2014-10-09 13:34:24
Φωτογραφία για Ιακωβίδης: Εισηγείται καταγγελία της Τουρκίας στο ΣΑ
Την καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων με επιστολές προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εισηγείται ο πρώην πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ και επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982) Ανδρέας Ιακωβίδης.

Εισηγείται παράλληλα τη διακήρυξη από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας πως αν η Τουρκία έχει οποιεσδήποτε διεκδικήσεις επί της Κύπρου να προσφύγει (η Τουρκία) σε Διεθνές Δικαστήριο ή διεθνή διαιτησία.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ιακωβίδης υπογραμμίζει ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους, όσον αφορά περιοχές αναμφισβήτητα της κυπριακής ΑΟΖ, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πέραν άλλων ενδεδειγμένων ενεργειών, προς την ΕΕ, φίλες χώρες και τα μόνιμα μέλη του Σ.Α., που επανειλημμένα διακήρυξαν ότι αποδέχονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, βάσει της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, το ελάχιστο που πρέπει να γίνει στα Ηνωμένα Έθνη είναι, αν όχι σύγκληση του Σ.Α., να κυκλοφορήσει από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου έγγραφο του Σ.Α
. και της Γ.Σ. υπό το θέμα Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο να καταγγέλλεται έντονα η τουρκική προκλητική ενέργεια με βάση τα σχετικά επιχειρήματα», είπε.

Ο κ. Ιακωβίδης αναφέρει ότι η Κύπρος ως μικρή και στρατιωτικά ανίσχυρη χώρα, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της, υποστηρίζει παραδοσιακά, όπως έπραξε μεταξύ άλλων στη Διάσκεψη του Δικαίου της Θάλασσας με την τοποθέτηση της κυπριακής αντιπροσωπείας, στις 6 Απριλίου 1976, την ειρηνική επίλυση των διεθνών διενέξεων μέσω ενδίκων μέσων.

«Στην προκειμένη περίπτωση προφανώς η Τουρκία, που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη του 1982, βασίζεται στη λεγόμενη συμφωνία μεταξύ της ιδίας και της «ΤΔΒΚ» της 21/9/2011 και στη θεωρία ότι οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ, «ανήκουν από κοινού στους δύο λαούς». Η ούτω καλούμενη συμφωνία μεταξύ της κατοχικής δύναμης και της παράνομης οντότητας (όπως χαρακτηρίζεται από το ψήφισμα 541 του Σ.Α.) που δημιούργησε, δεν έχει καμία υπόσταση στο διεθνές δίκαιο. Από την αδικία δεν μπορεί να δημιουργηθεί δίκαιο», τόνισε.

«Δεν μπορούν να μιλούν για ιδιοκτησία της ΑΟΖ από δύο λαούς»

Ο κ. Ιακωβίδης ξεκαθαρίζει επιπρόσθετα ότι η ΑΟΖ ανήκει σε αναγνωρισμένες κυβερνήσεις χωρών κι όχι σε εθνότητες ή μειονότητες, όπως δείχνουν και τα παραδείγματα του Λιβάνου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ κι άλλων χωρών.

«Δεν μπορούν λοιπόν να μιλούν για `ιδιοκτησία της ΑΟΖ από δύο λαούς», πρόσθεσε.

Παράλληλα, παρότι θεωρεί αναμφίβολη την ισχύ των νομικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτείνει ως τακτική κίνηση «να διακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία ότι εάν η Τουρκία, που προφανώς αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, επιθυμεί, ας καταφύγει σε ένδικα μέσα. Στην προκειμένη περίπτωση προσφέρονται το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το Δικαστήριο στο Αμβούργο - παρότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της Συνθήκης – και η διαιτησία».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ιακωβίδης, η πρόνοια για διαιτησία για την επίλυση διαφορών και διενέξεων, υπάρχει στις συνθήκες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ.

Αυτό είναι ενδεικτικό της στάσης της Κύπρου έναντι επιλύσεων των διαφορών με πολιτικά μέσα κι όχι με την πολιτική των κανονιοφόρων, όπως στην προκειμένη περίπτωση πράττει η Τουρκία.

“Κατά την άποψή μου μπορούσε εκ του ασφαλούς να γίνει αυτή η διακήρυξη εκ μέρους της Κύπρου, διότι η Τουρκία είναι πολύ αμφίβολο ότι θα προσέφευγε στο Δικαστήριο και ακόμη πιο αμφίβολο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει», είπε.

Ο τ. πρέσβης της Κύπρου εκτιμά ότι μία τέτοια διακήρυξη θα έβαζε την Κύπρο σε πλεονεκτική θέση από πλευράς εκτιμήσεως των τρίτων, «ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε στο δίκαιο της υποθέσεώς μας και δεν μας φοβίζει τυχόν επίλυσης διαφοράς μέσω ενδίκων μέσων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί από τους αρμόδιους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά επιχειρήματα».

Την άποψη αυτή ο κ. Ιακωβίδης έχει εκφράσει σε δημοσίευμα με τίτλο «Τρέχοντα θέματα του δικαίου της θάλασσας και η σχετικότητά τους με την Κύπρο», που ετοίμασε το 2009 και το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Διεθνής Διπλωματία».

Σε ερώτηση για τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία ακόμη δεν έχει στείλει πολεμικά σε περιοχές που έχουν δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ιακωβίδης είπε ότι «ο λόγος της τουρκικής οδηγίας που καλύπτει περιοχές της ΑΟΖ όπου γίνονται εξορύξεις της ΕΝΙ και ΚONGAS είναι προφανώς για να μπορέσει το «Μπαρμπαρός» να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην περιοχή αυτή. Κι εφόσον συνοδεύεται από πολεμικά πρόκειται για μία κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμπόλεμη ρήξη. Πρόκειται κυριολεκτικά για πολιτική των κανονιοφόρων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/168866#sthash.Uu8RqXb0.dpuf
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ