2014-05-16 04:58:05
Φωτογραφία για Ευρω-zero: Γλιστρά ξανά προς την ύφεση
Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας που υποτίθεται ότι βγαίνει από την κρίση κατέγραψε βίαιη πτώση κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014 ύστερα από άνοδο 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Συνολικά η οικονομία της ευρω-ζώνης οπισθοχώρησε στα όρια του «μηδέν», με τις χώρες του πυρήνα του ευρώ να παρουσιάζουν αναιμική ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Γεγονός που βάζει νέες πιέσεις στην ΕΚΤ για... δράση.

Η είδηση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Πορτογαλία, η οποία ετοιμάζεται το Σάββατο να βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και να επιστρέψει στις αγορές χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 «οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών», διευκρινίζει Στατιστική Υπηρεσία στην Πορτογαλία.

Ισχυρότατες πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα διαψεύδοντας και από αυτή τη μεριά το success story στη σκιά της προεκλογικής κούρσας. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί στο 6,77% (από 6,32% χθες) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%. Η απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου έφθασε στο 5,11%, ενώ είχε εκδοθεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%.


Οι πιέσεις στο χρηματιστήριο εντείνονται μετά και την αδύναμη εικόνα της ευρωζώνης συνολικά που δύσκολα ξεφεύγει από τις δαγκάνες της ύφεσης.

Zero ανάπτυξη

Συνολικά η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ Ιανουάριο-Μάρτιο οπισθοχώρησε, με το αρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να αγγίζει μόλις το 0,2% μια ανάσα από το «μηδέν». Η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη. Οι αναλυτές περίμεναν 0,4%.

Τα στοιχεία βαραίνουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που υποχωρούσαν.

Η αδύναμη επίδοση της ευρωζώνης αναμένεται να αυξήσει περεταίρω τις πιέσεις στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να «δράσει» με νέα δώρα κυρίως ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα ξανά μπας και πάρει μπρος η μηχανή. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι κανείς δεν ελέγχει τι θα κάνουν το χρήμα οι τραπεζίτες. Εως τώρα το κρατούσαν ή το έπαιζαν σε νέες φούσκες στις χρηματαγορές.

Η Γερμανία ξεχωρίζει στα στοιχεία της Eurostat, αλλά οι αδύναμοι ρυθμοί και οι πιέσεις στην επενδυτική διάθεση προβάλουν τις επιπτώσεις της κρίσης του ευρώ στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ στη Γαλλία η ύφεση πιέζει ασφυκτικά.

Στη Γερμανία το ΑΕΠ αυξήθηκε αναιμικά σε τριμηνιαία βάση στο α’ τρίμηνο κατά 0,8% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενίσχυση από το α’ τρίμηνο του 2011, αλλά οι ρυθμοί παραμένουν ακόμα αδύναμοι.

Το ΑΕΠ στην Ολλανδία υποχώρησε δραματικά κατά 1,4% από ανάπτυξη 1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Ιταλία είχε υποχώρηση 0,1% και η Γαλλία έμεινε στο 0%.

Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε μηνιαία βάση το Μάρτιο κατά 0,3% (Φεβρουάριος: 0,2%), όπως αναμενόταν.

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε οριακή μείωση (0,1%, εκτίμηση: 0,9%, Φεβρουάριος: 1,7%).
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ