2014-05-14 15:52:33
Φωτογραφία για Ενιαίος φόρος ακινήτων: Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι
Από τον Ιούνιο ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων αντικαθιστά το χαράτσι της ΔΕΗ, αφού μέχρι τις 30 Μαίου θα πρέπει να υποβάλουμε τα έντυπα Ε9 με τα στοιχεία της περιουσιακής μας κατάστασης, με βάση τα οποία θα υπολογιστεί ο νέος φόρος στα ακίνητα.

Κατά μέσο όρο 20% περισσότερο φόρο θα πληρώσουμε όλοι από αυτόν που πραγματικά θα αντιστοιχούσε στα ακίνητα μας, λόγω των πλασματικών αντικειμενικών αξιών που υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αξίες που ισχύουν τώρα στην αγορά.

Μειώσεις φόρου θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία κατώτερη των 300.000 ευρώ.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι όμως, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, θα είναι όσοι έχουν αποθήκες, μαντριά και κτίσματα χωρίς στέγη.

Μειωμένο επίσης φόρο, εως και 23%, θα πληρώσουν όσοι έχουν διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τις δομήσιμες επιφάνειες των οικοπέδων τους, συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.


Και αυτό γιατί ο συμπληρωματικός φόρος για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ θα είναι χαμηλότερος από τον ΦΑΠ που ίσχυε εως σήμερα αφού έχει αφορολόγητο όριο υψηλότερο από το ΦΑΠ κατά 100.000 ευρώ, αλλά και συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως και 1% έναντι 0,2% έως και 2% του ΦΑΠ.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα, ημιτελή ή αποπερατωμένα κτίσματα, των οποίων η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ, γιατί αυτοί εως τώρα απαλλάσσονταν και από το χαράτσι της ΔΕΗ και από το ΦΑΠ.

Επίσης όσοι σήκωσαν μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο θα δουν να 5πλασιάζεται ο φόρος επί του αγροτεμαχίου τους και αυτό σημαίνει σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική πως θα πληρώσουν περισσότερο φόρο όσοι έχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων.

Και βέβαια το Κράτος θα τιμωρήσει μέσω της Εφορίας και αντίθετα με όσα υπόσχονταν όσους έχουν αυθαίρετα και τα νομιμοποίσαν το 2013, αλλά και όσους ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους που έσπευσαν να τα τακτοποιήσουν, αφού θα πρέπει να τα δηλώσουν όλα στο νέο Ε9.

πηγή: newsit
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ