2014-08-22 12:49:09
Φωτογραφία για Ρώσικες κυρώσεις: Ηχηρό χαστούκι σε ευρωπαϊκές εταιρείες
Ηχηρό όχι είπε η Ελβετία σε Ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων που προσπάθησαν να παρακάμψουν την... ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες, χρησιμοποιώντας την ετικέτα «ελβετικής προέλευσης», σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η Ελβετία εξαιρείται από τα αντίποινα της Ρωσίας, επειδή δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της χώρας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας νωρίτερα αυτό το έτος, και τη συνεχή υποστήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστικές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων της ΕΕ αναζήτησαν τρόπους παράκαμψης της ρωσικής απαγόρευσης εξαγωγών μέσω της Ελβετίας, δήλωσε στις 19 Αυγούστου το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Επεσήμανε ότι απέρριψε αιτήματα παραγωγών φρούτων, λαχανικών και τροφίμων, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Ελβετία οφείλει να πιστοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων για λόγους υγείας, κάτι που δεν μπορεί να κάνει εάν τα προϊόντα αυτά μεταποιούνται εκτός των συνόρων της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Jurg Jordi.


Προηγουμένως, η Ελβετία έχει ήδη δεσμευθεί να εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να παρακάμψει τις κυρώσεις των δυτικών χωρών.

Είναι προφανές ότι η Ελβετία μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις της προς τη Ρωσία στο σημερινό πλαίσιο. Η INTERCHEESE AG, μία ελβετική εξαγωγέας τυριού, είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με Ρώσους πελάτες που αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές για τα τυριά, ειδικά για τα ολλανδικά Gouda και την ιταλική μοτσαρέλα, τα οποία και υπόκεινται στη ρωσική απαγόρευση.

Σε αντίθεση με την Ελβετία, σε άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία ή η Σερβία φέρεται να είναι πιο πρόθυμες να παρακάμψουν την απαγόρευση των τροφίμων και να πωλούν τρόφιμα που προέρχονται από χώρες της Δύσης ως καταγόμενα από την επικράτειά τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ρωσικής τηλεόρασης, οι κορυφαίοι δυτικές προμηθευτές τροφίμων προς τη Ρωσία έχουν ως εξής:

1. Γερμανία με €1.38 δις

2. Πολωνία με €1.17 δις

3. ΗΠΑ με €1.16 δις

4. Ολλανδία με €1.07 δις

5. Γαλλία με €1.07 δις

6. Ιταλία με €.01 δις

7. Ισπανία με €.950 εκ
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ