2014-05-13 08:59:04
Φωτογραφία για Τρεις νέες αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Καθ. Λούκα Τ. Κατσέλη υπογράφει την έκθεση του Independent Vision Group on European Development Cooperation με τίτλο «Αναμορφώνοντας την Διεθνή Ανάπτυξη...H Ευρώπη θα μπορέσει να ηγηθεί ;» που αναφέρεται στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το περιεχόμενο της Έκθεσης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό ενόψει και των επερχόμενων Ευρωεκλογών, καθώς θέτει στο προσκήνιο τις βασικές προκλήσεις που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες, για μία Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως δε σε ό,τι αφορά θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας αλλά και ανάληψης παγκόσμιας συλλογικής δράσης πάνω σε καίρια ζητήματα.

Οι υπογράφοντες την Έκθεση προσδιορίζουν τρεις νέες, βασικές αναπτυξιακές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση:


Την πρόκληση της οικοδόμησης μιας παγκόσμιας οικονομίας που να διασφαλίζει επαρκείς πόρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πολίτες, ιδίως στις φτωχές χώρες, και να εγγυάται σε όλους τους πολίτες ισότιμη πρόσβαση σε εργασία, υγεία και εκπαίδευση.

Την πρόκληση της βιωσιμότητας, που έχει να κάνει τόσο με την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, όσο και με την προστασία των υδάτινων πόρων, της ποιότητας του αέρα, των δασών, της βιοποικιλότητας, σε έναν πλανήτη που συνεχώς δέχεται απειλές.

Την πρόκληση της ασφάλειας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας, είτε για την προστασία από φυσικές καταστροφές, είτε για την προστασία των πολιτών από οικονομικές, διατροφικές ή ενεργειακές κρίσεις που υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής τόσο των ιδίων όσο και των κρατών τους.

Η Έκθεση τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ως δημοκρατικό και κοινωνικό υπόδειγμα: να προασπίσει τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, το Ευρωπαικό Κοινωνικό Σύμφωνο, τις ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Τα μέλη του Independent Vision Group on European Development Cooperation που υπογράφουν την Έκθεση – μεταξύ των οποίων και η Λ. Κατσέλη - είναι σημαίνουσες προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως Ευρωβουλευτές, πρώην Υπουργοί, ακαδημαϊκοί, επικεφαλής ή στελέχη διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΟΟΣΑ κ.α. Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής είναι η πρώην Υπουργός της Μεγάλης Βρεττανίας, Βαρώνη Margaret Jay. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ