2014-11-06 00:29:23
Φωτογραφία για Μειώνεται ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

«Βόμβα» για τα οικονομικά των νοσοκομείων έριξε ο Υπουργός Υγείας, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας. Εξελίξεις και στην πληρωμή των οφειλών του Ωνασείου.

Στο αίτημα των εργαζομένων στο ΕΣΥ για αύξηση της χρηματοδότησης των Δημόσιων Νοσοκομείων, ο Μάκης Βορίδης αποκάλυψε, στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι διαλόγου του συνεδρίου, πως ο σχεδιασμός κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας από 1,610 δισ. ευρώ εφέτος, οι προϋπολογισμένες λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων για το 2015 (φάρμακα, υλικά υπηρεσίες) θα πέσουν στο 1,450 δισ. ευρώ «Πλέον, εξετάζουμε από ποιες περιοχές θα αφαιρεθούν πόροι», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο ρυθμός πληρωμής των ληξιπρόθεσμων έχει βελτιωθεί, καθώς έχει καταβληθεί το 1,3 δισ. από 1,9, του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι τα 600 εκατ. ευρώ που υπολείπονται δεν θα χρειαστεί να καταβληθούν όλα, καθώς θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις. 


Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως σύντομα θα κληθούν οι πάροχοι του Ωνασείου, στους οποίους οφείλονται 60 με 65 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν σε συμφωνίες για την πληρωμή τους. Παράγοντες της αγοράς, βέβαια, εκτιμούν ότι βασικός άξονας των συμφωνιών αυτών θα είναι η παραχώρηση εκπτώσεων από τους παρόχους προς το Ωνάσειο.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στο Ωνάσειο 35 με 40 εκατ. ευρώ. Όπως, σημείωσε ο κ. Βοριδης στόχος είναι η δημιουργία μιας δεξαμενής για την πληρωμή των οφειλών του Νοσοκομείου.

«Τα χρήματα δεν επαρκούν και απόδειξη αυτού είναι πως τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ήδη αναθεωρήσει τους προϋπολογισμούς τους τρεις φορές», αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Π. Αρναούτης.

«Λειτουργούμε με περιορισμένους κλειστούς προϋπολογισμούς και η λύση δεν είναι να δοθούν περισσότερα χρήματα. Αντιθέτως, υπάρχουν δυνατότητες μέσα στους προϋπολογισμούς», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός. Όπως υποστήριξε μπορεί να μειώθηκε η επιχορήγηση για τα νοσοκομεία αλλά θα αυξηθεί η συνεισφορά του ΕΟΠΥΥ.

Βέβαια, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Κοντού παράγοντες της αγοράς στο περιθώριο του συνεδρίου, εξέφρασαν αμφιβολίες για τις δυνατότητες του Οργανισμού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δεδομένου ότι και στο τρέχον έτος φαίνεται να έχει καταβάλλει μόλις το 1/3 του προϋπολογισμένου ποσού.

Παρακολουθήστε απευθείας το συνέδριο στο http://medtech.ethosevents.eu/live/
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ