοχή είναι απίθανο να διεισδύσουν περισσότερο από 1,2 – 2 χιλιόμετρα στον υπερκείμενο πάγο, ωστόσο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων νερού από την τήξη, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη ροή του ρεύματος του παγετώνα» ανέφερε η Amanda Lough από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Nature Geoscience. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ