2014-06-30 15:18:39
Φωτογραφία για Πάτρα: Καλοκαίρι σε μια πόλη χωρίς... προοπτικές!
Το καλοκαίρι έχει μπει πια για τα καλά, καθως βρισκόμαστε ήδη σχεδόν στον δεύτερο μήνα του, τον Ιούλιο. Και αν κάποιοι "τυχεροί" (σαφώς λιγότεροι από τις προηγούμενες χρονιες) έχουν ήδη προγραμματίσει που θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, (όσο μικρή ή μεγάλη διάρκεια κι αν έχουν αυτές) υπάρχουν και ακόμα περισσότεροι, οι οποίοι θα αναγκαστούν να περάσουν όλο το καλοκαίρι στην Πάτρα (ας μην απαριθμήσουμε καλύτερα τους λόγους, είναι μία πικρή ιστορία...) .

Ένα ολόκληρο, λοιπόν, καλοκαίρι στην Πάτρα. Για τους περισσότερους μoναδική, αναγκαστική και όχι και τόσο ευχάριστη και δελεαστική στην σκέψη προοπτική. Όχι αδικα! Και πως να ισχυριστεί κανείς πως η αποψη αυτή δεν είναι σωστή, όταν όλοι μας καθημερινά βιώνουμε την αποδεδειγμένη στην πράξη ορθότητά της;

Παρά το γεγονός ότι η Πάτρα είναι μία σύγχρονη πόλη που συνδυάζει την παράδοση με την ανάπτυξη, το χθες με το σήμερα, το να περάσει κανείς ένα ολόκληρο καλοκαίρι σ' αυτήν, ειδικά όταν είναι μόνιμος κάτοικός της, δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση.


Το πρόβλημα με το καλοκαίρι στην Πάτρα, είναι το ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι για να κάνει κανείς, που να μην απαιτεί, βέβαια, χρήματα, γιατι στην αντίθετη περίπτωση υπάρχουν αμέτρητα μαγαζιά, σημεία διασκέδασης, αναρίθμητες καφετέριες που ξεφυτρώνουν καθημερινά πραγματικά σαν "μανιτάρια" και τόσα άλλα.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος θέλει μεν να περάσει καλά, χωρίς όμως να ξοδέψει χρήματα; Εδώ πραγματικά υπάρχει πρόβλημα! Ας σκεφτούμε λίγο... Μία επιλογή είναι η βόλτα. Που ομως; Ω! Μα δεν έχουμε και τόσο πολλές επιλογές, αν δεν θέλουμε να βγούμε πολύ από την πόλη. Οι διαθέσιμες επιλογές ειναι μόνο 2 Αρχικά, ο "Μώλος" , ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Πάτρας, η "βιτρίνα" ουσιαστικά της πόλης. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει την θάλασσα και να χαλαρώσει. Για μισό λεπτό όμως... Ποιά θάλασσα να θαυμάσει κανείς; Αυτή που τις περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι βρόμικη, αναδίδει άσχημες οσμές και που στην επιφάνειά της επιπλέουν από πλαστικές σακούλες μέχρι και ποντίκια; Και πως να απολαύσει κανείς την θέα όταν όλο το δεξί τμήμα του Μώλου έχει καταλάβει το εν αποστρατεία "Ionian Queen" , που έχει γίνει τόσο συνηθισμένο θέαμα πια στους κατοίκους, που θα ξυπνήσουμε καμιά μέρα και θα λείπει από την μόνιμη θέση του (όχι, βέβαια, και πολύ πιθανό) και θα μας λείψει...(!)

Ως δεύτερη επιλογή είναι μάλλον ο Φάρος.

Αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο όμορφα, ειδυλλιακά, και ρομαντικά σημεία της Πάτρας, ιδίως κατά την ώρα της δυσης του ηλίου, καθώς προσφέρει μία πανέμορφη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Οι μικροί κάτοικοι της πόλης μπορούν επίσης να διασκεδάσουν στην παιδική χαρά που βρίσκεται εκεί και που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν τόσο τα παιδιά, όσο και οι μητέρες τους (!)

Παρόλα αυτά ομως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η περιοχή του Φάρου, κοντά στο πάρκινγκ, δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την καθαριότητά της, καθώς αρκεί και μία ολιγόλεπτη βόλτα εκεί για να διαπιστώσει κανείς "ιδίοις όμμασι" , αλλά και... "ιδίας ρινός" την έλλειψη αυτή της καθαριότητας. Για να μην μιλήσουμε καλύτερα για την ασφάλεια, γιατί θα απογοητευτούμε εντελώς.

Στην περιοχή "συχνάζει" μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών, λόγω του νέου λιμανιού, κάτι που καθιστά την ευρύτερη περιοχή όχι και έναν τόσο ασφαλή προορισμό ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες (για ευνόητους, φυσικά, λόγους...)

Καλοκαίρι στην Πάτρα λοιπόν = Καλοκαίρι σε μία πόλη δίχως προοπτικές για να περάσει κανείς το καλοκαίρι του σ' αυτήν...Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν ολόκληρα χιλιόμετρα της παραλιακής ζώνης (απο τον Φάρο μέχρι και τα Βραχνέικα) ΠΑΝΤΕΛΩΣ αναξιοποίητα και παραδομένα στους "παράνομους κατοίκους τους" και στην φθορα.

Ας μην αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ούτε γιατί δεν έχουμε ανεπτυγμένο τουρισμό, ούτε και γιατί και εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της Πάτρας προσπαθούμε μόλις έρθει το καλοκαίρι να φύγουμε από αυτήν το ταχύτερον δυνατόν...

Της Κατερίνας Σπετσέρη
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ