2014-06-19 21:00:27
Φωτογραφία για Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Αποτυχία η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;»
Δυο χρόνια μετά από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση,  σε μια εξαιρετικά δύσκολη και αμφίβολη για τα οικονομικά περίοδο, έρχονται συνεχώς στοιχεία ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν βαδίζει στο σωστό δρόμο. Οι πολίτες δεν βλέπουν τα προβλήματά τους να λύνονται και η οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται, αλλά αντίθετα βλέπουν ολοένα και περισσότερα επιβαρυντικά μέτρα, τα οποία σε τελική ανάλυση δεν αποφέρουν και τα αντίστοιχα οφέλη για τα δημόσια ταμεία.

Λίγο καιρό πριν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε σε δημοσιότητα τον απολογισμό του μέτρου που αφορούσε την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

 Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν σε κανένα βαθμό την πολιτική και τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Την περίοδο 2012- 2013 , οπότε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450% (!!!!) -από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου -καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-2012.


Την σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσα σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με αριθμό πρώτ. 199/19.06.2014.

Επειδή κατοικούμε στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας μας, σε μια περιοχή όπου ο χειμώνας είναι πολύ πιο δριμύς από ότι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, καλώ τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, όλους τους Περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδος (Περιφερειάρχη Μακεδονίας, Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας), καθώς και τους Βουλευτές της ευρύτερης περιοχής να είμαστε ενωμένοι ώστε να πιέσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα στο νέο Υπουργό Οικονομικών να μεριμνήσει από τώρα για τη θέρμανση των κατοίκων.

 Είναι αποδεδειγμένο ότι η μέχρι σήμερα πολιτική του κυρίου Στουρνάρα, ο οποίος υπήρξε θερμός υπέρμαχος του συγκεκριμένου μέτρου, δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται και από την απώλεια εσόδων για το κράτος καθώς και την μεγάλη μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι επείγον να δοθεί μια λύση πριν μπει ο χειμώνας και είναι ήδη αργά. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης για μείωση 15% στον ΕΦΚ δεν κρίνεται αρκετός.

Η αύξηση της κατανάλωσης εγχώριου πετρελαίου, η οποία θα συντελέσει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στο 1 ευρώ/λίτρο (κάτι το οποίο θα πρέπει να ισχύσει και για το πετρέλαιο κίνησης), κάτι το οποίο αποτελεί και την πάγια πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για το συγκεκριμένο θέμα.

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Βουλευτής Ν. Έβρου, Ανεξάρτητοι Έλληνες
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ