2014-05-14 21:09:04
Φωτογραφία για «Αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την ομάδα του, από αυτόν δεν χάνουμε!» για ποιον το είχε πει ο Ρεχάγκελ πριν το Euro 2004;
Πριν από διοργανώσεις, όπως είναι το Euro και το Μουντιάλ, συνηθίζεται να διεξάγονται διάφορα μίτινγκ με τις συμμετέχουσες χώρες για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειές τους.

Σε ένα τέτοιο είχαν βρεθεί ο Ότο Ρεχάγκελ με τον Γιάννη Τοπαλίδη, εκπροσωπώντας την Έλλάδα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004 στην Πορτογαλία.

Κατά την αναχώρησή τους από τη Λισαβόνα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έτυχε να δουν στο αεροδρόμιο τον προπονητή της Γαλλίας, Ραϊμόν Ντομενέκ, και ο τότε ομοσπονδιακός είχε πει μία ατάκα που από ό,τι φαίνεται ήταν… προφητική!

«Αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την ομάδα του, από αυτόν δεν χάνουμε!», είχε πει ο «Βασιλιάς Όθωνας» στον κ. Τοπαλίδη και εκείνος με τη σειρά του το αποκάλυψε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Από εκεί και πέρα, ο πρώην στενός συνεργάτης του Ρεχάγκελ υποστήριξε πως ο όμιλος της Εθνικής Ελλάδας στο προσεχές Μουντιάλ (με Ιαπωνία, Κολομβία και Ακτή Ελεφαντοστού), αν και αρκετά δύσκολος, είναι ανοιχτός και η «γαλανόλευκη» μπορεί να τερματίσει στην οποιαδήποτε θέση.


Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιάννης Τοπαλίδης στην εκπομπή «Εκ της διευθύνσεως» με τον Γιώργο Χελάκη

Για το πιο χαρακτηριστικό της συνεργασίας του με τον Ρεχάγκελ στα γήπεδα της Πορτογαλίας

«Είναι πάρα πολλά, όμως ένα από τα πιο σημαντικά είναι πως σε ένα μίτινγκ που είχαμε στην Πορτογαλία – σε ένα workshop που συνηθίζονται να γίνονται πριν από τέτοιου είδους διοργανώσεις – και ο Ρεχάγκελ είχε και έχει ένα συνήθειο να παρακολουθεί τους ανθρώπους και έτυχε να συναντήσουμε στο αεροδρόμιο τον προπονητή της Γαλλίας. Τότε γύρισε και μου είπε πως “αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την ομάδα του, από αυτόν δεν χάνουμε”. Εκείνη την εποχή αρκετοί περίμεναν να ξεφτιλιστούμε και μας ανέφεραν την ομάδα του 1994, όμως εκείνος μου έλεγε "ας τους να λένε, δεν ξέρουν ότι έχουμε καλή ομάδα…" και στο παιχνίδι με τη Ρωσία, όταν προκριθήκαμε μου είπε: "Όλα ήταν έτοιμα για την επιστροφή μας, αλλά εμείς συνεχίζουμε το ταξίδι”!».

- Για το πότε πίστεψαν ότι η «γαλανόλευκη» μπορεί να φτάσει στον τελικό και στη συνέχεια να κατακτήσει το τρόπαιο

«Όταν κερδίσαμε τη Γαλλία, είδαμε το παιχνίδι της Τσεχίας με την Δανία – που είχε λήξει 3-0 - μαζί με τον κ. Γκαγκάτση. Διαπιστώσαμε ότι οι Τσέχοι είναι καλή ομάδα, αλλά εμείς πιστεύαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Από εκεί και πέρα, όταν πας στον τελικό, εκεί πιστεύεις ότι μπορείς να το κατακτήσεις και έχεις τις δικές σου πιθανότητες».

- Για το πότε μετέφεραν αυτή την πίστη τους

«Όταν πηγαίναμε στην Πορτογαλία διαπιστώσαμε ότι υπήρχε αισιοδοξία μεταξύ των παικτών μας. Μετά την Γαλλία, όταν κανείς δεν μας έδινε κανείς ελπίδες, όλοι πιστέψαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τον τελικό».

- Για τις διαφορές εκείνης της ομάδας με την τωρινή:

«Η ομάδα του 2004 είναι η καλύτερη ομάδα που έχει περάσει και δεν το λέμε μόνο εμείς. Αρκετός κόσμος μου αναφέρει αυτό το πράγμα. Όλες ήταν ανταγωνιστικές: εκείνη του 2008, του 2010 και του 2012, όμως εκείνο που παραμένει ίδιο είναι η φιλοσοφία μας. Δηλαδή, να μην δεχόμαστε εύκολα γκολ. Το στιλ του παιχνιδιού παραμένει το ίδιο, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε έτσι, ασφαλώς βέβαια με τους αντιπάλους που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Γιατί δεν παίζεις αμυντικά με κάποιον αντίπαλο χαμηλότερης δυναμικότητας. Είμαστε σε δύσκολο όμιλο και μπορούμε να καταλάβουμε την οποιαδήποτε θέση».

- Για το πώς αντιμετωπίζουν την Εθνική στο εξωτερικό:

«Από τότε που πήραμε το Ευρωπαϊκό, υπάρχει μία εκτίμηση, αλλά εδώ στη Γερμανία δεν μας έχουν σε υπόληψη. Μπορεί να επηρεάζεται και από τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλοι αναφέρθηκαν σε αυτή την επιτυχία, αλλά επειδή δεν τους γουστάρουν τους Άγγλους».

- Για τον αντίπαλο που έχει ξεχωρίσει:

«Πρόσφατα είδα από κοντά το φιλικό της Γερμανίας με τη Χιλή, μία ομάδα που ήταν στον ίδιο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ. Εκεί κατάλαβα πόσο μεγάλη ομάδα έχει η Χιλή και αν δούμε το πώς παίζει έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι παρόμοιο με το επίπεδο της Κολομβίας. Αλλά μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας δεν είναι Βραζιλία ή Αργεντινή». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ