2014-05-13 14:48:44
Φωτογραφία για ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΖΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Για έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη έκανε λόγω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει υποτελείς κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα». Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στη Μόσχα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Ε., συναντήθηκε με τον Α΄ Αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης, Βλαντιμίρ Τιτόφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Αλεξέι Πουσκόφ και τον Α' αντιπρόεδρο της Δούμα, Ιβάν Μέλνικωφ. Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών βρέθηκε η ουκρανική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης», επισημαίνοντας την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης. «Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα» πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλει «κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα 

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα συνομιλώντας με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα. Υπογραμμίσαμε τις ανησυχίες μας, τις συμπτώσεις και τις διαφωνίες μας με τη ρωσική πλευρά κυρίως όμως υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε αυτή την κρίση. Και την ανάγκη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδειχθεί ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης. 

Τις τελευταίες μέρες επίσης είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε την άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης και ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα. 

Αυτό το λέω διότι το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης, είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας. Και αυτό φαίνεται και από τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times. Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας. 

Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κύριου Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό, έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική. 

Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Και οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη δημοκρατία πάνω απ’ όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή. Διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, άρα λοιπόν το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας.  

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ