2014-05-12 21:19:13
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΧΕΣΗ ή rebate και claw-back
iatro-blog

Άρθρο του drstavrou

Είναι προφανές ότι, τουλάχιστον, δεν έχει γίνει κατανοητό από τα ΜΜΕ το θέμα που υπάρχει σήμερα με τις διαγνωστικές εξετάσεις και τον ΕΟΠΥΥ. Τα διαγνωστικά εργαστήρια έχουν αρχικά κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπου συμφώνησαν για αξία εξετάσεως πάνω από 20.000 ευρώ, μηνιαίως, να κάνουν έκπτωση (rebate) 10%. Δηλαδή για λογαριασμού μέχρι 20.000 ευρώ θα αμείβονταν με το τρέχον τιμολόγιο κρατικής κοστολόγησης των εξετάσεων. Για πάνω από 20.000 ευρώ (π.χ. 22.000) για τις 2.000 ευρώ, τα εργαστήρια θα έκαναν έκπτωση 10% επί της κρατικής κοστολόγησης. Αυτό παραβιάσθηκε μονομερώς από τον ΕΟΠΥΥ και η έκπτωση αρχίζει από τις 2.000 ευρώ.

Επί πλέον ο ΕΟΠΥΥ ζητά επιστροφή (clawback) ή μάλλον μη καταβολή αμοιβής για εξετάσεις που έγιναν, διότι του τέλειωσαν τα λεφτά που είχε προϋπολογίσει ως ετήσια δαπάνη για εξετάσεις. Αυτό δεν έχει γίνει με ευθύνη των εργαστηριακών γιατρών οι οποίοι εκτελούσαν τις εξετάσεις βάσει των παραπεμπτικών που τους προσκόμιζαν οι ασφαλισμένοι, έτσι , στην πράξη, εργάζονται με ζημιά διότι ο πελάτης (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να μην πληρώνει.


Από χθες ακούμε τον κ. υπουργό να δηλώνει ότι λόγω clawback δεν χρωστά τίποτα για το 2013!!

Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν είχαμε οικογενειακό γιατρό (άγνοια;) . Πάντως σήμερα , χωρίς οικογενειακό γιατρό, ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να απαιτεί από όποιον γιατρό θέλει, ότι θέλει έναντι, δυστυχώς, ενός δεκάρικου. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται εξετάσεις χωρίς λόγο. Εκεί έχει οδηγήσει το "σύστημα" που έχει διαμορφωθεί από τις παρεμβάσεις που έκανε ο πολιτεία δια του υπουργείου υγείας.

Τα ΜΜΕ έχουν καθήκον να ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Ας εξηγήσουν, λοιπόν , με σαφήνεια και απλότητα , τι σημαίνει ribate και clawback, που επικαλείται ο υπουργός. Ας εξηγηθεί ότι, το η κυβέρνηση διαμορφώνει μονομερώς και παρά τις συμβάσεις, όρους που ζημιώνουν τα συμβεβλημένα εργαστήρια . Να γιατί , από σήμερα, τα εργαστήρια δεν δέχονται παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ