2014-07-14 12:33:42
Φωτογραφία για Καύσιμα: Ξεχασμένη διάταξη βάζει «φωτιά» στην αγορά-Φόβοι για τον εφοδιασμό
Επαναφορά από το παράθυρο των αγορανομικών διατάξεων για τα κόμιστρα μεταφοράς υγρών καυσίμων, οι οποίες κατά τα άλλα καταργήθηκαν, προβλέπει υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς πετρελαιοειδών, ο οποίος εκτός των άλλων προέβλεπε και την κατάργηση των διοικητικά καθοριζόμενων κομίστρων.

Η κοινή απόφαση των υπουργών που εκδόθηκε στις 28 Απριλίου σε εφαρμογή του νόμου 4093 του 2012 και θεωρητικά αφορά τις προϋποθέσεις για τη διακίνηση πετρελαιοειδών, στην ουσία καθορίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταφορέων και εταιρειών, πρατηριούχων κλπ.

Συγκεκριμένα, ορίζει τον τρόπο που θα διαμορφώνεται το ύψος του κομίστρου, ακυρώνοντας έτσι την αρχή της ελευθερίας των διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Το σημαντικότερο είναι ότι η κοινή υπουργική απόφαση καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη έγγραφης σύμβασης μεταξύ του μεταφορέα και της εταιρείας ή του πρατήριου, αγνοώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έκτακτες ανάγκες μεταφοράς καυσίμων, κάτι πολύ συνηθισμένο στον κλάδο, καλύπτονται με προφορικές συμφωνίες ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Η απόφαση επιπλέον, επιβάλλει την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ. Έτσι οι εταιρείες εμπορίας έχουν λάβει ειδοποιήσεις από τα Τελωνεία, ότι από τις 16 Ιουλίου δεν θα επιτρέπουν τον εφοδιασμό βυτιοφόρων, αν αυτά δεν έχουν συνάψει τις συμβάσεις νέου τύπου. Από όσα γνωρίζει το Euro2day.gr μέχρι στιγμής καμία εταιρεία δεν έχει υπογράψει σύμβαση «νέου τύπου» με τους βυτιοφορείς που συνεργάζονται αναμένοντας την τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών στις παρατηρήσεις που έχουν κάνει. Έτσι είναι πολύ πιθανόν εν μέσω θέρους και στην αιχμή της τουριστικής κίνησης, να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς με καύσιμα.

Το πώς επιτυγχάνεται η επαναφορά των καταργημένων κατά τα άλλα αγορανομικών διατάξεων, η απόφαση το περιγράφει επακριβώς. «Το καταβαλλόμενο αντάλλαγμα(...) καλύπτει τις πάσης φύσεως εύλογες δαπάνες για τη λειτουργία και συντήρηση του βυτιοφόρου και επιπλέον εύλογο ποσό για την απόσβεση του δεσμευμένου κεφαλαίου του ιδιοκτήτη του βυτιοφόρου, πέραν ευλόγου κέρδους. Το κόστος των διοδίων των πάσης φύσεως αυτοκινητοδρόμων θα καταβάλλεται πέραν της τιμολόγησης». Και παρακάτω: «Στην καταρτιζόμενη κατά τα ανωτέρω σύμβαση θα πρέπει ειδικότερα να αναφέρονται η διάρκεια, το κόμιστρο για αστικές και υπεραστικές μεταφορές, οι μεταφερόμενες ποσότητες και το εύρος των προορισμών, οι πάγιες και έκτακτες αποζημιώσεις, το κόστος των διοδίων καθώς και ο χώρος στάθμευσης για τις ανάγκες ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα».

Από την πλευρά τους οι εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι η κοινή υπουργική απόφαση αντιβαίνει και στο νόμο περί απελευθέρωσης των μεταφορών και των κομίστρων και στο κοινοτικό καθεστώς που προβλέπει πλήρη απελευθέρωση των κομίστρων στις μεταφορές. Οι μόνοι περιορισμοί που υποχρεούνται να θέτουν τα Κράτη Μέλη, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αφορούν την ασφάλεια στις χερσαίες μεταφορές επικίνδυνων αγαθών. Όπως γίνεται φανερό, η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια των οδικών μεταφορών και το μόνο που επιδιώκει είναι να συνεχίζει το καθεστώς των διοικητικά καθοριζόμενων κομίστρων.

Μέχρι στιγμής παρά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» των άμεσα ενδιαφερομένων προς το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αντίκειται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία και μπορεί εύκολα να προσβληθεί στις αρμόδιες αρχές, απάντηση δεν έχει υπάρξει, ενώ πάντα υπάρχει η καταληκτική ημερομηνία της 16 Ιουλίου.

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day, 14/7/2014)

Δημοσίευση by Autocarnet.
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ