2014-11-06 08:59:07
Φωτογραφία για Ομπάμα: Θα συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελέγχουν πλέον και τα δύο σώματα του Κογκρέσου μετά τις... ενδιάμεσες εκλογές.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το νέο Κογκρέσο, προκειμένου τα δύο επόμενα χρόνια να είναι όσο πιο εποικοδομητικά είναι δυνατόν» τόνισε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, αφού αναγνώρισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν «μια όμορφη νύχτα» χθες.

«Το ηχηρό μήνυμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και των τελευταίων εκλογών είναι ότι θα ενεργήσουμε» υποστήριξε.

«Οι κομματικές ταυτότητες δεν είναι τόσο σημαντικές», είπε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να συζητήσει για το ενδεχόμενο να εγκρίνει εκ νέου μια εξουσιοδότηση στην κυβέρνησή του για τη χρήση βίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κάτι που υποστήριξαν το καλοκαίρι βουλευτές και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Μία απόφαση από το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ θα επιτρέψει να διευκρινιστεί το ακριβές περίγραμμα της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.


«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι ενωμένες σε αυτήν την προσπάθεια και οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις μας αξίζουν την ξεκάθαρη και πλήρη υποστήριξή μας» τόνισε ο Ομπάμα, που επιπλέον παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ νωρίς» προκειμένου να γνωρίζει εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να νικήσουν τους τζιχαντιστές.

Ο ίδιος άλλωστε, αναγνωρίζοντας πλήρως ότι οι προτεραιότητές του πλέον δεν έχουν ελπίδες να λάβουν την έγκριση του Κογκρέσου, επιβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να βρουν ένα κοινό πεδίο στους τομείς των υποδομών και της στήριξης των αμερικανικών εξαγωγών.

«Το σημαντικότερο που μπορώ να κάνω είναι να σταθεροποιώ την κατάσταση και να βοηθώ το Κογκρέσο να ενεργεί», επισήμανε.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξάλλου κάλεσε για μία ακόμη φορά το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος βάσει του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον περασμένο χρόνο, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «παγώσει» στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να δράσει, εκδίδοντας διατάγματα έως το τέλος του έτους σε αυτόν τον τομέα.

«Δεν θα περιοριστώ στο να περιμένω» είπε.

«Θα λάβουμε όλα τα πιθανά νομικά μέτρα που θα επιτρέψουν, σύμφωνα με εμένα, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του μεταναστευτικού μας συστήματος, να ενισχύσουμε τους διαθέσιμους πόρους για τα σύνορα, όπου επικεντρώνεται η ανησυχία των Αμερικανών» πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είχε χαρακτηρίσει «κόκκινο πανί» το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να εκδώσει μονομερώς διατάγματα για τη μετανάστευση, που θα συμπεριλάμβαναν την χορήγηση αδειών παραμονής σε ένα μέρος των 11 εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς άδειες παραμονής και εργασίας που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ