2014-05-15 08:36:03
Φωτογραφία για Οι «συνθλιμμένοι» νεαροί Έλληνες στο BBC για την ψήφο και τον θυμό τους
Όπως σημειώνει ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου στη Θεσσαλονίκη Πάτρικ Τζάκσον, οι οπαδοί της ΕΕ μπορούν να ενθαρρυνθούν από το γεγονός ότι στην αστική Ελλάδα «άνθρωποι που έχουν συνθλιβεί από τη φτώχεια ακόμα παίρνουν στα σοβαρά τις εκλογές της 25ης Μαΐου».

Στη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες πολίτες στις επερχόμενες ευρωεκλογές και την παράλληλη απώλεια εμπιστοσύνης τους προς την ενωμένη Ευρώπη αναφέρεται ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του BBC για το πώς αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι την εκλογική διαδικασία.

Όπως σημειώνει ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου στη Θεσσαλονίκη Πάτρικ Τζάκσον, οι οπαδοί της ΕΕ μπορούν να ενθαρρυνθούν από το γεγονός ότι στην αστική Ελλάδα «άνθρωποι που έχουν συνθλιβεί από τη φτώχεια ακόμα παίρνουν στα σοβαρά τις εκλογές της 25ης Μαΐου».

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη τους προς την Ευρώπη χάνεται γρήγορα, έστω και αν διατηρούν την πίστη τους στη δημοκρατία, σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος. Επικαλούμενος τον ιδιοκτήτη μίας καφετέριας σχολιάζει ότι για τους Έλληνες «η ψήφος τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει».


Όπως προσθέτει, οι γηραιότεροι που έχουν συνηθίσει στους νεωτερισμούς που συνόδευαν την ένταξη στην ΕΕ δεν μπορούν να οραματιστούν την έξοδο της χώρας. «Αλλά για κάποιους νεαρότερους Έλληνες στη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα μιας περιοχής με την ανεργία στο 30%, η έξοδος [από την ΕΕ] είναι μια ελκυστική ιδέα ή τουλάχιστον η εγκατάλειψη του μισητού ευρώ», συνεχίζει το δημοσίευμα του BBC.

Νεαρός Έλληνας άνεργος αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας για το ευρώ ότι «δεν μπορείς να βάλεις ένα λιοντάρι και μια γάτα στο ίδιο κλουβί». Ο συντάκτης γράφει πως η αλλαγή ίσως χρειαστεί μια γενιά αν αναλογιστεί κανείς την υποστήριξη της οποίας τυγχάνουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κυρίως από γηραιότερους πολίτες, αλλά και τις αμφιβολίες για τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ στα αλήθεια να προκαλέσει αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, όπως διαπιστώνει ο δημοσιογράφος του BBC, υπάρχει θυμός «κρύος σαν μάρμαρο» για την αμείλικτη φτωχοποίηση ενός έθνους στην άκρη της Ευρώπης.

Ο κ. Τζάκσον στη συνέχεια παραθέτει τις συνεντεύξεις του με πέντε νεαρούς Έλληνες που αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις.

Ο πρώην επιχειρηματίας και νυν απασχολούμενος ως διανομέας πίτσας Στέφανος δηλώνει ότι πληρώνεται 3,3 ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση. Λέει ότι έχει επιχειρηματικά χρέη 50.000 ευρώ, καθώς και ότι επειδή πρόσφατα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης σπάνιου όγκου από τον λαιμό του χρωστά 3.000 ευρώ σε ιατρικές δαπάνες. Ενώ δεν αποκαλύπτει ποιο κόμμα θα ψηφίσει, δηλώνει αποτροπιασμό για τον τρόπο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Βλέπει το μέλλον της Ελλάδας εκτός ευρωζώνης και εκτός ΕΕ. Όπως σχολιάζει ο συντάκτης, ο Στέφανος έχει μια θέση θετική, αγαπώντας την Ελλάδα χωρίς κανένα εθνικιστικό μίσος σαν αυτό που έχει συνδεθεί με τη Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Τζάκσον αναφέρει πως συνάντησε οπαδούς του ακροδεξιού κόμματος, «όχι τους επιθετικούς άνδρες που έβλεπε στην τηλεόραση, αλλά δύο ηλικιωμένους συνταξιούχους που μεθούσαν με ποτά σε ένα καφενείο και έναν μεσήλικα αγρότη γεμάτο σκοτούρες και εξαγριωμένο με τις χαμηλές τιμές για το γάλα που προσφερόταν για το κοπάδι του».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος παραθέτει επίσης τις απόψεις της Φωτεινής Ρίζου, υποψήφιας στις ευρωεκλογές με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φοιτήτριας αρχιτεκτονικής. «Το ΠΑΣΟΚ δε διαφέρει από τη ΝΔ», λέει η νεαρή υποψήφια. «Η αριστερά θα έπρεπε να ενωθεί, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η παραμονή στην ΕΕ θα είναι καλή για όλους. Η άποψή μας είναι ότι η παραμονή στην ΕΕ είναι πραγματικά κακή για τους εργαζομένους και κακή για όλους στην ΕΕ», προσθέτει.

Ο Ηλίας, άνεργος μαθηματικός 31 ετών, λέει χωρίς τη δυνατότητα να διεκδικήσει επιδόματα και ζώντας με τις λιγοστές αποταμιεύσεις του δεν μπορεί καν να σκεφτεί να ξεκινήσει μια οικογένεια. «Χωρίς δουλειά δεν μπορείς να παντρευτείς», σχολιάζει και προσθέτει ότι η μετανάστευση δεν είναι για αυτόν επιλογή διότι δε θέλει να φύγει μακριά από τους γηράσκοντες γονείς του. Όπως λέει, δεν έχει ψηφίσει ποτέ κάποιο κόμμα που βρέθηκε στην εξουσία. «Κάτι πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Θέλουν μόνο να βγάλουν χρήματα εις βάρος φτωχών χωρών», συμπληρώνει.

Ο 21 ετών Γιώργος λέει ότι απαιτείται μία «ριζοσπαστική» λύση, ότι πρέπει προς τα κάπου να κατευθυνθεί ο θυμός των Ελλήνων, πέρα από το «κάψιμο» [κατά τη διάρκεια επεισοδίων]. Εκτιμά ότι οι παλαιότερες γενιές παρασύρουν προς τα κάτω τις νεότερες. «Κάποια μυαλά απλώς δεν αλλάζουν», σχολιάζει.

Ο φίλος του Σωκράτης, που έχει μια μερική απασχόληση με χαμηλή αμοιβή, «όπως τόσοι άλλοι φοιτητές», θαυμάζει την Ευρώπη για την κοινωνική της πρόοδο και πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι «κολλημένοι» στο παρελθόν. «Νομίζω ότι πολλοί Έλληνες δε θέλουν να αποδεχθούν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Σε 30 με 40 χρόνια από τώρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα και ο κόσμος όχι μόνο θα ανέχεται την αλλαγή αλλά θα την προσμένει. Πρέπει να αλλάξουμε», δηλώνει.

Το δημοσίευμα κλείνει με το σχόλιο του Στέφανου ότι ίσως η χώρα «έχει ακόμα πιο χαμηλά να πέσει».
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ