2014-08-23 16:15:33
Φωτογραφία για Ζητούν τα δεδουλευμένα τους
Ανοιχτή επιστολή προς τον ιατρό κ. Ισίδωρο Καστανιά

από τους απλήρωτους εργαζόμενους της κλινικής του Αξιότιμε γιατρέ, 

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την επαναλειτουργία της Κλινικής σας «Η Ζωοδόχος Πηγή» υπό νέα διεύθυνση.

 Είναι μεγάλη ευκαιρία, λοιπόν, να πληροφορήσουμε ταυτόχρονα τις Χιώτισσες και τους Χιώτες κάτω από ποιες συνθήκες λειτούργησε τα τελευταία χρόνια και έκλεισε στη συνέχεια η Κλινική υπό τη δική σας διεύθυνση. Όπως γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους, ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά από το κλείσιμο της Κλινικής τον Ιούνιο του 2013 και την απόλυσή των δεκαεπτά εργαζόμενων , δε μας έχετε πληρώσει ακόμα ούτε την αποζημίωση απόλυσης ούτε τους δεδουλευμένους μισθούς μας. 

Οι μισθοί αυτοί αντιστοιχούν σε 1,5 έτος για τους περισσότερους, δηλαδή αφορούν την εργασία μας από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, ενώ για ορισμένους οι οφειλόμενοι μισθοί αγγίζουν τα 2 έτη, αφού ξεκινούν από το 2011. Και όμως, τόσο όταν καθυστερούσατε την πληρωμή μας (ήδη πριν από το 2010) όσο και όταν σταματήσατε εντελώς να μας πληρώνετε, εμείς συνεχίσαμε να προσφέρουμε την εργασία μας κανονικά και έγκαιρα. 


Δε χρειάζεται ν’ αναφερθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την απώλεια της εργασίας μας. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογενειάρχες και παραμένουμε άνεργοι, χωρίς πρακτικά να ελπίζουμε σε νέα εργασιακή απασχόληση οπουδήποτε, δεδομένης της γνωστής οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ηλικίας μας. 

Όσο συνεχίζετε να αρνείστε την πληρωμή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων απόλυσης όλων των εργαζομένων, που συνολικά ξεπερνούν τις 300.000 €, αντιμετωπίζουμε πλέον άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. 

Άραγε αντιμετωπίζετε και σεις το ίδιο πρόβλημα, ή μήπως όχι, αφού εξασφαλίσατε και τη δική σας εργασία (διευθυντής χειρουργικής) με απολαβές στην Κλινική, αλλά και την είσπραξη υψηλού μηνιαίου ενοικίου για την εκμίσθωση του κτηρίου. Γνωστοποιώντας αυτά στο Χιώτικο κοινό , δεν έχουμε την πρόθεση σε καμία περίπτωση να σας μειώσουμε ως επιστήμονα και ως άνθρωπο. Επειδή ακριβώς έχετε άριστη φήμη και αναγνώριση, γι’ αυτό και δεν περιμέναμε ποτέ από σας ότι θα συνεχίζατε μέχρι σήμερα να μένετε αδιάφορος απέναντι στο πρόβλημα που μας προκαλέσατε. Μάλιστα, όλα τα χρόνια πριν το 2010 υπήρξατε και σωστός εργοδότης, αλλά όπως λέει ο λαός «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». 

Όσο η Κλινική πήγαινε καλά οικονομικά, η επιτυχία πιστωνόταν σε σας ως ιδιοκτήτη, όπως περίπου γίνεται όταν οι άνθρωποι δημοσιεύουν ευχαριστήρια για το γιατρό που έσωσε τον ασθενή, αν και βέβαια δεν έκανε παρά απλά το καθήκον του. 

Αντίθετα, όταν άρχισε η ασυνέπεια στις πληρωμές, τότε χρεώσατε την ευθύνη όχι σε σας αλλά στην οικονομική κρίση, όπως περίπου γίνεται όταν το ιατρικό λάθος αποκρύπτεται και το δυσάρεστο αποτέλεσμα αποδίδεται στην άτυχη μοίρα. 

Δεν αμφισβητούμε την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ούτε και τη μεγάλη καθυστέρηση των ασφαλιστικών ταμείων ν’ αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την Κλινική(οι νοσηλευόμενοι βέβαια από ένα σημείο και μετά πλήρωναν από την τσέπη τους τα νοσήλια), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχετε ευθύνη ή ότι δεν κάνατε κακή διαχείριση ως επιχειρηματίας και εργοδότης. Αν αποτύχατε, πρέπει να δώσετε εξηγήσεις στο κοινό για το σκεπτικό με το οποίο τώρα επαναλειτουργείτε την επιχείρησή σας σαν να έχετε λάβει άφεση αμαρτιών. 

Αν πάλι δεν αποτύχατε, αλλά πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε ως σωστός επιχειρηματίας, τότε πριν απ’ όλα πρέπει ν’ αποκαταστήσετε αμέσως τους απλήρωτους εργαζόμενους που έχετε αδικήσει. Γιατί είναι αναμφισβήτητα άδικο να μεταφέρετε τις συνέπειες της δικής σας αποτυχίας ή έστω της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, οι οποίοι όχι μόνο δεν έφταιξαν αλλά στήριξαν την επιχείρηση έμπρακτα. 

Γνωρίζετε καλά ότι στις 31/8/2012 δεχθήκαμε μείωση των μισθών μας σε ποσοστό 15%, αλλά παρά την αντίθετη υπόσχεσή σας εξακολουθήσατε να μη μας πληρώνετε. Πολλοί από εμάς ξεκινήσαμε δικαστικό αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα δεδουλευμένα μας. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, με θλίψη ότι τα περισσότερα περιουσιακά σας στοιχεία τα είχατε μεταβιβάσει στα μέλη της οικογένειάς σας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ικανοποίησή μας. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ευθέως αν τόσο αυτή η μεταβίβαση όσο και η επαναλειτουργία της επιχείρησης «υπό νέα διεύθυνση» ήταν μια ευφυής μεθόδευση, για να μην μας καταβάλετε ποτέ τα οφειλόμενα. 

Σε αυτό το ερώτημα, όπως και σε όλα τα προηγούμενα περιμέναμε να μας απαντήσετε ο ίδιος ευθέως στην ποινική δίκη που έγινε σε βάρος σας στις 31 Μαρτίου 2014, μετά από μήνυση του Επιθεωρητή Εργασίας Χίου, ο οποίος από την αρχή υποστήριξε το δίκιο μας. Δυστυχώς και εκεί δεν εμφανιστήκατε. 

Όμως, το δίκιο μας αναγνωρίστηκε και από το δικαστήριο αυτό, που σας κήρυξε ένοχο και σας επέβαλε αυστηρή ποινή πενήντα τεσσάρων (54) μηνών φυλάκισης και χρηματική ποινή 31.000 €. Μάλιστα η ποινή αυτή αφορά μόνο τα δεδουλευμένα που μας χρωστάτε ως το τέλος του 2012 και όχι αυτά του 2013. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το δικαστήριο δε δέχθηκε ούτε καν ως ελαφρυντικό τον ισχυρισμό για καθυστερημένες πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά στην απόφασή του: «η αρρυθμία στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων συνδέεται με τον επιχειρηματικό κίνδυνο που ανέλαβε ο κατηγορούμενος ιδρύοντας την κλινική. 

Ο επιχειρηματικός αυτός κίνδυνος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλισθεί στους εργαζόμενους. Εξάλλου, ο κατηγορούμενος δεν επικαλέστηκε ούτε απέδειξε μείωση του κύκλου εργασιών του ή ζημίες στην εμπορική του δραστηριότητα». Είμαστε σίγουροι ότι θα δημοσιεύσετε τη δική σας απάντηση σ’ αυτή την ανοιχτή επιστολή μας. 

Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε στην απάντησή σας: 

1. ένα δημόσιο ευχαριστώ προς όλους εμάς τους εργαζόμενους που κρατήσαμε σε λειτουργία την Κλινική σας τόσα χρόνια, και με πολύ καλή φήμη χάρη στην άψογη εργασία μας, είτε με καθυστέρηση στην εξόφληση του μισθού μας είτε και με δωρεάν εργασία, αφού ακόμα μας οφείλετε πάνω από 1,5 χρόνο. 

2. μία δημόσια συγνώμη γιατί συνεχίζετε μέχρι σήμερα να μη μας πληρώνετε την εργασία που σας προσφέραμε, ενάντια στο νόμο και ενάντια στις αρχές της ηθικής, της ανθρωπιάς και του χριστιανισμού, τις οποίες νομίζουμε ότι δεν πάψατε να πιστεύετε. 

3. μία δημόσια δέσμευση ότι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας που βοηθήσατε να γίνουν επιστήμονες, θ’ αγωνιστείτε με όλη σας τη δύναμη να ξεπληρώσετε έστω και λίγο-λίγο το χρέος σας απέναντί μας. Κι ας είναι η δέσμευσή αυτή σημαντική σαν τον όρκο του Ιπποκράτη, που λέει στο τέλος του: «Αν τον όρκο μου αυτό τηρήσω πιστά και δεν τον αθετήσω, είθε ν’ απολαύσω για πάντα την εκτίμηση όλων των ανθρώπων για τη ζωή μου και για την τέχνη μου, αν όμως παραβώ και αθετήσω τον όρκο μου να υποστώ τα αντίθετα από αυτά». 

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας για την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων απόλυσής μας από σας θα συνεχιστεί με σταθερότητα και επιμονή. Καλούμε κάθε φορέα, οργάνωση και σύλλογο του νησιού, μα και κάθε Χιώτισσα και Χιώτη, να σταθούν δίπλα μας και να παρέμβουν υπέρ των δίκαιων αιτημάτων μας. 

Η νίκη μας θα γίνει δύναμη και ελπίδα κάθε εργαζόμενου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ