2012-04-24 11:06:09
Φωτογραφία για Στα βήματα του Μιτεράν ο Φρανσουά...!!!
ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤΟλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά τις κάλπες δείχνουν πως ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών συσπειρώνει ολόκληρη την Αριστερά και κερδίζει τον Σαρκοζί στον β' γύρο.                                           Οι αναλυτές τονίζουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην προεδρία, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Στόχος του Σαρκοζί να προσελκύσει κεντρώους και ακροδεξιούς.Μαζί για την... ανατροπή» κάλεσε τους Γάλλους ο Φρανσουά Ολάντ, που μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών βρίσκεται μια ανάσα από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ένα «άβατο» των Συντηρητικών που κατάφερε να παραβιάσει στην 5η Δημοκρατία μόνο ο ιστορικός ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Μιτεράν. Παρά το γεγονός ότι η διαφορά ανάμεσα στον Ολάντ, που συγκέντρωσε 28,6%, και τον Σαρκοζί, που έλαβε 27,1%, δεν μοιάζει μεγάλη, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «μήνυμα ελπίδας» στη δοκιμαζόμενη από την κρίση ΕΕ, ενώ οι αναλυτές τόνιζαν πως είναι η πρώτη φορά που απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος χάνει στον... πρώτο γύρο, ένα γεγονός που επιβεβαιώνει μια πολύ δύσκολα ανατρέψιμη δυναμική υπέρ του Σοσιαλιστή.


Εξάλλου, όπως ανέφεραν και τα ΜΜΕ, όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά τις κάλπες δείχνουν πως ο Ολάντ συσπειρώνει γύρω του ολόκληρη την Αριστερά, που έχει βάλει ως πρωταρχικό στόχο την απομάκρυνση του Σαρκοζί, και παραμένει το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την προεδρία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο δρόμος προς το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το αντίθετο. Οι δύο επίδοξοι πρόεδροι έχουν ήδη πάρει θέση μάχης για τον τελικό και η συνέχεια της προεκλογικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει τηλεμαχίες και περιοδείες, προμηνύεται πολωμένη, καθώς οι διεκδικητές του ανώτατου αξιώματος θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που αποκλείστηκαν.

Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται μια ανάσα από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ένα «άβατο» των Συντηρητικών που κατάφερε να παραβιάσει στην 5η Δημοκρατία μόνο ο ιστορικός ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Μιτεράν

Αγριες διαθέσεις Ηδη οι πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων αποκαλύπτουν τις άγριες διαθέσεις τους, ενώ ο ηττημένος Σαρκοζί εμφανίζεται εξαιρετικά επιθετικός, κάτι που δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αναλυτές, να γυρίσει μπούμερανγκ στον απερχόμενο πρόεδρο, όπως έγινε άλλωστε και με πολλές από τις τακτικές που επέλεξε να ακολουθήσει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, η υπερσυντηρητική στροφή του Σαρκοζί είχε ως στόχο να προσελκύσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι όμως δεν πείστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσει όχι μόνο τους τελευταίους, αλλά και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που κινήθηκαν προς τον Μπαϊρού. Ωστόσο, παρά την προηγούμενη αποτυχία του, ο Σαρκοζί φαίνεται πως θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια συνταγή και ανάμεσα στους δύο γύρους, με σκοπό να καταφέρει το αδύνατο: να προσελκύσει ταυτόχρονα τους ακροδεξιούς και τους κεντρώους!

Την ίδια ώρα, παράλληλα με τις δηλώσεις περί «ισχυρής εθνικής ταυτότητας» και αντιμεταναστευτικής ρητορικής, ο Σαρκοζί αναμένεται να προσπαθήσει να παρασύρει τον Ολάντ σε όσο το δυνατόν περισσότερες μετωπικές αντιπαραθέσεις, προκειμένου να τον οδηγήσει σε λάθη.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές τονίζουν πως ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της προεδρίας, ωστόσο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στους δύο γύρους. Οπως επισημαίνουν, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα πρέπει να αποφύγει ορισμένα βασικά λάθη, όπως να εμφανίζεται σίγουρος για τη νίκη του -κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ψηφοφόρους σε εφησυχασμό- ή να υποτιμήσει τον αντίπαλό του.

Τα γκάλοπ

Μεγάλο φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας παραμένει ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Ipsos δίνει προβάδισμα στον Σοσιαλιστή υποψήφιο με 54% έναντι 46% για τον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ αυτή της ifop εμφανίζει τον Φρανσουά Ολάντ να συγκεντρώνει 54,5% έναντι 45,5% για τον Νικολά Σαρκοζί. Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης του CSA, που δίνει 56% στον Σοσιαλιστή υποψήφιο έναντι 44% στον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ, τέλος, και η BVA δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας στον Σαρκοζί, αφού του δίνει 47% έναντι 53% για τον Ολάντ.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑΝΤ - ΣΑΡΚΟΖΙ

Μάχη στρατηγικής εν όψει β' γύρου για τους ψηφοφόρους των «ρυθμιστών»

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, το 60% των ψηφοφόρων της Λεπέν σκέφτονται να στηρίξουν τον Σαρκοζί, αλλά ένα 15% δηλώνει πως μπορεί να ψηφίσει τον Ολάντ Σε παιχνίδι στρατηγικής υψηλών απαιτήσεων αναμένεται να εξελιχθεί η προσπάθεια των δύο πρωταγωνιστών να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το σοκ που προκάλεσαν τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκέντρωσε 17,9%, μπορεί να επιτρέπει στο στρατόπεδο Σαρκοζί να «ελπίζει», ωστόσο τα πράγματα στους κόλπους του Εθνικού Μετώπου δεν είναι διόλου ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περίπου το 60% των ψηφοφόρων της Λεπέν σκέφτονται να στηρίξουν τον Σαρκοζί, αλλά την ίδια ώρα μέχρι και 15% δηλώνει πως μπορεί να ψηφίσει τον Ολάντ! Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές από τις ψήφους που έλαβε το Εθνικό Μέτωπο ήταν «ψήφος διαμαρτυρίας», που είχε ως βασικό στόχο την απομάκρυνση του Σαρκοζί.

Από την πλευρά της, η ηγέτιδα του κόμματος ενδεχομένως να καλέσει τους υποστηρικτές της να απόσχουν, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει τη δύναμή της ως «αδιάσπαστο μέτωπο», με στόχο τη διεκδίκηση σημαντικού ρόλου στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Αριστερό Μέτωπο

Αντιθέτως, στο Αριστερό Μέτωπο η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Τόσο ο ηγέτης του Ζαν Λικ Μελανσόν, που έλαβε ένα «γλυκόπικρο» 11,1%, όσο και οι υποστηρικτές του δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν δίλημμα.

Οπως είπε ο ίδιος ο Μελανσόν δίνοντας το πράσινο φως για στήριξη του Ολάντ: πρώτος στόχος είναι η ανατροπή του Σαρκοζί. Και οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να συμφωνούν μαζί του, αφού το 80% των ψηφοφόρων του δηλώνουν πως θα προσέλθουν στις κάλπες στις 6 Μαΐου για να στηρίξουν τον Σοσιαλιστή. Εξίσου βέβαιοι για την ψήφο τους υπέρ του Ολάντ είναι και οι υποστηρικτές της οικολόγου Εβα Ζολί, η οποία, αν και έλαβε μόνο 2,3%, δήλωσε πεπεισμένη πως οι ψηφοφόροι της θα κάνουν το καθήκον τους και θα συμβάλουν στην απομάκρυνση του Σαρκοζί στις 6 Μαΐου.

Τέλος, οι ψηφοφόροι του άλλοτε ισχυρού «τρίτου ανθρώπου», Φρανσουά Μπαϊρού, έχουν μοιραστεί στα τρία, και παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 9,1% φαίνεται πως θα παίξουν για άλλη μία φορά σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα του τελικού προεδρικού γύρου.

Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το ένα τρίτο κλίνει προς τον απερχόμενο πρόεδρο, το άλλο προς τον Σοσιαλιστή υποψήφιο και το τελευταίο δηλώνει πως θα απόσχει από τον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, οι ψηφοφόροι του κέντρου ίσως να αποτελούν και τους πιο «εύκολα επηρεάσιμους» για όποιον αποφασίσει να προσπαθήσει να τους προσελκύσει.

ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

«Οχι» και στους δύο

«Κανέναν από τους δύο» υποψηφίους δεν θέλει να στηρίξει η Λεπέν στον δεύτερο γύρο την ώρα που τα ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου έχουν παγώσει Γαλλία και ΕΕ. Η ηγέτης της ακροδεξιάς είναι σε θέση ισχύος, αφού διασφάλισε το ποσοστό-ρεκόρ του 17,9%, ξεπερνώντας τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο πατέρας της το 2002.

ΖΑΝ ΛΙΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Ολάντ... δαγκωτό

Ολάντ... δαγκωτό από τον Ζαν Λικ Μελανσόν και το 80% των ψηφοφόρων του στον δεύτερο γύρο. Ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου έλαβε 11,1% των ψήφων και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την Αριστερά στη Γαλλία, προκάλεσε απογοήτευση στους ψηφοφόρους του, οι οποίοι περίμεναν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΠΑΪΡΟΥ

Δέχεται... προτάσεις

θα περιμένει «να ακούσει» τις προτάσεις των δύο υποψηφίων προέδρων για να αποφασίσει εάν θα στηρίξει επισήμως κάποιον από αυτούς, δήλωσε ο ηγέτης του Κέντρου, Φρανσουά Μπαϊρού. Οι ψηφοφόροι του, πάντως, μοιράζονται προς το παρόν ισόποσα μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ, του Νικολά Σαρκοζί και της αποχής.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ / ΕΘΝΟΣ
 
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ