2012-04-25 11:21:41
Φωτογραφία για ΡΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ Διαμάχη για τα νησιά στον Περσικό
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νομοσχέδιο που θα ανακηρύσσει μια νέα επαρχία, υπό την επωνυμία «επαρχία του Περσικού Κόλπου» όπου θα συμπεριλαμβάνονται νησιά του Κόλπου μεταξύ των οποίων και τα τρία διαφιλονικούμενα νησιά μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Μούσα, Μεγάλη Τανμπ και Μικρή Τανμπ, προετοιμάζει αρμόδια επιτροπή του ιρανικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή, στην νέα επαρχία θα συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά Κις, Κεσμ και Λαβάν, αλλά πρωτεύουσα της επαρχίας θα είναι το Αμπού Μούσα, κίνηση που, λογικά, αναμένεται να πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις από αραβικής πλευράς.

Πρόκειται για νησιά που σήμερα ανήκουν στην επαρχία Ορμογκζάν, και αποτελούν το αρχιπέλαγος που βρίσκεται στην είσοδο των στενών του Ορμούζ, κατέχοντας στρατηγική θέση. Στα νησιά κατοικεί, σχεδόν αποκλειστικά, αραβικός πληθυσμός, ο μεγαλύτερος σε αριθμό μετά από τη λεγόμενη «αραβική» επαρχία του Ιράν, το Κουζεστάν.


Τα νησιά ήταν ιρανικό έδαφος μέχρι το 1908, οπότε πέρασαν υπό βρετανικό ζυγό. Μετά την αποχώρηση των βρετανικών αποικιοκρατικών δυνάμεων, στα τέλη της δεκαετίας του '60, το Ιράν διακήρυξε την κυριαρχία του επί των νησιών, κάτι που αμφισβήτησαν, όσον αφορά τα τρία εξ αυτών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τη δημιουργία τους ως κράτος το 1974, επικαλούμενα έγγραφα της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Το θέμα προκαλεί σοβαρές τριβές μεταξύ Ιράν και ΗΑΕ. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η, προ ημερών, έντονη αντίδραση των ΗΑΕ αλλά και όλου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που χαρακτήρισε «πρόκληση» την επίσκεψη στο Αμπού Μούσα του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ, ο οποίος με τη σειρά του, δήλωσε ότι το Αμπού Μούσα, και όλη η περιοχή, «ήταν και θα είναι ιρανικά».

http://www2.rizospastis.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ