2014-07-11 14:00:06
Φωτογραφία για «ΦΑΡΟΙ,ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»‏‎
Τοποθέτηση της Αγνής Καλογερή στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο: «ΦΑΡΟΙ,ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΘΕΣΗ Α΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

                                                Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

                                     (Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 10 Ιουλίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.45΄ συνεδρίασε, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κ. Ιωάννη Κουτσούκου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση)


Στη συνεδρίαση παρέστη η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κυρία Φωτεινή Γεννηματά, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

……………………………………………………………………………………………             ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ. Το λόγο έχει η κυρία Καλογερή.

            ΑΓΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΗ: Ευχαριστώ πολύ. Δεν θέλω να μιλήσω για πολύ, άλλωστε και ο Εισηγητής μας και ο κ. Βαρεμένος έχουν πει αρκετά πράγματα για την κουβέντα επί των άρθρων. Να πω και εγώ με τη σειρά μου ότι είναι τουλάχιστον προσβλητικό για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για την Επιτροπή μας και για την όλη λειτουργία που έχει υπάρξει μέχρι τώρα, το να μην γίνεται μια ιδιαίτερη συνεδρίαση, μια ιδιαίτερη συζήτηση και το να αρνείται η Κυβέρνηση να αναλύσει στα μέλη της Επιτροπής ή στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, το πρόγραμμα για την αμυντική βιομηχανία. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα αυτό δεν γίνεται, όχι λόγω -αυτού που ακούστηκε ως επιχείρημα- απορρήτων θεμάτων, αλλά λόγω μετέωρου, τουλάχιστον μέχρι τώρα, βήματος σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και των Ε.Α.Σ..

 Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχουν αρκετά κενά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που είναι τουλάχιστον άγνωστα σε εμάς και υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα, για τα οποία η Επιτροπή θα μπορούσε και μπορεί -και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν- να συμβάλει με πάρα πολλή σοβαρότητα και με πάρα πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης -και αυτό αφορά όλα τα κόμματα νομίζω- στην περαιτέρω επεξεργασία. Είναι, λοιπόν, κακό πράγμα αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης. Ένα ζήτημα είναι αυτό.

 Δεν θέλω να ασχοληθώ με τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου. Θέλω μόνο μια διευκρίνιση, για την οποία από χθες-προχθές που πήραμε το σχετικό σχέδιο νόμου εδώ προσπαθώ να βγάλω άκρη και να το καταλάβω, αλλά δεν μου είναι τόσο εύκολο και πιστεύω ότι έχει να κάνει με τη διατύπωση που υπάρχει στο νομοθέτημα.

 Στο άρθρο 43, που αφορά τις παραμεθόριες περιοχές και τον ορισμό κάποιων καινούργιων περιοχών σαν παραμεθόριες, μέχρι το πρώτο κομμάτι το καταλαβαίνω και είναι πάρα πολύ καθαρό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι στο υπόλοιπο κομμάτι για την άρση των απαγορεύσεων για δικαιοπραξίες και αγοραπωλησίες στις παραμεθόριες περιοχές. Υπάρχει ο νόμος του 1990, υπάρχει ο νόμος του 2011 και η τροποποίηση του. Σύμφωνα με αυτό που λέει το ίδιο το σχέδιο νόμου φαίνεται -έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ και από τη γνωμοδότηση που υπάρχει εδώ του εισαγγελέα- ότι για τις χώρες της Ε.Ε. και της ΕΖΕΣ επιτρέπεται, χωρίς προσφυγή στην επιτροπή, η αγοραπωλησία και όποια τέτοια μέσα στις παραμεθόριες περιοχές και για τις άλλες χώρες επιτρέπεται με την υπαγωγή στην επιτροπή ή δεν επιτρέπεται; Τι αλλάζει ακριβώς; Αυτό το «δεν», δηλαδή, που αφαιρείται; Είναι άλλο πράγμα αυτό που λέει ο νόμος και άλλο πράγμα αυτό που λέει η αιτιολογική. Αυτό θέλω να σας εξηγήσω και δεν μπορώ να το καταλάβω και θα ήθελα μια διευκρίνιση περαιτέρω, γιατί πραγματικά νομίζω δηλαδή ότι αυτό που προσπαθεί να λύσει η συγκεκριμένη αλλαγή, μάλλον μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

 Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με αγοραπωλησίες στην παραμεθόριο περιοχή. Πιστεύω, δηλαδή, ότι το νομικό κομμάτι είναι ήδη έτσι και αλλιώς μπερδεμένο. Για παράδειγμα, έχω εδώ μπροστά μου την απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση μου παλαιότερα -μάλιστα η απάντηση είναι από την κυρία Γεννηματά- για τη μεταβίβαση μιας μαρίνας στη Σάμο σε μια εταιρεία τουρκικών συμφερόντων -ήταν ήδη δηλαδή σε μια εταιρία ελληνική και θα γινόταν μεταβίβαση σε μια εταιρεία τουρκικών συμφερόντων- και λέει ότι «ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, όταν εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου του 1990 σχετικά με δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές». Εδώ έγινε η αγοραπωλησία, γράφτηκε στο ΦΕΚ, υπήρξαν κάποια πράγματα και μετά από αυτή την παρέμβαση κάπου σταμάτησε αυτή η διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, επειδή είναι έτσι και αλλιώς το πράγμα νομικά μπερδεμένο και επειδή είναι και πάρα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και κάποιοι άνθρωποι στα σύνορα έχουμε μια παραπάνω ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, δηλαδή, όχι περισσότερο από ό,τι έχουν όλοι οι υπόλοιποι, αλλά τουλάχιστον επειδή ζούμε εκεί κάθε μέρα, νομίζω ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί και το άρθρο του νόμου, γιατί μάλλον μπερδεύει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Ευχαριστώ πολύ.

……………………………………………………………………..

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ(Προεδρεύων της Επιτροπής): Στο σημείο αυτό  και περί ώρα 14.40’ λύεται η συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ                              ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ