2014-11-06 00:06:10
Φωτογραφία για Κοντά στο Λούη, ο αντάρτης έγινε… λούης
Ασφαλές καταφύγιο των Άγγλων είχε γίνει την κατοχική περίοδο το χωριό Αγία Παρασκευή στην Αμπαδιά Αμαρίου και εκεί έβρισκαν άσυλο εκατοντάδες σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής κυριαρχίας. Όμως, ένα περιστατικό στις 7 Απριλίου του ’42, όταν απόσπασμα των ναζί, συνοδευόμενο από τον Γερμανό διερμηνέα Λούη, επιχείρησε να συλλάβει δυο κατοίκους που ήταν ενταγμένοι στο Ε.Α.Μ., τον Κυριάκο Παττακό και τον Μανώλη Τζεκάκη, έχει ιδιαίτερη σημασία και παραμένει στη θύμηση των λίγων επιζώντων αυτών των χρόνων Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών αλλά και του Κώστα Φουντουλάκη, γνωστού «Σωμαρά» στο χωριό του, που μέλη της οικογένειάς του υποχρέωσαν να συμμετάσχουν στις έρευνες εντοπισμού τους, η σωτηρία τους οφείλονταν στα σχέδια που σκέφτηκαν εκείνες τις ώρες και ενώ τα γερμανικά σκυλιά έδειχναν αποφασισμένα να παραμείνουν στο χωριό μέχρι να τους συλλάβουν…

Ο Κώστας Φουντουλάκης, 88 χρονών σήμερα, έχει ζωντανές τις μνήμες από το περιστατικό, καθώς οι Γερμανοί στις 2.30 το πρωί της 7ης Απριλίου του ’44, βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειάς του και ζήτησαν μέλη της να τους οδηγήσουν στα σπίτια του Παττακού και του Τζεκάκη
. «Εγώ γεννήθηκα στη Νίθαυρη το ’27 και ο πατέρας μου ο Στρατής μετά το γάμο με τη μάνα μου την Ευγενία Ζαχαριουδάκη, κάθισαν αρχικά εκεί και μετά από λίγα χρόνια ήλθαν στην Αγία Παρασκευή…

»Εγώ ήμουνα τότε 15 χρονών και εκείνο το βράδυ κοιμόμασταν στο σπίτι μας στο «Μεσοχώρι» και ακούσαμε το θόρυβο από τις αρβύλες των Γερμανών. Σταμάτησαν στην πόρτα και ρώτησαν τον πατέρα μου το όνομά του και τα παιδιά που έχει. Μετά που τους έδωσε τις πληροφορίες του ζήτησαν να μας ξυπνήσουν και να τους πάμε στα σπίτια του Παττακού και του Τζεκάκη. Εγώ νύσταζα και δεν σηκώθηκα και πήραν τον άλλο μου αδερφό το Μιχάλη και πήραν και τον πατέρα μου…».

ΚΩΜΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ

Ο γέρο Φουντουλάκης προσπάθησε να παραπλανήσει το γερμανικό απόσπασμα, όμως ο Κυριάκος Παττακός και ο φιλοξενούμενός του Παππάς, φοιτητής Ιατρικής, συνελήφθησαν και ποδαρόδρομο οδηγούνταν στο χωριό Κουρούτες, όπου τους περίμεναν αυτοκίνητα να επιβιβαστούν και να οδηγηθούν στις φυλακές. Από εδώ αρχίζει το σατανικό σχέδιο της διαφυγής τους: «Καθώς προχωρούσαν», γράφει ο Νικος Α. Κοκκονάς, «ο Παπάς είπε στον Παττακό τη συνθηματική λέξη αρνί, που σημαίνει να αρνηθούνε τα πάντα. Ο Παττακός του απάντησε λούης, τουτέστιν να τους φύγουνε πάση θυσία…. Τότε έλαβε χώραν (παρά την τραγικότητα της στιγμής), ένας κωμικός διάλογος. Ο Γερμανός διερμηνέας Λούης που βάδιζε δίπλα τους και δεν γνώριζαν οι συλληφθέντες, ακούοντας τη λέξη λούης:

Λούης: «Τι θέλετε;»

Παττακός: «Τίποτε».

Λούης: «Όμως γιατί με φωνάξετε;»

Τότε μόνο μπήκε ο Παττακός στο νόημα, γιατί δεν γνώριζε προσωπικά τον Λούη, γνώριζε μόνο την… φήμη του. Του απάντησε: «Είπα εδώ στον πατριώτη μας πως στη βιάση δεν λουστήκαμε!»

Σαν κοντοσίμωναν στ’ αυτοκίνητα, ο Παττακός λέει του Παπά: «Δεξιός ή αριστερός;», χωρίς να είναι βέβαιος αν ο Παπάς μπήκε στο νόημα. Τον ενημέρωνε πως η στιγμή ήταν κατάλληλη για να το σκάσει, είτε προς τα δεξιά είτε προς τα’ αριστερά. Είκοσι περίπου μέτρα πριν τ’ αυτοκίνητα, ο Παττακός  μ’ ένα απότομο σάλτο φεύγει προς τα δεξιά που ‘ναι κατήφορος μ’ αγριόθαμνους, στη συνέχεια αμπέλι που ‘βγαζε σε ρεματιά δασωμένη. Ξέφυγε των Γερμανών οι οποίοι, μόλις συνήλθαν από την έκπληξή τους τον πυροβολούσαν με μακρύκανα όπλα, ο Λούης με περίστροφο κι από τα’ αυτοκίνητα με ταχυβόλο. Το μέρος όμως ήταν πρόσφορο για τον Παττακό, που πράγματι έγινε λούης και διασώθηκε…»

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ

Το ξημέρωμα της ίδιας μέρας (7 Απριλίου ’42), οι Γερμανοί ζήτησαν από τον Φουντουλάκη να τους οδηγήσει και στο σπίτι του Μανώλη Τζεκάκη, του Τζεκομανώλη, όπως ήταν γνωστός.  Όμως, αντί να τους πάει στο σπίτι που διανυκτέρευε, σκοπίμως έφτασε μαζί τους μέχρι το σπίτι των γονιών του. Ο Τζεκομανώλης με τη φασαρία της νύχτας και ενώ έκαναν έρευνες στο σπίτι των γερόντων του, κατάφερε και «πήδηξε πάραυτα από το παράθυρο της αντίθετης πλευράς, τρέχοντας με τα… σώβρακα προς ένα απομονωμένο σπίτι, λίγο έξω από το χωριό, όπου κρύβονταν μερικοί Βρετανοί φυγάδες. Τους ξεμύγησε κι αυτούς κι απομακρύνθηκαν όλοι μαζί, καλυπτόμενοι μέσα στα λιόφυτα που περιέβαλαν το σπίτι…»

Αφού αναχώρησαν όλοι οι Γερμανοί από το σχολείο, και ο Παττακός και ο Τζεκομανώλης γύρισαν στο χωριό και διασκέδαζαν και τη διαφυγή και την εμφάνισή τους με τα εσώρουχα. Ντύθηκαν και έφυγαν για το μετόχι της Σάτας που βρίσκονταν οι Παραδεισανοί και οι Βοσκάκηδες… Αργότερα, και οι δυο έφυγαν για τη Μέση Ανατολή, όμως, λέει ο Κώστας Φουντουλάκης «σήκωσαν μπαϊράκι κατά των Άγγλων επειδή ήταν αριστεροί, τους έκλεισαν στα σύρματα αλλά και πάλι ο Παττακός κατάφερε να φύγει…»
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ