2014-05-16 09:49:24
Φωτογραφία για Τ/κ νομικοί: Εάν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πληρώσει
Για την απόφαση του ΕΔΑΔ 

Λευκωσία: Η απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποζημίωση της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα βαρύ τίμημα που έχει τραυματίσει σοβαρά το κύρος της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η γνωστή Τ/κ δικηγόρος και πρόεδρος του ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εμινέ Τσολάκ.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εν λόγω απόφαση, η κ. Τσολάκ επεσήμανε ότι στην απόφαση των 60 σελίδων φαίνεται πως εκτός από την αποζημίωση των θυμάτων πρόκειται και για μια τιμωρία.

Επιπλέον, πρόσθεσε, χρησιμοποιήθηκαν βαριές νομικές εκφράσεις ως ένα μήνυμα και οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισαν ότι σε περίπτωση πολέμου, εισβολής και ένοπλης επέμβασης θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αποζημιώσεις στα θύματα ακόμα και αν δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην πολιτική, θα πληρώνουν νομικό αντίτιμο. Αυτή η αναφορά της απόφασης, συνέχισε, αντιλαμβάνεται η ίδια ότι αποτελεί ή θα είναι το έναυσμα για νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Με το δεδικασμένο αυτό, συνέχισε, αναφέρεται ότι η συμπεριφορά του ΕΔΑΔ, ασχέτως με το ποια ήταν η αιτία, σε περίπτωση που μια υπόθεση βασίζεται σε βλάβη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πόλεμο ή σύρραξη, θα είναι πιο ξεκάθαρη σε σχέση με το παρελθόν. “Προσωπικά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ένα κακό μήνυμα”.

Σχολιάζοντας δε την δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να πληρώσει, την χαρακτήρισε βεβιασμένη και αντιδραστική. Είναι δικαίωμα κάποιου, είπε η κ. Τσολάκ, να εκφράζει την ανησυχία και τη μη ικανοποίησή του για μια απόφαση, αλλά είναι επιζήμιο να απειλείς ακόμα και αν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις. Την αντίθεσή της, σημείωσε, η Τουρκία είχε εκφράσει και στην υπόθεση Λοϊζίδου, αλλά στο τέλος της ημέρας πλήρωσε.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανέφερε, η αποζημίωση θα πληρωθεί με τόκο, αλλά το πιο κακό είναι – όπως είπε – ότι η Τουρκία θα σημαδευτεί ως μια χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μακρά από τις σύγχρονες προδιαγραφές και έτσι δεν έχει θέση σε μια ΕΕ.

Το ότι η απόφαση αυτή ήρθε σε μια περίοδο που αναζητείται λύση στο Κυπριακό μπορεί να δώσει ψυχολογικό προβάδισμα ή προβάδισμα τακτικής στην ε/κ πλευρά, συμπλήρωσε η Εμινέ Τσολάκ, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται αυτή την ανησυχία και παρατηρώντας ότι η λύση του προβλήματος αναζητείται εδώ και 50 χρόνια και δεν μπορούν να πάντα να αναβάλλονται μέχρι την λύση.

Η απόφαση, συνέχισε, εύστοχα βγήκε σε μια περίοδο που γίνεται η συζήτηση στα κατεχόμενα για την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αλλαγές του “συντάγματος”, λέγοντας ότι στην απόφαση του ΕΔΑΔ στις 10/5/2001 παρ` όλο που δεν αναγνωριζόταν το ψευδοκράτος, το Δικαστήριο είχε λάβει υπόψην το “σύνταγμα” του ψευδοκράτους και είχε επισημάνει όλες τις ελλείψεις που υπήρχαν όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι` αυτό το λόγο, ανέφερε, όσοι είναι εναντίον της απόφασης του ΕΔΑΔ για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους αποφάσεις να συζητήσουν το τι πρέπει να γίνει. Και ως ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε, η κ. Τσολάκ θέλουν να επισημάνουν τη σημασία της απόφασης αυτή την με τη βελτίωση των άρθρων του “συντάγματος”, που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής στο τμήμα διεθνών σχέσεων του “πανεπιστημίου” εγγύς Ανατολή, Αλί Νταϊογλου σχολιάζοντας επίσης την απόφαση του ΕΔΑΔ στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι εάν η Τουρκία είναι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Με την αρχική απόφαση το 2001, είπε, διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία έχει καταπατήσει πολλά δικαιώματα για τα οποία μαζί με την “κυβέρνηση” στα κατεχόμενα μετά το 2004 έκαναν βήματα για αποκατάστασή τους, φέροντας ως παράδειγμα το γυμνάσιο και το λύκειο για τους Ε/κ στο Ριζοκάρπασο. Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, δεν προέβη σε επαρκείς ενέργειες για τα δικαιώματα των Τ/κ στο ΕΔΑΔ.

Το ΕΔΑΔ, συνέχισε ο κ. Νταϊογλου, κατέγραψε πολύ σημαντική πρόοδο στο θέμα της καταπάτησης κάποιων δικαιωμάτων γι` αυτό και – υποστήριξε – εκπλήσσει αυτή η τόσο υψηλή αποζημίωση. Θα μπορούσε, είπε, να καταλάβει εάν δεν γινόταν κάποιες βελτιώσεις και η καταπάτηση των δικαιωμάτων συνεχιζόταν, χαρακτηρίζοντας την ξαφνική – όπως ανέφερε – επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα, θεωρώντας ότι υπάρχει η αντίληψη πως προέβησαν σε βελτιώσεις αλλά τους τιμωρούν.

Σύμφωνα με τον Τ/κ καθηγητή οι σχετικές δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία και τα κατεχόμενα δεν είναι ρεαλιστικές, κάνοντας αναφορά στη δήλωση Νταβούτογλου ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση, που είχε το νόημα ότι δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο, όπως είπε. “Εάν η Τουρκία είναι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα της ΕΕ και θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει την απόφαση”. Υπενθύμισε κι αυτός ότι η Τουρκία και στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου είπε πει όταν δεν θα πλήρωνε, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να πληρώσει και με τόκο.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι στα κριτήρια της Κοπεγχάγης περιλαμβάνεται ρήτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά να γίνει μέλος της ΕΕ, στο τέλος της ημέρας θα υποχρεωθεί να πληρώσει την αποζημίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ