2014-08-26 10:18:58
Φωτογραφία για «Γιατί όχι ανεξάρτητο κουρδικό κράτος;»
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

O συνταγματάρχης Χάρι Σούτε ήρθε στο Ιράκ το 2003 και σήμερα είναι ο κορυφαίος σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων σε θέματα ασφαλείας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΙΡΑΚ. Γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ, ο συνταγματάρχης Χάρι Σούτε ήρθε στο Ιράκ με τον πόλεμο του 2003, για να γίνει στη συνέχεια ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Απόστρατος σήμερα, είναι ο κορυφαίος σύμβουλος της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων σε θέματα ασφαλείας. Τον συναντήσαμε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς έβγαινε από κυβερνητική σύσκεψη για θέματα ασφαλείας, έχοντας καρφιτσωμένες στο πέτο του την αστερόεσσα και την κουρδική σημαία. Τρεις ημέρες αργότερα, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί του με μεγαλύτερη άνεση για τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή.

«Η αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το “Ισλαμικό Κράτος” απαιτεί μια μακράς διάρκειας στρατηγική, τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο
. Οι Πεσμεργκά μπορούν, πιστεύω, να θωρακίσουν την ασφάλεια στις κουρδικές περιοχές, αλλά δεν μπορούν από μόνοι τους να απελευθερώσουν τις αραβικές περιοχές που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Αυτό απαιτεί την εμπλοκή της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και της διεθνούς κοινότητας».

Ο ρόλος της Συρίας

Στην ερώτησή μας κατά πόσο αυτό σημαίνει και άμεση εμπλοκή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, απάντησε: «Εμπλοκή υπάρχει ήδη, μιας και Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Ιράκ ως σύμβουλοι για θέματα ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών, ενώ η αμερικανική αεροπορία προσφέρει σοβαρή υποστήριξη στους Πεσμεργκά με τους βομβαρδισμούς της. Βεβαίως, οι Αμερικανοί δεν εμπλέκονται σε χερσαίες επιχειρήσεις, κάτι που δεν ζητούν ούτε οι Κούρδοι».

Από τη στιγμή που οι βάσεις ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών βρίσκονται στην Ανατολική Συρία, μήπως θα έπρεπε οι Αμερικανοί να έρθουν σε μια τακτική συνδιαλλαγή με τον πρόεδρο Μπασάρ Aσαντ για την αντιμετώπιση του βασικού εχθρού της στιγμής; «Αν και δεν ακούγεται καθόλου ελκυστικό», μας λέει ο συνταγματάρχης Σούτε, «οφείλουμε να βρούμε έναν πραγματιστικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον συριακό παράγοντα. Aλλωστε, το “Ισλαμικό Κράτος” στη Συρία ανδρώθηκε, επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά σε συνάρτηση με το συριακό πρόβλημα. Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος Aσαντ είναι μέρος της λύσης, πάντως είναι μια παράμετρος του ζητήματος».

Ο συνομιλητής μας αναγνωρίζει ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί, φέρει «τεράστιες ευθύνες για την αποξένωση των σουνιτών Αράβων, κάτι που οδήγησε αρκετούς από αυτούς στην αγκαλιά του “Ισλαμικού Κράτους”». Εύχεται ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, να σχηματίσει ευρεία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, με ενεργό ρόλο και των σουνιτών, αλλά κρατάει μικρό καλάθι:

«Το Ιράκ όπως το ξέραμε, πριν από την επέλαση του “Ισλαμικού Κράτους”, δεν υπάρχει πια. Η μόνη περίπτωση να διασωθεί ως κράτος είναι με τη μετατροπή του σε χαλαρή συνομοσπονδία, όπου οι σουνίτες θα έχουν τη δική τους τοπική κυβέρνηση και τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, ανεξάρτητες από τη Βαγδάτη, κατά το πρότυπο των Κούρδων. Κάτι ανάλογο με αυτό που είχαν προτείνει το 2006 ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Λέσλι Γκλεμπ».

Δεν θα σημάνει, όμως, κάτι τέτοιο την ντε φάκτο τριχοτόμηση του Ιράκ σε Κουρδιστάν, «Σουνιστάν» και «Σιιτιστάν», με το τελευταίο υπό την άμεση κηδεμονία της Τεχεράνης; «Μα αυτό που περιγράφετε ως απειλή υπάρχει ήδη ως πραγματικότητα», μας απαντά. «Το Ιράν έχει και θα εξακολουθήσει να έχει καθοριστική επιρροή στο σιιτικό τμήμα του Ιράκ. Μια χαλαρή συνομοσπονδία θα μπορούσε να προσφέρει, αν δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μια πιο μακροπρόθεσμη, συντεταγμένη, ελεγχόμενη διάσπαση του Ιράκ, αντί για την απότομη και χαοτική που γίνεται σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κουρδικός λαός έχει κι αυτός το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, για την οποία αγωνίζεται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Είναι λίγο σχιζοφρενικό να αναγνωρίζουμε την απόσχιση του Νοτίου Σουδάν, του Κοσόβου ή της FYROM και όχι του Ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο έχει ξεκάθαρα φιλοδυτικό προσανατολισμό και έχει κάνει ό,τι του έχουμε ζητήσει τα τελευταία 11 χρόνια».

Ρωτήσαμε τον Αμερικανό πρώην στρατιωτικό αν, με την εκ των υστέρων συσσωρευμένη γνώση, θεωρεί ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ, που κόστισε στη χώρα του τη ζωή άνω των 4.000 στρατιωτών και περίπου ένα τρισ. δολάρια, υπήρξε ιστορικό λάθος. «Δύσκολη ερώτηση», απαντά. «Νομίζω ότι είχαμε ισχυρούς λόγους να στραφούμε εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και ότι έγιναν μεγάλα σφάλματα στη διαχείριση του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ στη συνέχεια. Η Ιστορία θα μας κρίνει...».

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ