2014-08-25 15:40:29
Φωτογραφία για Στη Σαουδική Αραβία ο αναπληρωτής YΠΕΞ του Ιράν
Πρόκειται να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Σαούντ αλ Φαϊζάλ

Η επίσκεψη του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ανώτερος αξιωματούχος της Τεχεράνης από τότε που άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στο Ιράν το 2013.

Ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν βρίσκεται στο Ριάντ στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Σαουδική Αραβία ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Τεχεράνης από τότε που άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στο Ιράν, το 2013.Το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί σε μια πάλη για επιρροή σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, και υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στις συγκρούσεις και τις πολιτικές διαμάχες στο Ιράκ, την Συρία, τον Λίβανο, το Μπαχρέιν και την Υεμένη.

Αλλά τόσο το Ριάντ όσο και η Τεχεράνη χαιρέτισαν τον διορισμό, αυτόν τον μήνα, του νέου σιίτη πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι στο Ιράκ, το οποίο πασχίζει να περιορίσει την εξτρεμιστική απειλή της οργάνωσης των τζιχανιστών ISIS (Ισλαμικό Κράτος).


Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Αμπντολαχιάν πρόκειται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά την εκλογή του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί το 2013.

Ενα από τα πρώτα επίσημα σχόλια του Ρουχανί μετά την εκλογή του ήταν μια υπόσχεση για βελτίωση των δεσμών με τους άραβες γείτονες της ισλαμικής Δημοκρατίας στον Περσικό Κόλπο, αλλά η αμοιβαία καχυποψία συνεχίζεται.

Τον Μάιο, ο πρίγκιπας Σαούντ είπε ότι έχει ήδη προσκαλέσει τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ να επισκεφθεί το βασίλειο για συνομιλίες. Αλλά το Ιράν ανακοίνωσε αργότερα ότι η πρόσκληση αφορούσε μόνο την συμμετοχή σε μια ευρύτερη ισλαμική συνάντηση, και ότι ο υπουργός δεν μπορούσε να παραστεί.

Ενδεχόμενη προσέγγιση των δυο χωρών θα έχει συνέπειες σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδίως σε σχέση με την διακοπή των πολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων, κυρίως στη Συρία και το Ιράκ.

Η Σαουδική Αραβία έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα τις εκκλήσεις του Ιράν, το οποίο θέλει να καθησυχάσει τους γείτονές του στον Κόλπο, κυρίως για τον ειρηνικό χαρακτήρα του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος. Οι περισσότερες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG/Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Κατάρ και Κουβέιτ) είναι δύσπιστες απέναντι στο Ιράν, μετά την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν με την σύγκρουση στη Συρία, όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού ενώ οι περισσότερες χώρες του CCG στηρίζουν τους σουνίτες αντάρτες. Αλλο σημείο τριβής είναι το Μπαχρέιν, όπου το Ιράν υποστηρίζει το κίνημα διαμαρτυρίας του σιιτικού πληθυσμού κατά της κυβερνώσας σουνιτικής δυναστείας, η οποία υποστηρίζεται από το Ριάντ.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ