2014-10-04 08:24:38
Φωτογραφία για ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Περίπου 3,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, (Γιάννης Βρούτσης, Βασίλης Κεγκέρογλου και η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη), με την τρόικα. «Τα στοιχεία για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων. Κατά τη διαπραγμάτευση η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 χθες βράδυ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αντιμετώπισε σκληρή στάση των δανειστών, ειδικά από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα κερδίσει την διαπραγμάτευση ώστε να μην υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που παίζει και τον κεντρικό ρόλο με βάση το ισχύον καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις.


Για το θέμα του lockout η τρόικα φάνηκε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο παραμένει ανοικτό ενώ για το θέμα θα υπάρξει νέος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους μέσα στον Οκτώβριο. Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν θέματα όπως η διατήρηση των συνδικαλιστικών προνομίων (π.χ άδειες) η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και ο χρόνος προειδοποίησης προκειμένου να προκηρυχτεί μια απεργία.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε και σήμερα στην τρόικα ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, άλλωστε το έθεσε και δημόσια μιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με βάση την μελέτη του ΚΕΠΕ. Εξέφρασε όμως την ελληνική θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις που να αφορούν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στο ύψος των συντάξεων. Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τα πρώτα συμπεράσματα από τις αναλογιστικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για όλα τα ταμεία. Τα δε συμπεράσματα, τα χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά».

Η διαπραγμάτευση ειδικά για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό αναμένεται να επαναληφθεί μετά το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένει ότι η τρόικα θα επιστρέψει με συγκεκριμένα αιτήματα για αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλαγές οι οποίες θα αφορούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας του συστήματος, δηλαδή τη σύνδεση των συντάξεων με το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ