2014-05-14 19:44:47
Φωτογραφία για ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ (VIDEO)
Οργή συγγενών ανθρακωρύχων και κλωτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για το τραγικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας εξέφρασε, μέσω τηλεγραφήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο κ. Παπούλιας τονίζει ότι «εκφράζοντας εκ μέρους του ελληνικού λαού τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη βαθύτατη συμπάθεια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και τις από καρδιάς ευχές για τη διάσωση των επιζώντων από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο»

Επίσης, τα θερμά συλλυπητήρια της Ελλάδας για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει αρωγή στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων.


Οργή συγγενών ανθρακωρύχων και κλωτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν

Πολλές δεκάδες κάτοικοι της Σόμα, εξοργισμένοι για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της περιοχής, διαδήλωσαν με συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του κ. Ερντογάν, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και άρχισαν να το κλωτσούν, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τον τελευταίο, επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το δημαρχείο της Σόμα, οι νεκροί από το δυστύχημα ανέρχονται στους 238.

 120 οι εγκλωβισμένοι

Περί τους 120 εργάτες θεωρείται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανθρακωρυχείο της δυτικής Τουρκίας στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά την Τρίτη. Την σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει εξάλλου ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας, Ταϊφούν Γκιοργκούν. Ο κ. Γκιοργκούν κατήγγειλε μάλιστα τη νέα διοίκηση της εταιρείας ορυχείων στην περιοχή Σομά για τις συγκεκριμένες ελλείψεις.

«Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.

«Το συμβάν στη Σομά είναι ανθρωποκτονία, για την οποία είναι όλοι υπεύθυνοι, από τους συνδικαλιστές μέχρι τους επιθεωρητές ασφαλείας, από τον υπουργό μέχρι τον πρωθυπουργό», σύμφωνα με τον κ. Γκιοργκούν.

Ο βουλευτής της περιφέρειας Μανίσα, όπου βρίσκεται η Σομά,  Ερκάν Ακτσάυ δήλωσε ότι πάνω από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα στον ιδιωτικό τομέα στη Σομά τα τελευταία 10 χρόνια.

Αντίθετα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλειας ανέφερε σε δήλωσή του ότι σε έλεγχο στις Επιχειρήσεις Άνθρακα της Σομά, που έγινε στα μέσα Μαρτίου, οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν παραβίαση της νομοθεσίας ως προς θέματα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.

Η κυβέρνηση είχε απορρίψει εξεταστική επιτροπή

Τον Ιανουάριο στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πάλι ατύχημα για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP, MHP και BDP είχαν ζητήσει εξεταστική επιτροπή. Η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ