2014-08-27 07:11:09
Φωτογραφία για Πρωινό γεύμα: γιατί τελικά είναι τόσο απαραίτητο;
Ένα από τα πιο δυσοίωνα εγχώρια στατιστικά δεδομένα στο χώρο της διατροφής, αναφέρεται στο ποσοστό των παιδιών που δεν παίρνουν πρόγευμα πριν φύγουν για το σχολείο, γεγονός άμεσα συνυφασμένο με τις διατροφικές τους συνήθειες Και όλα αυτά τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες, αναδεικνύουν τη σημασία του πρωινού γεύματος για την εξασφάλιση καλής φυσικής και πνευματικής απόδοσης. Όπως άλλωστε φαίνεται και από την ερμηνεία του ξένου όρου breakfast (break the fast = «διακόπτω τη νηστεία»), το πρωινό γεύμα έρχεται να φορτίσει τον οργανισμό με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μετά από την πολύωρη νηστεία που συνεπάγεται ο ύπνος.

Το πρωινό πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας. Αυτή ακριβώς η ενέργεια πρέπει να προέρχεται από μια ισορροπημένη σύνθεση του πρωινού : υδατάνθρακες από φρούτα και προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιές σικάλεως, κ.λ.π.), πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά αλλά και φυτικά λιπαρά (πχ ξηροί καρποί) που χαρίζουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες.


Στη σύνθεση βέβαια του παιδικού πρωινού , ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να διδάξουν από νωρίς τις σωστές διαιτητικές αρχές για το πρωινό και βέβαια να τονίσουν στα παιδιά τους πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουν χρόνο στο πρωινό τους γεύμα και όχι με διάφορα προσχήματα να το παραλείπουν.

Σχετικά με το πρωινό των μαθητών, από μελέτες που έχουν γίνει σε σχολεία διαφαίνεται πως τα παιδιά που έχουν πάρει πρωινό σπίτι τους, αποφεύγουν ή τουλάχιστο είναι πιο εγκρατή στον πειρασμό της σχολικής καντίνας, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν προσφέρει και τις υγιεινότερες εναλλακτικές σίτισης. Μελέτη που έκανε το British Nutrition Foundation σχετικά με το πρωινό, έδειξε ότι τα άτομα που δεν παρέλειπαν αυτό το σημαντικό γεύμα της ημέρας, διατρέφονταν σε μεγάλο ποσοστό υπό τις συνθήκες της υγιεινής διατροφής ( 4 τακτικά γεύματα, προσοχή στη κατανάλωση κορεσμένου λίπους, τουλάχιστο 5 ισοδύναμα φρούτων και λαχανικών ημερησίως). Αυτό το στοιχείο λοιπόν ενισχύει την άποψη, ότι  η συστηματική πρόσληψη πρωινού προδιαθέτει και βάζει τις ρίζες θα λέγαμε, για γενικότερα καλύτερη διατροφή.
πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ορκωμοσία ΔΕΑ στο ΚΕΕΜ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ορκωμοσία ΔΕΑ στο ΚΕΕΜ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ