2014-05-14 15:49:09
Φωτογραφία για Στάθης Δρογώσης: Όταν η χώρα πεθαίνει, δεν μπορώ απλώς να γράφω τραγούδια…
Ο Στάθης Δρογώσης άφησε (έστω για λίγο) στην… άκρη τα τραγούδια του και πήρε την απόφαση να μπει ενεργά στον... πολιτικό στίβο, θέτοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, με το συνδυασμό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Όταν η χώρα πεθαίνει, δεν μπορώ απλώς να γράφω τραγούδια…» εξηγεί για την απόφασή του αυτή στα «Υστερόγραφα» ο γνωστός τραγουδοποιός.

Άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε τις κοινωνικές του ανησυχίες. Ήταν πάντα στο πλευρό των κινημάτων, μόνο που αυτή τη φορά θεωρεί πως είναι εποχή για πιο… ριζοσπαστικές δράσεις.

Κάπως έτσι αποφάσισε να μπει να δώσει τη μάχη από… μέσα! Με την «Ανοιχτή Πόλη» και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, για τον οποίο τολμά να κάνει την πρόβλεψη πως θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της Αθήνας.

Και μάλιστα επιτυχημένος δήμαρχος, γιατί όπως μας λέει, δεν θα διστάσει να συγκρουστεί για το καλό της πόλης, ακόμη και με μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Κάτι, που θυμίζουμε είχε δηλώσει και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Υστερόγραφα».


Από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά η μάχη των ευρωεκλογών, με τον Στάθη Δρογώση να εκτιμά πως το αποτέλεσμα θα προκαλέσει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό και πιθανότατα να φέρει εθνικές εκλογές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι!

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Είσαι Αθηναίος; Σε ποιες περιοχές έζησες και ποιες είναι οι αγαπημένες σου γειτονιές;

«Μεγάλωσα στα κάτω Πατήσια μέχρι τα 12. Και μετά μέχρι τα 20 στην Κυψέλη. Και μετά Εξάρχεια. Ε, αυτές είναι οι αγαπημένες μου γειτονιές. Ίσως πιο πολύ τα Εξάρχεια».

Γιατί κατεβαίνεις υποψήφιος και γιατί με τον Γαβριήλ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν άντεχα άλλο να κάνω κριτική εκ του ασφαλούς. Σαν μια «περσόνα» του internet. Αποφάσισα να δώσω τη μάχη οργανωμένα, από μέσα. Εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Δεν είναι ένα τυπικό κόμμα. Υπάρχει μεγάλη εσωτερική δημοκρατία».

Εκτός από τη μουσική σου, είχες και έχεις έντονη κοινωνική δράση. Η ομάδα «αγάπη ρε+» κάνει σημαντικές δράσεις, ενώ συμμετέχεις και στο κοινωνικό ωδείο. Μίλησέ μας για αυτά, αλλά πες μας και τι σε ώθησε να προτάξεις την ανάγκη συμμετοχής στα κοινά;

«Δεν μπορώ να γράφω μόνο τραγούδια αυτή την εποχή. Η χώρα πεθαίνει. Γι` αυτό βρίσκω χώρους και ομάδες να βοηθήσω. Όσο για τα καλλιτεχνικά μου, ας μιλήσουμε καλύτερα μετά τις εκλογές. Δεν είναι η ώρα τώρα».

Ποια ήταν η ανταπόκριση γνωστών και φίλων στην απόφασή σου να κατέβεις σε μία περίοδο που το «υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος» είναι και λίγο… ανέκδοτο.

«Με στηρίζουν οι φίλοι σε ό,τι κάνω. Γι` αυτό έχω κάνει αρκετά πράγματα στη ζωή μου. Είμαι τυχερός».

Εφόσον εκλεγείς, σε ποιον τομέα μπορείς και θέλεις να προσφέρεις;

«Έχω μια γνώση παραπάνω στα θέματα του πολιτισμού. Αλλά η «Ανοιχτή Πόλη» είναι μια συλλογικότητα. Θα κάνω ό,τι αποφασίσει η ομάδα».

Ο Σακελλαρίδης κατηγορεί τον Καμίνη ότι υποτάχθηκε στα Μνημόνια, ενώ θεωρεί πως στην πραγματικότητα δεν νοικοκύρεψε το δήμο, αλλά απλώς δεν έκανε απολύτως τίποτα… Τα έσοδα του δήμου, ωστόσο, αναμένεται να είναι πάνω κάτω τα ίδια και την επόμενη πενταετία. Πώς μπορεί να το αλλάξει αυτό η Ανοιχτή Πόλη και τι περιθώρια υπάρχουν για δράσεις, χωρίς χρήματα;

«Τα έσοδα του δήμου αν επανεκλεγεί ο Καμίνης θα μειωθούν και θα το δεχτεί μοιρολατρικά. Όπως δέχτηκε τα πάντα. Σαν να ήταν η κρίση ένα φυσικό φαινόμενο. Εμείς στην «Ανοιχτή Πόλη» λέμε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση, εσωτερική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και διεκδίκηση πόρων από το κεντρικό κράτος. Και θα συγκρουστούμε γι` αυτό με οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Ποιες θεωρείς πως πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του «καλού» δημάρχου; Τι θα ήθελες να αλλάξει στην Αθήνα, για να νιώθεις πως ζεις σε μία ωραία πόλη;

«Προτεραιότητα είναι μας είναι το κοινωνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα είναι σε ανθρωπιστική κρίση. Πρέπει να ξανανοίξουμε τα δημοτικά ιατρεία. Πρέπει να λύσουμε το θέμα των άστεγων. Πρέπει να φροντίσουμε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Μετά όλα τα άλλα».

Πιστεύεις στις δημοσκοπήσεις; Εκτιμάς πως ο Γαβριήλ θα είναι στο δεύτερο γύρο; «Φοβάσαι» το φαινόμενο Κασιδιάρης;

«Ο Γαβριήλ τελικά θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων.

Δε φοβάμαι τους φασίστες. Το κίνημα θα τους αντιμετωπίσει όπως πρέπει. Και θεσμικά και κινηματικά».

Προφανώς κυκλοφορείς στην Αθήνα πρωί – βράδυ. Η ασφάλεια είναι θέμα που σε απασχολεί;

«Θέλουμε και ασφάλεια αλλά και ειρήνη στις γειτονιές . Να σταματήσει η ρητορική του μίσους. Και ναι, χρειάζεται αστυνόμευση, αλλά όχι καταστολή. Αν ξαναφτιάξουμε τις γειτονιές, αν τα πολιτιστικά κέντρα ξαναζωντανέψουν αν οι χώροι τέχνης βοηθηθούν αν φωτιστεί η πόλη τότε και ασφάλεια θα υπάρχει αλλά και ειρήνη μεταξύ των κατοίκων».

Θεωρείς ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές μπορούν να προκαλέσουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό;

«Θεωρώ ότι θα καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ και ο Σαμαράς δε θα μπορεί μόνος του. Οπότε ίσως μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν ξανά εκλογές».

Η πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά πλεονέκτημα ή μειονέκτημα; Μπορεί να κυβερνήσει σε μία εποχή με τεράστια προβλήματα, αλλά και προσδοκίες;

«Έχουν τελειώσει τα αρχηγικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο κόμμα. Με συλλογικές αποφάσεις και με πραγματικά μέλη. Με εσωτερικές διαδικασίες και με εξαντλητική συζήτηση. Καινούριος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι τα… Ποτάμια ή οι Ελιές.

Θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει κι ο κόσμος να στηρίξει αυτά που θα κάνει. Τελείωσαν οι αναθέσεις. Αν θες κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να κατέβεις και στο δρόμο για να τη στηρίξεις».

Ποιο τραγούδι θα αφιέρωνες στον Γαβριήλ;

«Θα του αφιέρωνα το «Working class hero» του John Lennon. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος ο Γαβριήλ. Ωραίος τύπος με ανησυχίες και με μεγάλη μόρφωση. Και θα δώσει τα πάντα για την Αθήνα. Θα συγκρουστεί με όλους για αυτή. Και με τη μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν χρειαστεί».

Εκτός από τον προεκλογικό αγώνα, με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο; Που μπορούμε να σε δούμε καλλιτεχνικά;

«Ετοιμάζω 2 δίσκους. Και θα παίξω και το καλοκαίρι με τον Ηλία Βαμβακούση. Μουσικός θα παραμείνω. Δεν αλλάζω επάγγελμα. Απλά, αν ψηφιστώ, θα μοιράσω τον χρόνο μου και στο δημοτικό συμβούλιο”. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ